Acasă Eveniment “Un om rămâne chipul lui Dumnezeu şi în ultima clipă de degradare!”

“Un om rămâne chipul lui Dumnezeu şi în ultima clipă de degradare!”

DISTRIBUIȚI

preotul_cristian_pavelBiserica şi medicii din Timişoara sunt revoltaţi că s-ar putea face experienţe medicale în numele ştiinţei pe oamenii fără fiscernământ
A spus preotul Cristian Pavel, consilier social din cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Timişoara. “Ne întoarcem în epoca hitleriştilor şi a Auschwitz-ului, unde doctorul Mengele făcea experienţe pe oameni în numele ştiinţei”, protestează OADOR.

Noile prevederi ale proiectelor de Cod Civil, Cod Penal şi Cod de Procedură Penală au provocat în rândul medicilor, avocaţilor, magistraţilor, a bisericii şi societăţii civile timişorene, dar şi a jurnaliştilor, o mare revoltă.

Situaţia pare cu atât mai gravă, cu cât Ministerul Justiţiei susţine că prin aceste noi coduri va fi modernizată Justiţia din Românie. Dintre prevederile ce i-au şocat pe oameni amintim: legalizarea torturii şi  recurgerea la tratamente inumane, deşi sunt interzise în ţările Uniunii Europene cu tradiţie şi în toate ţările ce au ratificat Convenţia ONU, împotriva torturii; interzicerea pamfletelor şi a programelor umoristice tip Divertis, unde sunt ironizaţi politicienii sau alte persoane publice şi confiscarea şi topirea tuturor laptop-urilor, calculatoarelor şi pixurilor dintr-o redacţie de ziar cu care a fost redactat un articol critic şi eronat faţă de o persoană publică.

Dar cea mai şocantă prevedere este următoarea, din Codul Civil:  “Intervenţiile în scop de cercetare ştiinţifică asupra unui minor sau asupra unei persoane lipsite de discernământ din cauza unui handicap mintal, unei tulburări mintale grave sau dintr-un alt motiv similar, se pot efectua numai dacă rezultatele previzibile sunt de natură fie să aducă un beneficiu real şi direct sănătăţii sale, fie să contribuie în mod semnificativ şi cu un risc minim pentru persoana în cauză la dezvoltarea ştiinţei medicale”.

Totuşi, pentru a mai îndulci situaţia, documentul mai susţine că intervenţiile se pot efectua numai cu consimţământul reprezentantului, al ocrotitorului legal sau, după caz, al mandatarului ori curatorului, precum şi cu autorizarea instanţei tutelare. Dar cine garantează că nu vor fi abuzuri în aceste cazuri, unde este vorba de mari interese şi persoana în cauză nu se poate apăra? Mai mult, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH), Fundaţia Centrul de Resurse Juridice, Asociaţia Jurnaliştilor din România, Clubul Român de Presă şi alte asociaţii ale societăţii civile au dat Guvernul României în judecată pentru ca aceste proiecte de coduri să fie retrase şi organizate dezbateri publice pentru aprobarea lor.

“Un om nu e un şobolan!”

Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului din România (OADOR) cu sediul în Timişoara protestează, de asemenea, şi cere să fie retrase aceste proiecte de coduri şi nu acceptă ca o persoană fără discernământ să fie utilizată drept cobai, pentru a se face experienţe medicale în numele ştiinţei.

“Ne întoarcem în epoca hitleriştilor şi a Auschwitz-ului, unde doctorul Mengele, supranumit “doctorul Moarte”, făcea experienţe pe oameni în numele ştiinţei. Este inadmisibil să se întâmple asta în vremea noastră şi în România, ţară membră a Uniunii Europene. OADOR se opune cu hotârâre acestor prevederi inumane.

Nu poţi face experienţe ştiinţifice pe oameni care nu pot lua o hotârâre sau să protesteze. Mă întreb ce medic ar accepta să facă aceste experienţe inumane”, a declarat Teodor Raţiu, preşedintele OADOR. Prof. univ. dr. Pavel Ţepeneu, chirurg, şef secţie la Spitalul de copii “Louis Ţurcanu” Timişoara, a declarat că nici pe animale nu poţi faci experienţe medicale fără acordul Comisiei de Etică, dar mai ales pe oameni fără discernământ.

“Este inuman şi inacceptabil. Nu mi se pare corect să faci asemenea experienţe pe un om fără facultăţi mintale. Nu e şobolan şi oricum, şi la un şobolan faci, dar cu acordul Comisiei de Etică. Pe un om se pot face experienţe medicale numai după ce omul este informat corect şi se încheie un proces verbal, dar numai dacă persoana respectivă are discernământ”, a declarat Ţepeneu. “Nu consider că e bine. Nu sunt de acord. Un om fără dicernământ e un om bolnav şi nu trebuie făcute experienţe pe el ca pe un animal”, a spus conf. univ. dr. Smaranda Arghirescu.

Va reveni vremea fasciştilor, comuniştilor şi troţkiştilor?

Conf. univ. dr. Ciprian Duţă, medic chirurg la Spitalul Judeţean Timişoara, a declarat că nici pe animale nu poţi face experienţe fără acordul Comisiei de Etică, darămite pe un om. “Nu am citit acest proiect de lege, dar, de dragul ştiinţei, nu poţi face experienţe pe oamenii fără discernământ. Nu!”, a spus chirurgul Duţă.

Medicul primar Ovidiu Nicoară, psihiatru la Clinica “Eduard Pamfil” Timişoara, s-a arătat foarte surprins că cineva a redactat aşa proiect de lege. Doctorul Nicoară a declarat că asemenea experienţe pe oameni se pot face numai după ce individul respectiv a fost informat exact despre avantaje şi dezavantaje şi despre riscurile la care se supune pentru o asemenea experienţă medicală, dar unei persoane fără discernământ ce să-i explici?

“Dacă e adevărat acest proiect de cod, ce persoană cinică l-a făcut? Ne întoarcem în vremea fasciştilor, comuniştilor şi troţkiştilor?”, s-a întrebat Nicoară. Este demn să amintim opinia preotului Cristian Pavel: “Un om rămâne chipul lui Dumnezeu şi în ultima clipă de viaţă şi de degradare. Nu poţi utiliza acest trup în experienţe în numele ştiinţei”, a spus preotul Cristian Pavel.
Gheorghe MIRON

Comentarii

comentarii