Acasă Actualitate Un an de Cinema Victoria: Peste 37.000 de spectatori s-au bucurat de...

Un an de Cinema Victoria: Peste 37.000 de spectatori s-au bucurat de mai mult de 600 de evenimente

DISTRIBUIȚI

Victoria, primul cinematograf tradițional al orașului renovat de Primăria Timișoara și coordonat de o echipă din cadrul Centrului de Proiecte, a găzduit în primul an de funcționare 622 de evenimente publice și private, adunând peste 37.000 de spectatori, dintre care aproape 20% copii.

Timișoreni de toate vârstele s-au lăsat cuceriți de programul constant și consistent care a inclus de-a lungul anului 18 festivaluri de film, numeroase focusuri tematice și peste 50 de întâlniri și discuții cu regizori și actori.

Sală multifuncțională deschisă spre publicul tânăr și spre comunitate, Victoria a găzduit peste 40 de proiecții școlare, dar și 18 conferințe și dezbateri și 8 spectacole de teatru, la care se adaugă concerte, spectacole de dans sau de circ și alte evenimente ale comunității.

„Publicul timișorean ne-a surprins plăcut prin curiozitatea, entuziasmul și fidelitatea sa și ne-a motivat să construim oferta culturală a acestei săli cu pasiune și perseverență, zi de zi. După un an, putem spune că s-a creat o comunitate de cinefili în jurul Cinema Victoria. Le mulțumim și îi așteptăm cu tot felul de surprize în weekendul aniversar, pe lângă programul special!” a declarat Ioana Dragomirescu, coordonatoarea cinematografului.

În 15, 16 și 17 septembrie, cinefilii sunt invitați să sărbătorească Victoria printr-un program special.

Simetric cu weekend-ul de deschidere din septembrie 2022, cinematograful din Bălcescu găzduiește și în acest an Noaptea albă a filmului românesc, vineri, 15 septembrie.

Trei producții autohtone se văd pentru prima dată la Timișoara, în exclusivitate la Cinema Victoria: de la ora 18.30, Vulturii din Țaga, povestea unei echipe de fotbal locale ce găsește puterea de a o lua de la capăt după fiecare înfrângere, de la 20.30, Tigru, o dramă inspirată din fapte reale și premiată la festivaluri internaționale, urmată de o discuție cu regizorul Andrei Tănase, iar de la 23.00, documentarul Soțul meu musulman.

Alături de cinematografia românească, și cea europeană este la mare cinste la Cinema Victoria, regăsindu-se, firește, și în programul aniversar.

Ziua de sâmbătă, 16 septembrie, se deschide la 16.00 cu Patrula Junglei, o animație franceză pentru micii spectatori, rendez-vous devenit deja clasic în programul cinematografului, și continuă, de la 18.00, cu Crima este a mea, cel mai nou film al celebrului François Ozon, a cărui intrigă este plasată chiar în lumea cinematografiei.

Din programul festiv nu putea lipsi nici spectacolul. De la ora 20:30, teatrul independent Recul aduce pe scena de la Victoria piesa Aikon, care abordează cu umor dar și cu profunzime preocupările și, mai ales, ratările omului modern într-o lume tot mai conectată.

Duminică, 17 septembrie, este ziua dedicată filmelor de cinematecă și, mai precis, celebrării a doi mari regizori români.

Este vorba de Ion Popescu-Gopo și de Liviu Ciulei: 100 de ani de la nașterea ambilor maeștri, 1 an de la renașterea Cinema Victoria! Pe ecran vor rula, în prezența nepoatei maestrului Gopo, doamna Anca Moscu, îndrăgita animație pentru copii Maria Mirabela, de la 15.00, urmată de De-aș fi… Harap-Alb, de la ora 16.30, iar în holul cinematografului spectatorii vor putea descoperi albume de și despre acesta. De la 18.30 este programat filmul Valurile Dunării, al doilea dintre cele trei filme semnate de marele regizor de film, dar mai ales de teatru, Liviu Ciulei. În încheierea programului, de la ora 20.30, spectatorii vor fi cuprinși de magia universului cinematografului într-o proiecție specială a clasicului film italian Cinema Paradiso.

Cinefilii din Timișoara vor avea din octombrie un nou cinematograf, pentru că urmează să fie redeschis Cinema Timiș.

Comentarii

comentarii