Acasă Politica Un nou dușman apare pe frontul anti-PSD

Un nou dușman apare pe frontul anti-PSD

1049
DISTRIBUIȚI

Este o lună de foc. În care nici măcar nu se poate pune problema unui armistițiu. Nici măcar pentru o zi. E luna în care Klaus Iohannis ori își nimicește adversarii, ori își semnează ieșirea de pe scena politică. Și tocmai acum în teatrul de război apare un adversar cu totul și cu totul neașteptat pentru Dragnea. Adversarul intern. O buturugă mică, ce poate răsturna carul mare.

În această lună, până la reluarea lucrărilor Parlamentului, a cărui majoritate va fi transformată în artilerie grea, poate letală anti-Iohannis, Liviu Dragnea nu are încotro. Fără Parlament, e obligat să stea într-o poziție de defensivă. În tranșee. Împreună cu tot ce nu e plecat în vacanță din majoritatea PSD plus ALDE. E o situație dificilă. Și, tocmai de aceea, periculoasă. Mai ales când apare un adversar intern.

Doamna Ecaterina Andronescu pare a fi un adversar redutabil al liderului PSD. A fost înfrântă umilitor atunci când a încercat să participe la competiția internă și să acceseze funcția de prim-ministru.  A pierdut. Dragnea a preferat-o pe doamna Dăncilă. În scurt timp, Ecaterina Andronescu a pierdut și poziția de ministru al Educației, pe care, în ultimă instanță, și-o dorea. Nu mai face parte din conducerea la vârf a PSD. Liviu Dragnea a măturat-o fără milă și de la conducerea Comisiei de educație din Senatul României. Prestigiul doamnei Ecaterina Andronescu însă nu poate fi pur și simplu șters cu buretele de liderul PSD, care este atât de susceptibil și de reactiv atunci când simte că îi este amenințată poziția.

Ecaterina Andronescu reprezintă o forță în partid și fără a deține vreo funcție. A fost în două rânduri ministru al Educației. A fost vicepreședinte PSD. În arhitectura de putere a acestui partid, a deținut mult timp poziția cheie de președinte al organizației de București. A plasat oameni în funcții, dintre care destui i-au rămas fideli. În fine, a dobândit autoritate și influență conducând ani la rând Comisia de educație a Senatului României. Este de presupus că, după ce doamna Ecaterina Andronescu l-a atacat pe Dragnea la baionetă printr-o scrisoare deschisă, în care cere demisia lui și a premierului Dăncilă, acesta va reacționa în stilul cunoscut.

Primul impuls al lui Liviu Dragnea, așa cum îl cunoaștem, este să acționeze în sensul excluderii din partid a Ecaterinei Andronescu. Va încerca acest lucru și probabil va reuși. Are toate instrumentele în acest sens. Numai că excluderea unei asemenea personalități politice, legate constant și fără echivoc de întreaga istorie a PSD, va avea pe termen mediu și lung efectul unui bumerang. Dragnea câștigă războiul politic împotriva Ecaterinei Andronescu, dar pierde războiul moral. Și nu numai el.

PSD se află într-o situație fără ieșire din această perspectivă. Este în plin război defensiv cu frontul anti-PSD. Timp de o lună, el va sta în colțul mort al ringului. Și va încasa. Fără a avea prea multe modalități de a trece la contraofensivă până la reluarea lucrărilor Parlamentului. În aceste condiții, numai de o luptă internă, indiferent cum s-ar soluționa ea, nu avea nevoie PSD. După afrontul lipsit de echivoc al Ecaterinei Andronescu, care, în termeni imperativi cere, nici mai mult nici mai puțin, decât ca în plin război cu frontul anti-PSD , conducătorul partidului să demisioneze la braț cu șeful Executivului, partidul la putere nu are altă soluție decât aceea de a o exclude. Dacă nu o face, dă dovadă de slăbiciune, chiar în timp ce luptă în prima linie a frontului. Și îi creează posibilitatea Ecaterinei Andronescu să-și reia și întețească atacurile. Dacă o exclude, tot pierde. Pentru că întreaga opoziție internă din PSD va putea spune că Liviu Dragnea conduce partidul de capul lui, că se face vinovat de pierderea unor lideri valoroși și că decapitează vârfuri ale PSD, ca represalii pentru opiniile acestora și numai scopul de a rămâne exemplarul dominant al partidului. Există și alți lideri ai partidului de curând excluși sau plecați din PSD și care cu certitudine vor face front comun cu Ecaterina Andronescu.

De aceea, concluzionez că acest conflict, care s-a născut între două personalități PSD, a încetat de a mai fi personal, pentru că afectează în mod grav și probabil ireversibil întregul partid. S-a deschis un nou front anti-PSD, de astă dată intern.

Comentarii

comentarii