Acasă Eveniment Troc electoral pentru Politehnica Timişoara

Troc electoral pentru Politehnica Timişoara

DISTRIBUIȚI

Oteşteanu dă voturile lui Viorel Şerban, în turul II al alegerilor de la “Politehnică”

O “amărâtă” funcţie de prorector poate tranşa alegerile de la cea mai prestigioasă universitate din Timişoara – „Politehnica”. Marius Oteşteanu, decanul Facultăţii de Electrotehnică şi Telecomunicaţii, îi promite sprijin total lui Viorel Şerban, în turul II al alegerilor pentru funcţia de rector la UPT. Acesta a promis „încredere şi sprijin” pentru Viorel Şerban, în turul II de scrutin, printr-o  scrisoare trimisă colegilor din UPT. Finala pentru conducerea celei mai titrate insituţii de învăţământ superior din Timişoara are loc pe 23 februarie. În turul II al alegerilor pentru funcţia de rector la Politehnică se vor confrunta prorectorul Viorel Şerban, omul PD-L, şi secretarul ştiinţific Radu Vasiu, susţinut de senatorul liberal Nicolae Robu.

Oteşteanu merge cu Şerban, Bordeaşu nu susţine pe nimeni

În primul tur al alegerilor pntru UPT, Viorel Şerban a obţinut 193 de voturi, iar Radu Vasiu doar 147. Oteştean a ieşit pe trei, cu 123 de voturi. “Am primit propunerea din partea domnului profesor Şerban să fac parte din echipa sa şi am acceptat. Dacă domnul Şerban va câştiga, voi deveni prorector. Am discutat şi domnia sa a acceptat ca ideile mele din planul managerial să fie suţinute în continuare, adică: transparenţă şi democraţie. Aici era vorba de stil de lucru în UPT”, ne-a declarat Oteşteanu. Acesta a redactat o scrisoare de susţinere a lui Viorel Şerban pentru ca totul să fie clar.
Al patrulea candidat ieşit după primul tur de scrutin, şeful sindicaliştilor, profesorul universitar Ilare Bordeaşu (103 voturi), cel mai probabil nu va susţine pe nimeni în turul II al alegerilor de la UPT.

„Nu discut că-i troc, că-i netroc, este o competiţie deschisă”

Prorectorul Viorel Şerban nu vrea să discute despre moralitatea unei campanii electorale. El crede, însă, că lupta rămâne deschisă, chiar dacă voturile lui Oteşteanu se vor îndrepta spre el.  „Competiţia rămâne deschisă, fiecare are şansa lui. Probabil, sprijinul domnului Oteşteanu va da o soliditate colectivului pe care vreau să-l formez. Sunt onorat că domnul Oteşteanu a acceptat să vină alături de mine. A venit ca propunere. După ce se alege rectorul, se numesc prorectorii. Nu mai discut că-i troc, că-i netroc, este o competiţie deschisă”, ne-a spus Şerban.

Vasiu: „Seamănă a troc electoral, nu pot însă să judec pe nimeni”

Secretarul ştiinţific Radu Vasiu ar putea fi cel ce are cel mai mult de suferit de aranjamentul academic înainte de finala alegerilor pentru UPT. Nu a făcut, însă, înţelegeri electorale, pentru că nu a vrut să aibă mâinile legate. Speră ca oamenii să voteze conform conştiinţei lor şi nu în virtutea unor înţelegeri şi interese. „Seamănă a troc electoral ce s-a făcut, dar eu nu cred că toţi votanţii lui Oteşteanu vor fi de aceeaşi părere cu el pentru turul II. Nu pot însă să judec pe nimeni. Îmi displac trocurile, ar însemna să ai o datorie faţă de cineva şi apoi să nu-ţi mai poţi pune în aplicare planurile cum ai dorit. Vreau să am mâinile libere, ca dacă câştig alegerile, să pot face tot ce mi-am propus. Înţelegerile cu iz electoral te obligă la un alt comportament. Mi-am făcut echipa în spiritul a ceea ce vreau să fac, m-am bazat pe oameni cu deschidere internaţională, pe cei ce se pricep la proiecte, pe cei ce cunosc limbi străine, să aibă putere de muncă. Nu mi-am propus înţelegeri electorale”, ne-a spus Radu Vasiu. 781 de electori au şansa, joi, să voteze pentru noul rector al UPT, după ce universitatea din Timişoara a fost condusă 8 ani de Nicolae Robu.

Cât de moral e trocul de la UPT?

Viorel Şerban a negociat un loc virtual de prorector cu un fost contracandidat – Marius Oteşteanu. Ciudat este însă că, în timpul campaniei sale, Oteşteanu a anunţat public că vine cu un alt plan managerial decât în „epoca Robu” şi decât a „echipei Robu”. Ne întrebăm cum Viorel Şerban are  încredere în cineva care a contrazis exact planurile echipei din care a făcut parte timp de 8 ani ca prorector. De cealaltă parte, Radu Vasiu a rămas fidel principiilor sale şi nu a acceptat negocieri ipocrite şi promisiuni care i-ar fi putut strica proiectul managerial, dacă va ajunge rector la UPT.

 

Comentarii

comentarii