Acasă Actualitate Un bănăţean şi-a răpit propriul copil şi sfidează de doi ani autorităţile

Un bănăţean şi-a răpit propriul copil şi sfidează de doi ani autorităţile

DISTRIBUIȚI

Poliţia Timiş se dă cu mâinile legate într-un caz rezolvat de justiţie

Caz incredibil în judeţul Timiş. O femeie de 35 de ani se luptă să-şi recupereze copilul răpit de propriul tată. Deşi există o sentinţă defintivă şi irevocabilă prin care minorul este încredinţat mamei, femeia nu şi-a mai văzut copilul de doi ani. Ultimele amintiri despre Dennis Trandafir sunt confuze. Acesta avea doar câteva luni când a fost luat de tatăl său şi dus în Italia. Între timp, Dennis a învăţat să vorbească şi să meargă. Totul s-a întâmplat departe de mama sa. Nimeni nu poate înţelege cum a reuşit bărbatul să treacă vama fără a avea un acord din partea mamei sale. Loredana Ştiucă, originară din Lugoj, a plecat în Italia, imediat ce a afalat că copilul său se află acolo. A făcut mai multe plângeri la poliţie, dar toţi i-au închis uşile în nas. Oficial, Poliţia Timiş spune că nu este vorba despre nicio răpire şi nu se poate interveni pe lângă poliţia italiană pentru a recupera copilul.

Disperată de indiferenţa autorităţilor

Pe 2 noiembrie 2010, după mai multe recursuri, Ionuţ Trandafir, tatăl lui Dennis, pierde definitiv procesul pentru încredinţarea minorului. Sentinţa irevocabilă este dată de Curtea de Apel Timişoara. “Prin decizia civilă nr. 503/15.06.2010 Tribunalul Timiş – Secţia Civilă a respins apelul declarat de reclamantul Trandafir Ionuţ Daniel împotriva sentinţei civile a Judecătoriei Timişoara nr. 491/18.02.2010 (…) Pentru a hotărî astfel, tribunalul a avut în vedere faptul că prin motivele de apel formulate în cauza apelantului Trandafir Ionuţ Daniel a invocat faptul că măsura luată de prima instanţă de încredinţare a minorului Trandafir Dennis Ruben la mamă spre creştere şi educare nu este în acord cu interesul superior al copilului. (…) Curtea respinge ca nefondat recursul declarat de reclamantul Trandafir Ionuţ Daniel”, se arată în hotărârea Curţii de Apel Timişoara. Autorităţile nu au luat însă în considerare această hotărâre şi i-au dat o libertate absolută bărbatului.

Haiduc modern…

Ionuţ Trandafir a acţionat întocmai ca un haiduc, lăsând autorităţile cu gura căscată. Printr-o sentinţă civilă din 7 iulie 2009, pronunţată de Judecătoria Lugoj, Daniel Ionuţ Trandafir a fost obligat printr-o ordonanţă prezidenţială să înapoieze minorul mamei. Hotărârea nu a putut fi pusă în executare deoarce tatăl, împreună cu fiul de doar cinci luni au dispărut imediat de la domiciliul bunicii paterne. Foarte rapid, acesta avea să părăsească ţara, cu destinaţia Italia. “Am simţit că mi se taie respiraţia când am înţeles că mi-a fost răpit copilul. Cu greu am aflat unde este şi de atunci am început o nouă luptă. Nu pot să înţeleg cum, deşi am o sentinţă definitivă şi irevocabilă, prin care copilul mi-a fost încredinţat, atât autorităţile române, cât şi cele italiene tergiversează cazul. Eu consider că în acest caz este vorba despre răpire şi despre sechestrare de minori”, spune Loredana Ştiucă, femeia care luptă cu birocraţia de doi ani de zile pentru a-şi lua copilul înapoi.

Poliţia se plânge că nu are probe şi neagă că există o sentinţă irevocabilă

Loredana Ştiucă nu a fost niciodată căsătorită cu Ionuţ Trandafir. Totuşi, în urma relaţiei lor, pe 24 februarie avea să se nască Dennis Trandafir. Cei doi iubiţi s-au certat, iar tatăl a luat copilul şi l-a dus în localitatea Coşteiu, la domicilul buncii paterne, pe când minorul avea doar trei luni. A urmat o sarabandă de procese şi plângeri la poliţie. Totul a fost tardiv pentru că bărbatul a reuşit să plece din ţară. După căutări disperate, Loredana Ştiucă a aflat că fiul ei, care între timp a împlinit doi ani se află în Italia, în localitatea Naturno, din provincia Bolzano. S-a dus acolo, dar carabinierii au ridicat din umeri. La fel cum au făcut-o şi poliţiştii din Timişoara. “Mama a făcut o plângere din Italia la noi, dar nu există motive pentru darea în urmărire a copilului. Acesta nu este dispărut, este doar în grija tatălui. Poliţiştii au făcut verificări, dar nici reclamanta, nici reclamantul nu locuiesc pe raza judeţului Timiş. I s-a solicitat reclamantei să aducă probe pentru ce susţine. Se vorbea în acea plângere de sechestare şi răpire, dar nu există niciun element care să conducă la o astfel de infracţiune. Din datele noastre nu a fost emisă nicio hotărâre definitivă şi irevocabilă de încredinţare a copilului către mamă. Există o ordonanţă prezidenţială care specifică ca minorul să fie dat în grija mamei până la soluţionarea cauzei. Aceasta trebuie pusă în aplicare de un executor judecătoresc şi nu de către poliţie”, spune Emil Andrei, purtătorul de cuvânt al IPJ Timiş. Autorităţile din Timiş nici nu s-au sinchisit să îi informeze pe poliţiştii din Italia despre acest caz. “Noi nu putem interveni pe lângă autorităţile italiene, deoarce copilul pe care îl căutăm nu are calitatea de dispărut, copilul nu are nicio calitate din punct de vedere poliţienesc, nu este urmărit, dispărut sau răpit. Amândoi părinţii au drepturi egale. Nu înţeleg doar cum a reuşit tatăl să părăsească ţara cu copilul, fără încuvinţarea mamei”, mai spune Emil Andrei, de la Poliţia Timiş.

 

Comentarii

comentarii