Acasă Economic Ultima lună de înscrieri la Premiile Holcim pentru Construcţii Durabile

Ultima lună de înscrieri la Premiile Holcim pentru Construcţii Durabile

DISTRIBUIȚI

Specialiştii români din construcţii, arhitecţi, proiectanţi, ingineri, dezvoltatori şi firme de construcţii mai au la dispoziţie doar o lună pentru înscrierea proiectelor şi viziunilor de construcţii sustenabile în cadrul Premiilor Holcim pentru Construcţii Durabile. Termenul limită de înscriere a proiectelor în concursul internaţional cu premii de 2 milioane de dolari este 23 martie 2011. Premiile Holcim pentru Construcţii Durabile reprezintă o oportunitate pentru specialiştii din construcţii de a se remarca la nivel internaţional, într-un concurs care îi promovează nu doar pe câştigători, ci şi pe aceia care se remarcă prin idei şi curaj. În competiţie se pot înscrie atât proiecte de tip conceptual, cât şi proiecte în stadiu avansat de proiectare sau construcţie (proiecte care rezolvă o situaţie concretă, proiecte realizabile, pe o temă reală, care au şanse de a fi construite sau care ar fi putut fi puse în operă). Pentru eligibilitate, lucrările de construcţie trebuie să nu fi început înainte de 1 iulie 2010. Fie că este vorba de o amenajare peisagistică, de proiecte de dezvoltare urbană şi infrastructură, imobile de birouri, clădiri civile şi industriale sau de materiale şi tehnologii pentru construcţii, orice tip de proiect poate fi inclus în competiţia Holcim Awards pentru Construcţii Durabile. ” Consider că în acest moment nu mai este cale de întoarcere: ori suntem sustenabili, ori dispărem. Sustenabilitatea este mai mult decât o definiţie, este un concept care reprezintă tot ceea ce are sens din punct de vedere al construcţiilor. Nu trebuie confundată sustenabilitatea cu eficienţa energetică, care reprezintă doar o parte din acest concept, fiind partea măsurabilă şi reglementată. Insă cum putem reglementa şi crea norme pentru bunul simţ sau pentru fericire? Arhitecţii români au acum şansa de a demonstra că şi în România se fac paşi importanţi către sustenabilitate, iar competiţia Holcim Awards le vine în întâmpinare”, a declarat Şerban Ţigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România.
”Criteriile de selecţie impuse de competiţia Holcim Awards nu pot conduce decît la o viziune holistică de dezvoltare sustenabilă a mediului ce ne inconjoară. Acest fapt ne-a determinat să supunem acest demers în atenţia anului VI din cadrul facultăţii noastre. Concursul oferă studenţilor şansa rară de a reacţiona la dezechilibrele sociale, economice şi ecologice ce par a zdruncina lumea noastră. Provocarea Premiilor Holcim este de a nu ne mai ascunde, ca de multe alte ori, în existenţa noastră, ci de a reacţiona inovativ şi creativ pentru salvarea viitorului”, a afirmat Radu Radoslav, director Departament Arhitectură din cadrul Facultăţii de Arhitectură din Timişoara.
„Aveţi la dispoziţie oportunităţi excepţionale de a va remarca internaţional, într-o competiţie care îi promovează nu doar pe câştigători, ci şi pe aceia care se disting prin idei si curaj. Anii anteriori sunt o dovadă în acest sens: Fundaţia Holcim a promovat ideile sustenabile, unele din ele primind ulterior susţinere efectivă din partea investitorilor atraşi de notorietatea generată de competiţie", a declarat Markus Wirth, directorul general al Holcim Romania.
Conceptul sustenabilităţii oferă participanţilor la competiţie un cadru orientativ pentru a câştiga competiţia sau pentru a fi remarcat de juriu un reper de valori în proiect, proiectele pot îndeplini cu succes doar unul dintre criterii sau pe toate cele cinci – evoluţie notabilă, performanţă ecologică, eficienţă economică, responsabilitate socială şi calitate arhitecturală. Holcim Awards se desfăşoară într-o fază continentală preliminară, urmată de o etapă globală. În prima fază, primele 3 proiecte clasate la nivel continental se vor decide în 2011 şi vor accede la faza globală a competiţiei, care are loc în 2012. Cele 2 milioane de dolari sunt distribuite în cele două faze ale competiţiei. În faza regională se oferă premii în valoare de 300.000 de dolari pentru cele cinci continente: Holcim Awards Aur (100.000 de dolari), Holcim Awards Argint (50.000 de dolari), Holcim Awards Bronz (25.000 de dolari), premii Speciale/Menţiuni (75.000 de dolari) şi 3 premii "Next Generation" (50.000 de dolari). Restul de 500.000 de dolari se oferă primilor clasaţi la etapa globală. Concursul are două categorii. Prima categorie, denumită "Main", este deschisă participanţilor de orice vârstă pentru proiecte mature la un stadiu avansat de design şi cu o mare probabilitate de execuţie. Cea de-a doua categorie, denumită „Next Generation", este deschisă pentru proiecte şi viziuni conceptuale, în stadii incipiente de design sau cu o mică probabilitate de execuţie.
Înscrierea proiectelor în concursul Holcim Awards se face prin intermediul website-ului oficial, www.holcimawards.org, locul unde sunt disponibile informaţii suplimentare despre competiţie, criterii de jurizare, proiecte anterioare, dar şi, în egală măsură, informaţii utile cu privire la domeniul construcţiilor durabile şi al tendinţelor în arhitectură şi în domenii conexe.

Comentarii

comentarii