Acasă Politica TSD Timișoara: „Solicităm Guvernului României să revină asupra acestei decizii și să...

TSD Timișoara: „Solicităm Guvernului României să revină asupra acestei decizii și să nu promoveze o Românie fără transport gratuit pentru studenți”

1418
DISTRIBUIȚI

Tineretul Social-Democrat din Timișoara se arată de partea studenților și le cere guvernanților să mențină gratuitățile de transport pe care le aveau până acum studenții. „Liber la promisiuni, interzis la fapte. Coaliția de guvernare confirmă zvonurile conform cărora aceștia nu vor mai prevedea fonduri în bugetul de stat, aferent anului 2021, pentru a asigura gratuitatea transportului feroviar pentru studenți”.

TSD Timișoara reclamă faptul că, deși în campanie PNL și USR-PLUS și-au afirmat susținerea pentru elevi, studenți și educația acestora, odată ajunși la putere nu au mai avut aceleași convingeri. „Din păcate, numirile controversate din Ministerul Educației, cât și retragerea acestei facilități pentru studenți, confirmă faptul că au urmărit doar manipularea electoratului, fără a avea intenția de a se ține de promisiunile făcute”, consideră tinerii social-democrați.

Ei mai amintesc că în urmă cu 4 ani, când PSD a introdus această măsură, actualul premier, Florin Cîțu, considera nesemnificativă suma investită în transportul feroviar gratuit pentru studenți, dar astăzi, „își modifică afirmația făcută și restricționează accesul la educație pentru viitoarele generații de absolvenți de studii superioare”. TSD invocă și o cifră prezentată de Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF): în 2021, actuala coaliție ar trebui să aloce 0,0189% din PIB pentru a păstra această gratuitate.

„Este o sumă infimă investită în accesul la educație, în comparație cu beneficiul pe care aceasta îl oferă. Guvernarea actuală înlătură oportunitatea care a facilitat accesul la învățământul superior pentru zeci de mii de studenți din România. Solicităm Guvernului României să revină asupra acestei decizii și să nu promoveze o Românie fără transport gratuit pentru studenți!”, se mai arată în comunicatul TSD Timișoara.

Președintele formațiunii de tineret a PSD Timișoara, Răzvan Barta, a declarat: „Suntem surprinși într-un mod neplăcut de modul în care actuala coaliție de guvernare gestionează fondurile pentru educație și pentru accesul la educație. Transportul feroviar gratuit oferit studenților reprezintă o oportunitate prin care acestora li se facilitează accesul la un nivel superior de educație. Statul este și el un beneficiar indirect al acestei măsuri deoarece acesta are parte de forță de muncă calificată și specializată în diferite domenii. Conform datelor oferite de Eurostat, România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la procentul de persoane cu studii superioare (26%). În felul acesta, statul răpește șansa unor tineri proveniți din medii sociale şi economice defavorizate de a putea obține o educație de nivel superior. Premierul României, Florin Cîțu, trebuie să aibă în vedere faptul că nu toți tinerii au șansa și fondurile necesare pentru a-și termine studiile în străinătate, așa cum a făcut dumnealui. Fiecare ban investit în educație și accesul la educație reprezintă un ban investit în viitorul României”.

Comentarii

comentarii