Acasă Eveniment Ultimele zile de semnătură pentru Înalt Prea Sfinţitul Nicolae

Ultimele zile de semnătură pentru Înalt Prea Sfinţitul Nicolae

DISTRIBUIȚI

Patriarhia Română face clarificări în cazul mitropolitului Banatului, enoriaşii se pregătesc de noi proteste…

Patriarhia Română a explicat oficial de ce Sfântul Sinod a decis, pe 20 mai, să retragă dreptul de semnătură al mitropolitului Banatului, Nicolae Corneanu. Părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, ne-a declarat că nu se pune problema unui nou mitropolit în Banat. „Mitropolitul Banatului rămâne în continuare Înalt Prea Sfinţitul Nicolae.

Citește și:

Proteste pentru mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu 

Mitropolitul Banatului pierde dreptul de semnătură

Nu se pune problema organizării unor alegeri pentru Mitropolia Banatului, acesta va ceda doar câteva din atribuţiile curente. Noi am vrut doar să-l ajutăm, a ajuns la vârsta venerabilă de 88 de ani”, spune părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române. În tot acest timp zeci de enoriaşi din Timişoara sunt gata să iasă din nou în stradă pentru a-şi apăra mitropolitul. Următorul protest este programat miercuri, de la ora 18, în faţa Catedralei Mitropolitane din Timişoara. „Pe treptele catedralei din Timişoara va fi citită o scrisoare protest către Patriarhia Română şi se vor aduna semnături pentru susţinerea mitropolitului”, spune profesorul universitar Viorica Bălteanu, unul dintre susţinătorii Înalt Prea Sfinţitului Nicolae. Enoriaşii nu au cerut, însă, autorizaţie de la Primăria Timişoara pentru protest.

Pregătiţi de noi proteste

Primul miting de protest pentru decăderea din drepturi a mitropolitului Banatului a avut loc duminică, în faţa Cataderalei Mitropolitane. Tonul a fost dat de enoriaşii din Fabric, cărora li s-au alăturat mai mulţi credincioşi nemulţumiţi de decizia fără precedent a Sfântului Sinod, cel mai înalt for din Biserica Ortodoxă Română. La Mitropolia Banatului nu a ajuns până acum nicio hârtie oficială în ceea ce-l priveşte pe Nicolae Corneanu. Decizia oficială poate veni în maxim două săptămâni. Până atunci, Nicolae Corneanu poate să semneze toate actele mitropoliei. Conform Sfântului Sinod, atribuţiile mitropolitului vor fi preluate de Prea Sfinţia Sa Paisie Lugojanu, epicopul vicar al Timişoarei. El va fi supervizat de mitropolitul Olteniei, Prea Sfinţitul Irineu. Cazul este unul fără precedent în istoria Bisericii Ortodoxe Române. Corneanu este mitropolitul Banatului de aproape 40 de ani. 

Explicaţii pentru puciul de la Sfântul Sinod:

Desele reveniri de la hotărârile luate în prealabil. Polarizare între hotărârile luate şi aplicarea lor concretă. Suprimarea autorităţii Consiliului Eparhial şi a Permanenţei Consiliului Eparhial şi lipsa de la ultimele şapte şedinţe de lucru ale Sfântului Sinod sunt explicaţiile oficiale ale Patriarhiei Române pentru retragerea dreptului de semnătură a mitropolitului Banatului, Înalt Prea Sfinţia Sa Nicoale Corneanu. Referatul şi temeiurile în urma căruia Sfântul Sinod l-a decăzut din drepturile de semnătură pe Înalt Prea Sfinţitul Nicolae au plecat chiar de la Timişoara. Cei care ar fi trebuit să fie cei mai apropiaţi oameni ai mitropolitului au invocat fictive probleme de natură mentală pe care le-ar avea Corneanu.

Hotărâre cu caracter „temporar şi excepţional”

Hotărârea Sfântului Sinod este una „cu caracter temporar şi excepţional”, conform Biroului de Presă al Patriarhiei Române. Ea ar fi fost luată în semn de respect pentru Înalt Prea Sfinţitul Corneanu, care a lipsit de la ultimele şapte şedinţe de lucru ale Sfântului Sinod. Biserica Ortodoxă Română îi îndeamnă la calm pe credincioşii care au protestat la Timişoara susţinându-l pe Înalt Prea Sfinţitul Nicolae.
 „Hotărârea Sfântului Sinod a fost luată din respect pentru persoana venerabilă a Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nicolae al Banatului, în vârstă de 88 de ani – care, din motive de sănătate, nu a mai participat la ultimele şapte şedinţe de lucru ale Sfântului Sinod – şi din responsabilitate pentru disciplina administrativă a eparhiilor, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat această hotărâre, având caracter temporar şi excepţional, pentru a se evita starea de confuzie de la Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Timişoarei”, se arată în comunicatul Patriarhiei Române.

Credincioşii nemulţumiţi sunt îndemnaţi la calm şi rugăciune

Situaţia tensionată din rândul enoriaşilor timişoreni, care ameninţă cu proteste de stradă, încearcă să fie stopată de la Bucureşti. „Clericii şi mirenii creştin-ortodocşi care se erijează în susţinători ai Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nicolae al Banatului sau ai Preasfinţitului Părinte Paisie Lugojeanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, sunt îndemnaţi la calm şi rugăciune, pentru a se evita duhul de tulburare care dăunează vieţii Bisericii şi imaginii ei în societate”. La Mitropolia Banatului nu a ajuns până acum nicio hârtie oficială în ceea ce-l priveşte pe Nicolae Corneanu. Istoria comunicărilor pe relaţia Sfântul Sinod – Mitropolia Banatului spune că actul oficial care îi ia toate drepturile administrative lui Nicoale Corneanu ar putea ajunge cel mai devreme pe 27 mai la Timişoara. La exact o săptămână după ce Nicolae Corneanu a fost lăsat mitropolit doar de formă. „Până nu primim o hotărâre oficială de la Cancelaria Sfântului Sinod nu putem vorbi de interimat la Mitropolia Banatului. Până nu primim un act oficial, Înalt Prea Sfinţitul Corneanu semnează în continuare actele oficiale ale mitropoliei. Hotărârile Sfântului Sinod vin cam într-o săptămână, maxim două. Doar dacă decide patriarhul ca aceasta să fie trimisă cu prioritate”, spune preotul Marius Florescu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Banatului.

 

 

Comentarii

comentarii