Acasă Actualitate Uniunea Europeană, în sprijinul Clinicii “Odobescu” din Timişoara

Uniunea Europeană, în sprijinul Clinicii “Odobescu” din Timişoara

DISTRIBUIȚI

Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie “Dr. Dumitru Popescu” Timişoara reprezintă, în prezent, cea mai mare şi modernă unitate sanitară de specialitate obstetrică-ginecologie din vestul ţării. Aici vin să nască şi să se trateze gravide cu o patologie complexă din judeţele Timiş, Arad, Caraş-Severin, Mehedinţi şi Hunedoara. Peste 20.000 de paciente, anual, beneficiază de serviciile medicale ale spitalului în ceea ce priveşte urmărirea sarcinii, tratării patologiei femeii şi sarcinii şi îngrijirii nou-născutului. Unitatea sanitară a fost înfiinţată în anul 1947.

Probleme cu banii şi infrastructura

În acest moment, din punct de vedere al infrastructurii, spitalul stă foarte prost şi suferă din cauza lipsei de fonduri. Totuşi, pentru a-şi îmbunătăţi serviciile medicale, instituţia medicală a reuşit să atragă o importantă sumă de bani nerabursabili de la Uniunea Europeană, prin proiectul “Eficientizarea Centrului Colaborativ de Cercetare în Obstetrică – Ginecologie şi Neonatologie din Timişoara“, cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza contractului de finanţare încheiat cu Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică. Proiectul se implementează pe o durată de 6 luni şi are o valoare de 351.300 lei.
Creşterea performanţei instituţionale a spitalului clinic prin întărirea capacităţii administrative în domeniul managementului instituţional şi în special în domeniul cercetării medicale este unul dintre obiective.
De asemenea, se urmăreşte creşterea gradului de administrare şi utilizare a datelor medicale şi de cercetare şi a gradului de valorificare a datelor medicale pentru activităţi de cercetare – dezvoltare. Crearea unei legături între software-urile existente în cadrul spitalului, în vederea eficientizării stocării şi utilizării datelor şi probelor biologice este un alt obiectiv al proiectului. Dr. Cosmin Câtu, managerul instituţiei, a declarat că spitalul are probleme de infrastructură şi duce lipsă de bani, iar acest proiect va eficientiza serviciile medicale. Prof. univ. dr. Doru Anastasiu, şeful Clincii de Obstetrică Ginecologie Bega Timişoara, a declarat că, în această situaţie de criză, granturile şi proiectele de cercetare sunt principalele mijloace de a ţine pasul cu Uniunea Europeană.

Speranţe, speranţe

Primii care vor beneficia de acest proiect sunt pacienţii, fiindcă vor creşte siguranţa şi calitatea serviciilor medicale, dar şi spitalul, în general. Cadrele medicale vor avea condiţii de lucru mai bune şi vor avea o bază de date şi de imagini mult mai bogată. Studenţii, masteranzi şi doctoranzi vor beneficia de oportunităţi oferite de  platforma de cercetare. Datorită proiectului, vor fi achiziţionate active fixe şi servicii pentru întărirea capacităţii administrative, vor fi elaborate proceduri pentru documentarea în cercetarea medicală, va fi constituită o bază de date medicale şi de imagini, va creşte eficienţa activităţilor spitalului şi a calităţii actului medical şi va fi îmbunătăţită comunicarea între spital, medicii de familie, alte instituţii şi pacienţi.
În prezent, activitatea spitalului, inclusiv activitatea de cercetare – dezvoltare, este grevată de sistemul învechit de management al informaţiei (date medicale, economice, administrative şi cercetare) şi utilizarea deficitară a resurselor umane sau biologice (colecţia produselor patologice şi evaluarea fenomenelor biologice). Majoritatea informaţiei se găseşte doar în forma scrisă, aceasta fiind o formă dificil de interogat. Ca urmare, orice activitate de sinteză a informaţiei necesită un efort masiv al personalului pentru obţinerea şi prelucrarea informaţiei, cu urmări asupra eficienţei instituţiei şi utilizării resurselor  umane. Spitalul derulează în fiecare an programe naţionale de sănătate în domeniul diagnosticului antenatal, profilaxiei izoimunizii Rh, profilaxiei anemiei la gravidă şi în domeniul neonatologiei, programe de care beneficiază în jur de 5.000 de pacienţi. De asemenea, spitalul prestează servicii moderne în domeniul urmăriri sarcinii, screeningului şi diagnoscticului antenatal, tratamentului infertilităţii, asistenţei la naştere, ecografiei 3D/4D, îngrijirii nou-născutului sănătos şi afectat. Activitatea de învăţământ se desfăşoară sub coordonarea Universităţii de Medicină şi Farmacie Victor Babeş din Timişoara.
 

Comentarii

comentarii