Acasă Eveniment Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului a devenit „universitate...

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului a devenit „universitate regală”

DISTRIBUIȚI

prince radu USAMVBBust de bronz al Regelui Mihai, la USAMVB

Ziua de joi, 30 mai 2013, a fost o zi specială la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului. Sute de oameni – printre care oficialităţi locale, judeţene şi naţionale, profesori universitari din Timişoara, Bucureşti şi Cluj – au participat la ceremonia de dezvelire a bustului Regelui Mihai I al României, în holul clădirii rectoratului, urmată de o altă ceremonie, în aula universităţii.

GALERIE FOTO

Bustul de bronz al Regelui Mihai I, creaţie a sculptorului Dumitru Şerban, a fost dezvelit în prezenţa Principelui Radu şi a reprezentanţilor Mitropoliei Banatului, chemaţi să sfinţească noul monument.

După 70 de ani de rătăcire politică, economică, culturală, România are puterea de a învinge şi de a aşeza însemnul coroanei acolo unde îi este locul. Asta înseamnă că există o legătură puternică şi o speranţă pentru ziua de mâine”, a declarat Principele Radu, cel care a fost mandatat de Regele Mihai să îl reprezinte la evenimentul de la Timişoara.

Un nou nume, după 68 de ani de existenţă

Începând de joi, 30 mai, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului (USAMVB) din Timişoara îşi schimbă denumirea oficială, adăugându-şi în nume şi „Regele Mihai I al României”. Modificarea s-a făcut la propunerea rectorului Paul Pârşan, în amintirea faptului că Facultatea de Agronomie din cadrul Politehnicii din Timişoara s-a înfiinţat la 1 august 1945, prin Decret Regal.

În cadrul ceremoniei care a marcat schimbarea denumirii, rectorul Paul Pârşan a numit această modificare „un pas important către redescoperirea valorilor fundamentale”, vorbind despre „perseverenţa, demnitatea, simplitatea şi iubirea Regelui Mihai I al României”.

Evenimentul de azi este un pas important către redescoperirea valorilor fundamentale. După 68 de ani de existenţă, trăim o zi care va rămâne în istoria noastră ca o zi a întoarcerii la izvoarele care ne-au dat adesea forţa să rezistăm. Întemeiată în 1945, prin decret-lege al Majestăţii Sale Regele Mihai, funcţionând la început ca facultate în cadrul Politehnicii din Timişoara, universitatea noastră a suferit dese schimbări în structură şi administraţie. Azi, 30 mai 2013, după 68 de ani de muncă, sacrificii, îzbânzi şi bucurii, când pentru a creşte avem nevoie de noi energii, putem spune că le-am regăsit în perseverenţa, demnitatea, simplitatea şi iubirea întemeietorului nostru, Majestatea Sa Regele Mihai I al României. Azi e un început – începutul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului «Regele Mihai I al României» din Timişoara. Şi să ne urăm, aşa cum întemeietorul nostru o face, la toţi de faţă şi viitori, sănătate”, a declarat rectorul USAMVB.

La eveniment au mai participat şi Titu Bojin, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Marian Vasile, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Liliana Oneţ, subprefect de Timiş, Sorin Cîmpeanu, rectorul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, Doru Pamfil, rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj, Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, şi o mulţime de alţi oaspeţi din Timişoara şi din ţară. Cu toţii au apreciat gestul făcut de conducerea USAMVB Timişoara, de a adăuga în denumirea universităţii numele Regelui Mihai I al României.

Ministrul Agriculturii: „Casa Regală a jucat un rol istoric în dezvoltarea învăţământului românesc şi a agriculturii”

Reprezentantul Guvernului la eveniment, ministrul Daniel Constantin, a fost unul dintre cei care şi-au exprimat recunoştina faţă de Casa Regală. „Vreau să mulţumesc conducerii Universităţii de Ştiinţe Agricole de la Timişoara că au ales un astfel de moment să schimbe denumirea univerităţii. Este o recunoaştere a rolului istoric pe care Casa Regală l-a avut în dezvoltarea şi a învăţământului românesc, dar şi a agriculturii. Prezenţa noastră aici este o recunoştinţă pe care o aducem Casei Regale pentru faptul că a contribuit de-a lungul anilor la ceea ce înseamnă dezvoltarea specialiştilor în agricultura românească. Vreau să amitesc faptul că nu numai universitatea din Timişoara a beneficiat de sprijinul Casei Regale, ci şi universitatea din Bucureşti. Deci prezenţa Casei Regale în agricultura românească a fost mai mult decât importantă şi a contribuit la ceea ce înseamnă azi specialişti în agricultură, dar şi educaţie”, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

După întrunirea din aula universităţii, Principele Radu a făcut un tur al instituţiei, alături de rectorul Paul Pârşan.

 

{vsig}galerie/eveniment USAMVB{/vsig}</p>

Comentarii

comentarii