Acasă Actualitate Tururi virtuale în opt sinagogi și poveștile evreilor din Banat și Arad,...

Tururi virtuale în opt sinagogi și poveștile evreilor din Banat și Arad, proiect unic în România

DISTRIBUIȚI

Poveștile a opt sinagogi din județele Timiș, Caraș-Severin și Arad au fost incluse într-o platformă digitală unică în România. Sinagogile pot fi vizitate de acum online, de oriunde din lume. „Poveștile Sinagogilor”, proiectul lansat de Asociația Pantograf, include trei sinagogi din Timișoara, două din Arad și câte una din Reșița, Caransebeș și Lugoj. Platforma online www.povestilesinagogilor.com include o multitudine de resurse, precum tururi virtuale, articole, interviuri, mărturii, imagini foto-video inedite. 

Proiectul digital redă și povești de viață ale membrilor comunităților evreiești.

„Fiecare sinagogă are un tur VR, ca și cum cineva intră în sinagogă, se uită în jos, în sus, în toate direcțiile, pot vedea imagini din interior. Apoi, pot citi un text despre istoricul sinagogilor și o descriere arhitecturală. Dar pot vedea și cum se integrează în țesutul urban al orașului prin video-uri filmate cu drona. Se pot viziona interviuri cu președinții comunităților evreiești din localitățile în care găsesc sinagogile. Cealaltă secțiune a platformei este dedicată mărturiilor: text și audio”, a declarat Raluca Doroftei, coordonatorul proiectului.

Interviurile au fost realizate de realizate de o echipă de antropologi coordonată de Getta Neumann ș Smaranda Vultur.

„Platforma conține două feluri de povești de viață. Unele sunt din arhiva de Istorie orală a Universității de Vest, sunt făcute în jurul anului 1998-2002 și surprind poveștile celor care erau atunci foarte în vârstă și care azi nu mai sunt. Sunt și vocile audio. E o memoria unei perioade vechi. Pe de altă parte, interviurile de acum, pe video, au alte povești. E generația următoare. Avem și două interviuri cu rabinul Ernst Neumann, unul făcut în 1998 și unul în 2001”, a declarat scriitoarea Smaranda Vultur.

Asociația Pantograf și-a început activitatea în 2021, an în care a lansat două proiecte care vizau punerea în valoare a patrimoniul regional cu ajutorul muzicii. „Sunetul Sinagogilor” și „Rapsodii pe teme românești” au adus în sinagogi din Banat și Arad peste 700 de spectatori care s-au putut bucura de evenimente muzicale de mare ținută.

„Anul acesta suntem în etapa a doua și ne-am propus să creăm o rută digitală a sinagogilor din Banat și Arad. De oriunde din lume se poate intra în aceste opt sinagogi. Demersul nostru este unul pe termen lung. Comunitățile evreiești sunt foarte împuținate numeric, îmbătrânite, și riscăm ca acest patrimoniu, poveștile și istoriile să dispară odată cu aceste comunități. Este responsabilitatea și rolul nostru să valorizăm acest patrimoniu și să-l îngrijim”, a spus Ovidiu Miron, președintele Asociației Pantograf.

Platforma digital www.povestilesinagogilor.com este un prim pas spre a racorda ruta sinagogilor din Banat și Crișana la rutele patrimoniului evreiesc europene recunoscute de Consiliul Europei și gestionate de Asociația Europeană pentru Conservarea și Promovarea Culturii și Patrimoniului Evreiești.

Comentarii

comentarii