Acasă Actualitate Tururi ghidate pentru studenți, pe șantierul Turnului de Apă din Iosefin. Primul...

Tururi ghidate pentru studenți, pe șantierul Turnului de Apă din Iosefin. Primul se va desfășura joi

DISTRIBUIȚI

Reprezentanții Primăriei Municipiului Timișoara anunță că „începe seria de tururi ghidate pentru studenți, pe șantierul de la Castelul de Apă”. Joi, 10 februarie, va avea loc prima astfel de vizită la șantierul Turnului de Apă din Iosefin (str. Gh. Barițiu, nr. 3), acțiune parte din proiectul de revitalizare a clădirii.

„Finalizat în 1914, după un proiect semnat János Lenarduzzi și Richárd Sabathiel, Turnul de Apă din Iosefin, cu cele două rezervoare ale sale, este una dintre cele mai ingenioase construcții de acest gen. Nemaifiind folosit de mai bine de șase decenii în scopul pentru a fost ridicat, turnul a intrat acum într-o nouă etapă. La finele șantierului care a început în toamna anului 2021, Centrul Cultural Castelul de Apă va deveni unul din punctele de atracție ale cartierului Iosefin și ale Timișoarei”, transmit reprezentanții primăriei.

Până să se finalizeze lucrările, însă, Turnul de Apă va oferi surprize studenților de la Arhitectură, Construcții, Istorie și nu numai. Cei pasionați de construcțiile industriale și patrimoniul cultural timișorean, precum și de felul în care acestea au reușit să treacă testul timpului, sunt invitați să vină în vizită pe șantier, pentru a afla mai multe despre felul în care a fost ridicat turnul, despre principiile sale de funcționare și despre cât de important a fost el pentru oraș. Tinerii vor putea vedea, de asemenea, cum se desfășoară procesul de restaurare și etapele refuncționalizării monumentului istoric în centru cultural.

„Vizitele pe șantier pentru studenți fac parte din calendarul de activități al proiectului «Refuncționalizare imobil pentru Centru Cultural – Turn de Apă, Iosefin», iar cea de joi, 10 februarie, deschide o serie care se va întinde pe toată durata lucrărilor. Studenții interesați se pot înscrie pentru această primă vizită, completând acest formular: https://bit.ly/vizita1CasteldeApa. Vor fi grupuri de cel mult 20 de persoane, coordonatorul tururilor fiind inginerul Cornel Farcaș”, mai precizează reprezentanții municipalității.

Proiectul de refuncționalizare a imobilui este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-Cultura și este implementat de către Primăria Municipiului Timișoara, în calitate de promotor de proiect, alături de Asociația Prin Banat, în calitate de partener. Valoarea totală a proiectului este de 10,9 milioane de lei, din care 7,4 milioane de lei o reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din Granturi SEE, 1,3 milioane  lei reprezintă cofinanțarea națională și 2.2 milioane de lei o reprezintă contribuția proprie a promotorului și a partenerului de proiect. Durata proiectului este de 41 de luni, contractul de finanțare a fost semnat în data de 30.09.2020, iar data de finalizare a proiectului este de 29.02.2024.

„Proiectul propune realizarea unor intervenții pentru obținerea de spații expoziționale și pentru evenimente culturale. Amenajarea exterioară presupune o rampă de acces către turn și amplasarea unei mici construcții (formată din birou administrativ și grupuri sanitare), care constituie un aparat complex de intrare. Accesul în turn este tratat ca un traseu pentru observarea construcției din exterior și care poate fi folosit ca spațiu expozițional. Se va demola gardul existent, se va amenaja terenul cu rampă de acces, se vor realiza gradene de beton și o copertină.

Revitalizarea monumentului istoric va fi realizată printr-o serie de activități cu scop educativ și de informare, organizate de Asociația Prin Banat. Dintre acestea pot fi enumerate tururi și vizite de șantier pentru studenții de la facultățile de profil. Va fi realizat și un eveniment de proiecții 3D pe monumentul istoric, în vederea familiarizării publicului cu proiectul. Vor fi realizate sesiuni de cercetare care se vor concretiza într-o expoziție permanentă dedicată monumentului, în expoziții temporare și se va realiza un model tridimensional dedicat persoanelor cu deficiențe de vedere. De asemenea, se dorește promovarea și susținerea comunității locale de artiști. Ca mecanism contemporan de activare a spațiilor alternative, va fi amenajat un spațiu de tip muzeal dedicat cafelei și o mini-cafenea tematică. 

Rezultatul intervenției cuprinde un spațiu multifuncțional neconvențional pentru evenimente sau activități expoziționale și culturale de interior și exterior; un traseu de parcurgere către punctul de observație și contemplare a urbanului (lanternou); un spațiu de socializare și o cafenea neconvențională; un punct de interes pentru o stație vaporetto și un punct de interes în traseul velo existent. Capacitatea maximă a Turnului de Apă este de 70 de persoane.

Reabilitarea și valorificarea Turnului de Apă din Iosefin va aduce un plus și la stimularea dezvoltării economico-sociale la nivelul municipiului Timișoara. Localnicii, în special locuitorii cartierului, dar și potențialii turiști vor fi beneficiarii Centrului Cultural Castelul de Apă”, mai transmit reprezentanții primăriei.

Comentarii

comentarii