Acasă Actualitate Un nor toxic din Ucraina ameninţă România! Avertisment lansat de medici

Un nor toxic din Ucraina ameninţă România! Avertisment lansat de medici

DISTRIBUIȚI

meteo nori 75012900

Războiul din Ucraina vine şi cu mai multe probleme. Un nor care conţine sulf, nitriţi dar şi monoxid de carbon în cantităţi mari s-a format deasupra Ucrainei.

Curenţii de aer îl duce şi  spre ţările vecine, inclusiv în România .Autoritățile de mediu monitorizează permanent calitatea aerului din România în condiţiile în care Ucraina este acoperită de acest nor.

De când au început să cadă bombe, în Harkov, sunt locuri de unde nu se mai vede cerul. Cel mai mare oraș industrial al Ucrainei este sub o cupolă de fum negru. Particule solide amestecate cu monoxid de carbon, metan, aldehide, benzen, oxizi, cloruri și alte substanțe chimice se ridică în aer după incendiile provocate de explozii.

„Tot ce se regăsește ca masă de aer în această zonă va fi transportat către zona țării noastre în următorul interval de timp în această noapte, sâmbătă, duminică, circulația se va redirecționa cumva, dacă acum în regiunile intracarpatice avem un vânt ce bate din direcții variabile, el va deveni predominant estic.”, a spus Alina Şerban, meteorolog ANM.

„Atunci când vorbim de explozii, atunci când vorbim de material pirotehnic, trebuie să ne gândim la compuşii care au ca şi substrat alte substanţe: sulf, azot, nitriţii care sunt extrem de agresivi pentru mucoasa respiratorie, pot declanşa procesul inflamator la nivelul căilor respiratorii. Situaţia se poate schimba odată cu mişcările maselor de aer şi s-ar putea ca norul toxic să nu ajungă deloc la noi în ţară.”, a spus Beatrice Mahler, pentru Observator.

Comentarii

comentarii