Acasă Actualitate Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” a deschis un „Muzeu Cinegetic” la Complexul...

Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” a deschis un „Muzeu Cinegetic” la Complexul Universitar – Castelul Macea

DISTRIBUIȚI

Într-un cadru excepţional, în data de 20 mai 2011, la Complexul Universitar Macea, în prezenţa prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector al UVVG, a primarilor Gheorghe Falcă şi Ioan Mercea – primar al comunei Macea, a prefectului Călin Bibarţ şi a prof. univ. dr. Iovan Marţian, prorector al UVVG, prof. univ. dr. Aurel Petru Darău, decan al Facultăţii de Inginerie a UVVG, studenţilor şi masteranzilor Universităţii, s-a inaugurat „Muzeul Cinegetic” al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, primul de acest fel din vestul României. Prof. Univ. Dr. Aurel Ardelean, rector al UVVG, a declarat că „Inaugurarea Muzeului de vânătoare din Macea reînnoadă, în anul 2011, firul tradiţiei muzeistice de factură vânătorească din România. Nu se cuvine uitat faptul că primul nostru Muzeu naţional de vânătoare a fost creat în anul 1931, fiind situat în parcul Carol I din Capitala. La vremea aceea, el reprezenta al doilea aşezământ cultural de acest gen din Europa. Din păcate, după mai bine de un deceniu de funcţionare, muzeul, împreună cu inestimabila colecţie pe care o deţinea, a fost mistuit de flăcări. În acest an, cu prilejul „Zilelor Academice Arădene”, ediţia a XXI-a, în cadrul Complexului Universitar Macea s-a inaugurat Muzeul Cinegetic al Universităţii”, a precizat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”.
Amplasat în fostul pavilion de vânătoare din apropierea Castelului de la Macea, acest muzeu beneficiază de un spaţiu generos.
Sunt expuse numeroase trofee atât de mamifere, cât şi de păsări: din categoria vânatului nerăpitor cu păr: cerbul comun (Cervus elaphus), cerbul lopătar (Dama dama), căpriorul (Capreolus capreolus) şi mistreţul (Sus scrofa); din categoria vânatului răpitor cu păr: vulpea (Vulpes vulpes), râsul (Lynx lynx) şi nevăstuica (Mustela nivalis); din categoria vânatului nerăpitor cu pene: fazanul (Phasianus colchicus) şi stârcul cenuşiu (Ardea cinerea).
Pe lângă trofee, în muzeu sunt expuse panouri care redau imagini cu specii de vânat surprinse de aparatul de fotografiat în habitatul lor natural, arme de vânătoare, diferite obiecte utilizate în cinegetică precum şi lucrări de specialitate de referinţă.
Muzeul va fi deschis publicului vizitator şi se doreşte a fi un punct de atracţie pentru turişti şi nu numai, alături de celelalte obiective cultural-ştiinţifice din cadrul Complexului Universitar Macea, respectiv Grădina botanică, Castelul, Muzeul botanic, Muzeul etnografic şi Muzeul caricaturii.

 

Comentarii

comentarii