Acasă Eveniment Tradiţia continuă, generaţie după generaţie, la Colegiul Naţional „Coriolan Brediceanu” din Lugoj

Tradiţia continuă, generaţie după generaţie, la Colegiul Naţional „Coriolan Brediceanu” din Lugoj

DISTRIBUIȚI

Instituţia lugojeană de învăţământ, care a dat oraşului şi lumii oameni de valoare, mari personalităţi în toate domeniile de activitate, a aniversat 175 de ani de existenţă

Cea mai reprezentativă instituţie de învăţământ din Lugoj, Colegiul Naţional „Coriolan Brediceanu”, a aniversat, vineri, în prezenţa a numeroşi invitaţi, 175 de ani de învăţământ în această unitate şcolară. Sărbătoarea a debutat la Teatrul Municipal „Traian Grozăvescu”, printr-o festivitate omagială coordonată de către prof. Noemi Neamţu, directorul colegiului, care a evocat tradiţia acestei unităţi de învăţământ, care a dat oraşului şi lumii oameni de valoare, mari personalităţi în toate domeniile de activitate: Traian Vuia şi Victor Babeş (în ştiinţă), Victor Vlad Delamarina, Ion Popovici – Bănăţeanul, Nicolae Breban, Dan Rebreanu şi Gheorghe Schwartz (în literatură), Traian Grozăvescu, Filaret Barbu, Dimitrie Stan şi Zeno Vancea (în muzică), Virgil Simonescu şi Aurel Ciupe (în arte plastice). Vădit emoţionat, primarul Francisc Boldea, fost director al colegiului lugojean, a mărturisit: „Pentru mine, Brediceanu este a doua casă. Am o răspundere morală faţă de Brediceanu permanent. Din anul 2008 m-am transferat la Primărie, dar cu sufletul am rămas la Brediceanu. (…) Avem un brand care se cheamă Bredi! De 175 de ani, noi, cei de la Brediceanu, am dat lumii întregi oameni de valoare!”. Francisc Boldea a acordat, din partea Primăriei, o „Diplomă de excelenţă” colegiului lugojean, totodată anunţând şi faptul că municipalitatea lugojeană a demarat procedura de achiziţie şi de trecere în patrimoniul local a Casei Familiei Brediceanu. La eveniment a participat şi Radu Zlati, consilierul ministrului Educaţiei, care a transmis mesajul Ecaterinei Andronescu, ministrul Educaţiei, şi a înmânat directoarei Noemi Neamţu o plachetă aniversară şi o Diplomă de Excelenţă din partea ministerului. Inspectoratul Şcolar al Judeţului Timiş a fost reprezentat de inspectorul general Cornel Petroman şi de inspectorul general adjunct Aurelian Sima, iar Consiliul Judeţean Timiş de către vicepreşedintele Călin Dobra. La eveniment au mai participat: deputaţii Ovidiu Ganţ şi Sorin Stragea, prof. univ. dr. Ioan Lighezan, preşedintele Asociaţiei Absolvenţilor Colegiului Naţional „Coriolan Brediceanu”, academicianul prof. dr. ing. Ioan Boldea (care s-a remarcat printr-un discurs de excepţie), viceprimarul Lugojului, Alin Tech, consilieri locali, directori de instituţii, profesori universitari, absolvenţi ai colegiului şi foşti profesori. În partea a doua a manifestărilor aniversare au fost depuse coroane de flori la bustul lui Coriolan Brediceanu, din faţa unităţii de învăţământ, iar în incinta colegiului a fost dezvelită o placă aniversară (sfinţită de preotul Vasile Munteanu). Manifestările au continuat cu vizitarea unei expoziţii dedicate marilor personalităţi – elevi sau profesori, care au marcat activitatea acestei adevărate citadele a învăţământului bănăţean, dar şi cu un dialog între generaţii, la care au participat elevii şi absolvenţii colegiului.

Colegiul C. Brediceanu – 1837-2012

Începuturile acestei prestigioase unităţi de învăţământ datează din anul 1837, când s-a înfiinţat, sub patronajul călugărilor minoriţi, un gimnaziu cu predare în limba latină. În anul 1856, gimnaziul a avut ca limbă de predare limba germană, studiul limbii române fiind introdus facultativ. În 1876, gimnaziul s-a reorganizat ca liceu real cu opt clase. Deşi odată cu trecerea sub jurisdicţia maghiară orele de limba română au fost tot mai puţine, elevii români au înfiinţat o societate de lectură în limba română şi o bibliotecă proprie. Între anii 1885-1896 liceul s-a mutat în clădirea actuală, iar în 1919 liceul catolic s-a transformat în liceu românesc cu profil real-modern şi a primit numele marelui patriot lugojean Coriolan Brediceanu. În anul 1948, reforma comunistă a transformat liceul în şcoală medie, dar, cu timpul, s-a revenit la vechea structură. În anul 1977, şcoala s-a transformat în liceu industrial cu profil construcţii de maşini, iar în anul 1990 şi-a reluat vechiul profil teoretic, cu clase de real şi uman. În anul 2000, liceul s-a transformat în Colegiu Naţional, iar în anii 2007 şi 2011 a primit titlul de „Şcoală Europeană”.

 

Comentarii

comentarii