Acasă Actualitate Trei variante pentru un nou stadion de fotbal al Timişoarei, plus o...

Trei variante pentru un nou stadion de fotbal al Timişoarei, plus o sală polivalentă

DISTRIBUIȚI

Consiliul Judeţean Timiş are trei proiecte pe care doreşte să le realizeze. Pe hârtie ele arată bine, urmează însă să fie făcuţi paşii pentru realizarea lor în realitate. Primul proiect e cel referitor la comisariatul judeţean, clădirea cu parcare subterană, acolo va fi un centru judeţean multifuncţional. Un alt proiect este cel al unui stadion de 30.000 locuri şi o sală polivalentă de 10.000 de locuri. Sunt trei variante discutate – alăturare, suprapunere – sala multifuncţională să fie sub stadion şi varianta de intersectare – în care stadionul se va intersecta pe una dintre tribune cu sala de sport. Al treilea proiect este Muzeul Banatului… transformat într-un castel. Stadionul urmează să fie una din construcţiile spectaculoase care va înlocui vechiul amplasament cu unul nou. Sursele financiare pentru un nou stadion urmează să fie găsite. Deocamdată arată frumos pe hârtie, însă doar clujenii joacă pe noul stadion, în timp ce timişorenii visează…

Varianta alăturării

„Cuplarea stadionului cu un spaţiu/spaţii polivalent(e) de o anumită amploare poate susţine rolul său de nucleu urban deoarece este cunoscut faptul că stadioanele fără dotări asociate, sunt – între meciuri – dotări practic inerte. Asocierea cu dotări de frecvenţă mai mare, culturale, sportive, precum şi organizarea dezvoltării spaţiale în jurul acestuia pe teme de animaţie sportive: patinoare, bazine de înot etc. poate constitui punctul de pornire al unei operaţii ample de regenerare urbană”, se arată în prezentarea proiectului.

Varianta unu presupune alăturarea celor două funcţiuni principale – stadionul (30.000 locuri) şi sala polivalentă (10.000 locuri) – echipate fiecare cu toate funcţiunile anexă, realizate la cea mai mare extensie. Sala polivalentă este parţial îngropată, astfel încât accesul se face la mijlocul gradenelor. Cele două funcţiuni sunt „înfăşurate” într-un spaţiu comun de legătură, care adăposteşte spaţiile publice, accesele şi funcţiunile comerciale şi de servicii. În subsolul general se realizează spaţiile tehnice şl parcajele – care, la rândul lor, ating aici dimesiunile maxime. Este varianta cea mai amplă (126.000 mp) şi mai completă; realizarea ei presupune îndepărtarea totală a pământului din taluzul stadionului existent (peste 300.000 mc). Preţul este estimat la 99.760.000 euro.

Varianta suprapunerii

Cea de-a doua variantă, suprapunerea, presupune suprapunerea stadionului (30.000 de locuri) supraînălţat peste sala polivalentă (9.000 de locuri) dispusă la subsol. La cota de acces, între stadion şi sală se află spaţiile comune – publice, comerciale şi de servicii şi o parte din anexe. O parte din taluzul stadionului existent este conservat şi remodelat sub forma unui amfiteatru în aer liber, sub care se realizează parcajele şi o parte din anexele tehnice. Avantajele variantei „Suprapunere” sunt reprezentate de ocuparea redusă a terenului, amenajarea peisagistică de calitate, silueta dominantă care organizează vizual toată zona de dezvoltare, vizibilitatea de la mare distanţă. Această variantă presupune deplasarea unei cantităţi mai mici de pământ din total (200.000 mc); oferă o suprafaţă desfăşurată mai mică (86.100 mp) şi o capacitate mai mică a sălii polivalente: 9.000 locuri. Costul de 86.100.000 euro se datorează în principal exigenţelor deosebite în execuţia structurii de rezistenţă.

Varianta intersectării

Cea de-a treia variantă este cea a intersectării, taluzele de nord şi de sud ale vechiului stadion se conservă, se compactează şi se remodelează prin refolosirea terenului rezultat din excavarea zonelor de est şi de vest. În zonele excavate se introduc elementele funcţionale ale temei, după cum urmează: în partea de est (spre str. Arieş): sala polivalentă, foyere, spaţii de protocol, spaţii de comerţ/servicii şi anexe; în partea de vest foyere, spaţiul pentru VIP, spaţii anexă ale stadionului, spaţii publice şi comerciale. Parcajele şi spaţiile tehnice sunt localizate la subsol. Spaţiul de joc al stadionului este acoperit de o reţea uşoară de cabluri, susţinută de structura celor două corpuri intersectate (de est şi de vest). Două membrane, susţinute de aceste cabluri acoperă tribunele laterale.Taluzele conservate şi amenajate peisagistic către exterior primesc o destinaţie recreativă permanentă. Această variantă nu presupune deplasarea de teren existent în taluze, oferă aceleaşi caracteristici pentru stadion (30.000 locuri), dar o suprafaţă generală mai mică (70.300 mp) şi o capacitate permanentă mai mică a sălii polivalente de 7.000 locuri, care poate ajunge la 10.000 locuri în cazul unor concerte sau manifestări publice. Costul estimat este de 48.140.000 euro.

Comentarii

comentarii