Acasă Actualitate USR cere Primăriei Timișoara buget pentru cumpărarea unui tomograf pentru arbori, ca...

USR cere Primăriei Timișoara buget pentru cumpărarea unui tomograf pentru arbori, ca să nu mai taie copacii aiurea

DISTRIBUIȚI

Pentru a nu se mai doborî arborii din Timişoara la întâmplare sau “după ureche”, există o propunere de achiziţionare de către municipalitate a unui tomograf de diagnoză pentru arborii urbani, iar pentru asta, primăria este atenţionată să prevadă în bugetul pe 2019 bani pentru acest lucru.

Cei de la USR Timişoara spun că valoarea estimată pentru întreg echipamentul de bază ar fi de 53.768 lei, iar cu tot cu extensii, 66.270 lei.

Scopul achiziţionării echipamentului este cel de “creşterea calităţii factorilor de mediu în Timişoara prin îmbunătăţirea măsurilor de gestionare a arborilor urbani, îmbunătăţirea măsurilor de gestionare a vegetaţiei arboricole urbane prin folosirea de echipamente şi software-uri specializate în diagnoza şi evaluarea riscurilor arborilor şi pregătirea personalului de specialitate din Direcţia de Mediu a Primăriei Municipiului Timişoara”.

Pe lângă achiziţionarea echipamentelor ar mai trebui necesară pregătirea a minimum 4 angajaţi (minimum 2 ingineri specializaţi în gestionarea vegetaţiei din spaţiul urban) din cadrul Direcţiei de Mediu a PMT pentru folosirea echipamentelor şi a software-ului aferent şi pentru interpretarea datelor.

“În prezent există o mare diferenţă între datele aferente vegetaţiei urbane din Timişoara deţinute de administraţia publică în bazele de date precum Cadastrul verde şi Registrul local al spaţiilor verzi (înregistrate în perioada 1999- 2004), folosite în gestionarea fondului arboricol şi indicatorii cantitativi şi calitativi reali, la zi, ai acesteia”, spun USR-iştii timişoreni.

Cea mai utilizată metodă actuală, analiza vizuală a exemplarelor de arbori urbani este subiectivă, consideră iniţiatorii proiectului, şi de cele mai multe ori conduce la o evaluare greşită a riscului pe care arborii îl reprezintă (tree risk assessment). Implicit măsurile aplicate pentru gestionare arborilor sunt incorecte, uneori radicale, pierzându-se astfel o importantă parte a fondului arboricol urban matur.

“Măsurile incorecte de gestionare aplicate vegetaţiei arboricole urbane are un impact considerabil asupra scăderii calităţii factorilor de mediu prin pierderea arborilor datorită factorilor antropici (extrageri nejustificate, tăieri incorecte în coroană) sau naturali (ruperi, smulgeri ale arborilor în caz de condiţii meteo extreme). (…). La ora actuală nu există un plan de monitorizare/gestionare a arborilor cu valoare cultural-istorică excepţională (ex. stejarii din Piaţa Libertăţii; stejarii din Parcul Copiilor, stejarii din Parcul Coronini, exemplarele de platan din perioada habsburgilor), aceste exemplare având nevoie de o monitorizare permanentă şi de măsuri specifice de conservare/ gestionare/, pierderea acestora având un impact deosebit asupra patrimoniului cultural (inclusiv horticol) oraşului”, mai spun aceştia.

Comentarii

comentarii