Acasă Actualitate Trei comune din Timiș, în realitate cartiere ale Timișoarei, în topul celor...

Trei comune din Timiș, în realitate cartiere ale Timișoarei, în topul celor mai bogate comune din România

DISTRIBUIȚI

Conform datelor furnizate de Direcția pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale din cadrul Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației, topul celor mai bogate comune din România este dominat de localități din județele Timiș și Ilfov. Pe primele zece poziții mai sunt reprezentate judele Cluj, Vâlcea, Iași și Sibiu.

Veniturile totale la bugetele comunelor din România au atins valoarea de 27,6 miliarde de lei, în creștere față de anul anterior când s-au ridicat la valoarea de 26,1 miliarde lei.

Cea mai bogată comună din România este Chiajna, judeţul Ilfov, care, în 2022, a avut venituri de 105,34 milioane de lei. Peste pragul de 100 milioane de lei se află și Floreşti (Cluj), cu 104,71 milioane de lei, potrivit analizeeconomice.ro.

Și în anii anteriori cele două comune au ocupat primele poziții în clasament.

Pe locul trei în clasament se află comuna Măldăreşti (Vâlcea), cu 62,33 milioane de lei. Aceasta se remarcă prin faptul că a primit o subvenție de la Guvern de 58 de milioane de lei, pentru investiții în infrastructura locală, după ce la penultimul bilanţ avea venituri de doar 8,1 milioane de lei.

Locurile următoare sunt ocupate de Giroc – 61,67 milioane lei din Timiș și Miroslava – 60,98 milioane lei din județul Iași.

Pe locul șase se află Ghiroda – Timiș cu venituri de 55,56 milioane lei, urmată de Dumbrăvița – Timis cu 55,58 milioane lei, Ștefănești – Ilfov – 53,59 milioane lei, Dragomirești – Ilfov cu venituri de 51,59 milioane lei și Șelimbăr – Sibiu cu 50,84 milioane lei.

Cele trei comune din Timiș prezente pe primele locuri ale clasamentului pot fi considerate, de facto, cartiere ale Timișoarei.

În partea de jos a clasamentului, cele mai sărace primării bogate de la nivel de județe sunt cele din județele Botoșani, Ialomița și Olt, respectiv comunele Vorona (16,72 mil. lei), Ograda (15,52 mil. lei) și Iancu Jianu (13,86 mil. lei).

Datele de la nivelul comunelor ne arată că, anul trecut, din totalul veniturilor primăriilor comunale, aproape 44% reprezentau veniturile proprii, în creștere față de anul anterior când reprezentau 37%. O mare parte din veniturile proprii reprezintă cotele defalcate din impozitul pe venit. Față de anii anteriori, când veniturile proprii se situau la 33% din veniturile totale (în 2020) și la 37% în anul 2021, se observă o îmbunătățire a situației resurselor proprii în cazul comunelor din România.

Comentarii

comentarii