Acasă Actualitate Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” a inaugurat primul Centru internaţional de geriatrie...

Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” a inaugurat primul Centru internaţional de geriatrie din vestul României

DISTRIBUIȚI

Complexul transfrontalier de cercetări în gerontologie de la Nădab, din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, a găzduit, vineri, 24.06.2011, inaugurarea primului Centru internaţional de geriatrie, din vestul României, care va întreprinde cercetări şi va oferi soluţii privind posibilitatea de stopare a procesului de îmbătrânire. Centrul internaţional de geriatrie se află în apropierea Centrului de Cercetări şi Tratament al Bolii Alzheimer de la Socodor şi face parte dintr-un proiect european, demarat de Consorţiul Social şi Medical Del Borsodi din Miskolc (Ungaria), Universitatea din Debrecen (Ungaria) şi Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, a cărui valoare se ridică la suma de aproximativ 40 de milioane de forinţi, pentru fiecare partener în parte. La eveniment au participat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, prof. dr. Szalkai Ivan, directorul Consorţiului Social şi Medical Del Borsodi din Miskolc, reprezentanţi ai Universităţii din Debrecen, conf. univ. dr. Teodora Olaru, director medical al Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, dr. George Preoţescu, manager al Spitalului „Sf. Gheorghe” din Chişineu Criş şi al SC „Terapeutica” SA, prof. dr. Alexandru Dumnici, coordonatorul Centrului de chirurgie laparoscopică „Sfantu Gheorghe”, prof. univ. dr. Liana Moş, medici de familie, cadre didactice universitare, studenţi, masteranzi, doctoranzi şi postdoctoranzi din cadrul Facultăţii şi Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară a UVVG.  Cu această ocazie s-a desfăşurat şi workshop-ul „Provocări şi dileme în patologia bolnavului vârstnic”, unde au fost prezentate lucrări ştiinţifice ale mai multor colective de cercetare din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” privind bolile interne, anestezia, chirurgia, procesele degenerative şi tratamentul hipertensiunii la vârstnici.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” a subliniat: „Centrul internaţional de geriatrie urmăreşte ca aplicabilitatea de cercetare în domeniul îmbătrânirii, a geriatriei şi gerontologiei, să fundamenteze principiile care stau la baza apariţiei bolilor neuro-degenerative, în special boala Alzheimer, precum şi bolile Parkinson şi Hutchinson, dar şi alte boli cu caracter neuro-degenerativ. Cercetările de biologie celulară şi moleculară efectuate asupra bolilor neuro-degenerative, bazate pe microscopie electronică, pe care le-am efectuat la Centrul de Cercetări şi Tratament al Bolii Alzheimer de la Socodor şi Institutul de Ştiinţe ale Vieţii, ale Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, dar şi în laboratoarele partenerilor noştri de la Szeged, Debrecen şi Miskolc, au fost valorificate în cadrul workshop-ului pe care l-am organizat în prezenţa medicilor de familie din zona Chişineu Criş. Am reuşit să facem o corelaţie între învăţământul medical, medicii de familie şi studenţii noştri care fac practică în clinicile universitare. Sper să avem cele mai bune rezultate în acest proces neuro-degenerativ de îmbătrânire şi să aducem soluţii pentru micşorarea termenului atât de acut, care caracterizează aceste boli, în perioada de îmbătrânire”.
În partea a doua a întrunirii, cei prezenţi au vizitat Centrul de Cercetări şi Tratament al Bolii Alzheimer de la Socodor, din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, care este realizat în colaborare cu SC Terapeutica, Consorţiul Social şi Medical Del Borsodi din Miskolc şi Spitalul Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregea”. Investiţia în centru se ridică la peste 5 milioane de euro şi cuprinde 10 saloane cu două paturi pentru bolnavi, servicii medicale, baze de tratamente şi agrement şi are o infrastructură de nivel european. Colectivul de cercetare beneficiază de toate condiţiile pentru diagnosticul şi tratarea bolii, fiind dotat cu aparatură de ultimă generaţie pentru teste de biologie moleculară, anatomopatologie şi biochimie.
Cea mai recentă achiziţie a Centrului de Tratament şi Cercetare a bolii Alzheimer de la Socodor sunt două dispozitive, unul de geriatrie preventivă, care măsoară impulsurile generate la nivelul creierului uman, iar altul biocibernetic, bazat pe bio-rezonanţă, donate de Consorţiul Social şi Medical Del Borsodi din Ungaria.

 

Comentarii

comentarii