Acasă Actualitate Transformare radicală a unui cinematograf din centrul Timișoarei – Video

Transformare radicală a unui cinematograf din centrul Timișoarei – Video

658
DISTRIBUIȚI

În încheierea Festivalului Filmului Francez de la Timișoara, au fost prezentate, într-o ceremonie oficială, primele imagini ale proiectului de arhitectură privind reamenajarea Cinematografului Studio, ce va deveni Cinematograful de Artă al orașului, până în anul 2021.

La eveniment au participat Excelența Sa Michèle RAMIS, Ambasadoarea Franței în România, Nicolae ROBU, primar al Municipiului Timișoara, Hélène ROOS, directoarea Institutului Francez din România, Cyrille Fierobe, director delegat al Institutului Francez Antena Timișoara, François COSTE, director general Groupama Asigurari, reprezentanți ai Asociațiilor Pelicula Culturală, Marele Ecran, DocuMentor, Timishort și ai biroului de arhitectură Atelier 21.

Viitorul Cinematograf de artă va cuprinde 2 săli de proiecție de 198 locuri și respectiv 64 de locuri, spațiu de co-work pentru profesioniști în domeniu și pentru coordonarea festivalurilor de film, spațiu expozițional, cafenea, un mic spațiu de vânzare filme, cărți și reviste de cinema și roof-top cu cafenea și ecran în aer liber.

“Noul Cinema Studio va fi mai mult decât însumarea unor săli de cinema reamenajate, care să deservească exclusiv proiecției de filme. Se dorește crearea unui spațiu viu, animat care să strângă o comunitate în jurul lui atât prin programul asigurat în paralel în cele 2 săli de proiecție, prin cursurile tematice, workshopurile, expozițiile, cafeneaua, cine-shopul și evenimentele permanente ce le va găzdui” declară reprezentanții partenerilor implicați în proiect.

Spațiul va funcționa ca un hub cultural de tipul art house, care va deservi și domeniile conexe cinematografiei: producție de film, documentar, animație, jurnalism, multimedia, fotografie, sound design, etc., în jurul cărora se strâng oamenii în vederea creării și dezvoltării unei comunități formate din cinefili, profesioniști din domeniu și publicul larg. 

În acest moment ne aflăm în faza de realizare a studiilor de soluție și a  expertizelor tehnice necesare proiectării, care împreună cu studiile DALI și PT se vor finaliza în luna noiembrie, urmând ca în primăvara anului viitor să se înceapă lucrările de renovare.

Proiectul de arhitectură este realizat de Atelier 21, va fi plătit de Compania Groupama și ulterior donat Primăriei Municipiului Timișoara, pentru a-l implementa până în anul 2021.

Pentru buna funcționare a viitorului cinematograf au fost cooptați o serie de parteneri independenți activi în domeniul filmului: Institutul Francez din Timișoara, Asociaţiile Pelicula Culturală, Marele Ecran, DocuMentor (Florin Iepan), Asociația Română de promovare a Filmului Independent (Timishort), care își pun la dispoziție experiența în organizarea de evenimente de cinema, programare de filme, marketing și toate cele necesare bunului mers al viitorului cinema. Aceștia au pregătit tema de proiectare pentru reamenajarea Cinematografului Studio și au făcut selecția biroului de arhitectură care se va ocupa de proiect.

Expoziția cu imagini și planuri ale viitorului Cinema Studio poate fi vizionată începând cu data de 15 mai la Centrul de Informare Turistică, de pe strada Alba Iulia, nr. 2.

Comentarii

comentarii