Acasă Economic Un milion de lei pentru crescătorii de Bazna și Mangalița. Ce trebuie...

Un milion de lei pentru crescătorii de Bazna și Mangalița. Ce trebuie să facă fermierii din Timiș să primească banii?

1971
DISTRIBUIȚI

Crescătorii de porci din rasele tradiționale Bazna și Mangalița din Timiș au acum o șansă mare de a accesa fonduri serioase pentru a-și mări numărul de animale de producție, dar și o șansă în plus pentru a-și valorifica suinele.

Valoarea totală a schemei de ajutor de minimis pentru anul 2020 este de 1.000.000 lei și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2020.

În ședința de Guvern din data de 7 mai 2020 a fost adoptată Hotărârea privind aprobarea schemei “Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna sau Mangaliţa”, pentru perioada 2020 – 2022, precum și a unor măsuri de aplicare a acesteia.

Prin actul normativ aprobat se urmărește încurajarea crescătorilor de animale de reproducție din rasele Bazna și Mangalița, în vederea măririi numărului de animale de reproducție deținute, precum și a numărului de produși valorificați de la acestea, cu scopul creșterii efectivelor de porci din rasele Bazna și Mangalița, la nivel național.

Astfel, se are în vedere acordarea unui sprijin de 1.200 lei pe cap scroafă pe an, cu condiția comercializării a minimum 4 purcei pe cap de scroafă pe an la o greutate de minimum 8 kg/cap, cu obligativitatea îndeplinirii condițiilor de eligibilitate prevăzute în proiect.

Schema de ajutor de minimis se aplică crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna și/sau Mangalița, respectiv: a) producătorilor agricoli PFA, II și IF; b) producătorilor agricoli persoane juridice.

Conform datelor de la Agenția Națională pentru Zootehnie, la această dată sunt înscrise în  Registrul Genealogic un număr de 1.030 capete scroafe din rasele Bazna și Mangalița, dintre care 316 capete scroafe sunt deținute de persoane juridice, II, IF, PFA, iar un număr de 714 capete scroafe sunt deținute de persoane fizice care își pot schimba forma de organizare și pot deveni eligibile.

Comentarii

comentarii