Acasă Politica ”USL și-a propus dezvoltare economică și, cu certitudine, a reușit”

”USL și-a propus dezvoltare economică și, cu certitudine, a reușit”

DISTRIBUIȚI

Afirmă Iosif Secășan, senator PNL de Caraș-Severin, la un an de guvernare a alianței de la putere

    

Dacă am face un bilanț, la un an de guvernare USL, acesta se prezintă, potrivit senatorului liberal de Caraș-Severin, Iosif Secășan, cu plusuri și cu minusuri. Dar, susține parlamentarul, plusurile sunt evidente, întrecând acele minusuri. USL și-a propus pace socială și dezvoltare economică. Dezvoltarea economică e o certitudine, susține Secășan, confirmată cifric de Eurostat, cu 1,6 la sută, cea mai mare din Uniunea Europeană. Prin comparație, Germania are 0,4 la sută. Această dezvoltare s-ar datora agriculturii, se spune, dar, ultimele analize atesstă că ea e și rezultanta producției industriale. Producția industrială a crescut cu 10,6 la sută în octombrie 2013, față de aceeași perioadă a anului 2012. Iar pe primele zece luni ale acestui an am asistat la o creștere a producției industriale cu 7,4 la sută, față de primele zece luni ale lui 2012.  
    ”Cred însă că cea mai importantă realizare e stabilizarea macroeconomică, spune senatorul Iosif Secășan. E vorba de creșterea economică, de balanța de plăți, deficitul bugetar, elemente care creează o stabilitate financiară. Șomajul este în diminuare. În octombrie 2013 el este de 7,3 la sută. E adevărat, a fost mai mic în septembrie, dar acum e la jumătatea valorii din UE, ceea ce e, iarăși, remarcabil. Sunt evidente și creșterile pe salarii. În 2011, aveam la salariul minim 740 de lei, în 2012, 800, acum, cuprins în bugetul din 2014 este 850 și din iulie anul viitor va fi 900. Creșterea salariului minim atrage însă și majorarea costurilor, pentru că 50 de lei la salariul minim pentru angajat, înseamnă un cost de 64 de lei pentru angajator. Din această cauză USL trebuie să-și țină angajamentul politic ca în iunie-iulie 2014 va scădea costul muncii, prin reducerea cu 5 la sută a contribuțiilor de asigurări sociale. Remarcabilă este și atitudinea asupra fondurilor europene. Dacă în 2012 aveam o absorbție de 2,5 miliarde, ceea ce înseamnă cam 13 la sută, în 2013, la sfârțitul acestui an avem deja 25 la sută absorbție, adică 4,9 miliarde și e posibil ca până la sfârșitul anului să fie 30 la sută din cele 20 de miliarde. Dacă vorbim de inflație, ținta a fost de 2,5 la sută iar nivelul actual este de 1,83 la sută. Mai putem puncta ca și element pozitiv, plata TVA la încasarea facturii, înoirea fiscalității. Ultimul raport al ANAF spune că la sfârșitul a 11 luni din 2013, colectarea față de cifrele estimate se situează la 100,17 la sută. Eu, ca medic, am aflat și că Fondul Național al Asigurărilor Sociale de Sănătate are o colectare de 100,2 la sută”.
    Iosif Secășan mai punctează, în continuare, ca și elemente pozitive ale guvernării actuale, întocmirea Planului național de autostrăzi, cu o dedicație bugetară specială, definitivarea Institutului Oncologic Iași, generalizarea SMURD, redeschiderea unor spitale, internet în școli, gazoductul Iași-Ungheni, achiziția avioanelor F 16, pentru ca România să poată face poliție aeriană în zonă, plata tuturor subvențiilor din agricultură. Există, însă, și minusuri, așa cum le relevă senatorul de Caraș-Severin: eșecul privatizării CFR și Oltchim, bâlbâielile privind Roșia Montană și gazele de șist, scăderea investițiilor străine în România.
    ”Dacă în 2011 am avut 1,94 miliarde, în 2012 avem 1,6 și în 2013 – 1,4 miliarde atrase, arată Iosif Secășan. Și, poate, o insuficientă transparență în actul de guvernare, pentru că avem multe ordonanțe de urgență, încă”.
    În ce privește bugetul, senatorul Iosif Secășan crede că el e posibil să fie revotat până la sfârșitul anului. A trecut prin parlament cu vot majoritar absolut, dar probabil că președinția îl va întoarce din cauza accizelor la combustibil, fiind însă posibil să fie votat între Crăciun și Anul Nou. În ce privește problematica salariilor și a pensiilor, nu există incertitudine. În mare, susține Secășan, acest buget oferă stabilitate socială, pentru că majorează salariile și pensiile. Din 230 de miliarde, 50 de miliarde vor fi alocate salariilor și 52 de miliarde pentru pensii.
”Pensiile vor fi indexate, cota unică e păstrată, avem creșterea garanțiilor pentru IMM-uri, avem investiții locale, avem finanțarea tuturor fondurilor europene, TVA-ul rămâne redus la pâine, iar în ce privește creșterile salariale pentru sănătate și educație, aici avem la medicii rezidenți o bursă de 150 de euro, neimpozabilă și la cadrele didactice preuniversitare, precum și la lectori, preparatori și asistenți universitari o creștere cu 10 la sută a salariilor. De asemenea, avem subvenții pentru căminele de elevi și studenți”, susține Iosif Secășan.

Comentarii

comentarii