Acasă Economic Uzina de Apă Hidroelectrica, locul de unde s-au aprins primele becuri stradale...

Uzina de Apă Hidroelectrica, locul de unde s-au aprins primele becuri stradale din Europa, îşi deschide porţile

DISTRIBUIȚI

uzina apa timisoaraUzina de Apă Hidroelectrica, locul de unde, pe 12 noiembrie 1884, s-au aprins primele becuri stradale din Europa, îşi deschide porţile, joi, pentru toţi cei care doresc să cunoască mai bine evoluţia alimentării cu energie electrică a urbei. Evenimentul este organizat de Societatea de termoficare Colterm, unul dintre beneficiarii direcţi ai acelei aplicaţii tehnologice revoluţionare.
„La 12 noiembrie 1884, Timişoara a devenit primul oraş din Europa cu străzile iluminate electric. La 12 noiembrie 1884, Uzina Hidroelectrica (turbinele, cum i se mai spunea) este un adevărat muzeu al tehnicii. De aici au fost aprinse primele becuri, din Uzina Hidroelectrică de pe lacul de acumulare a Canalului Bega. Este un moment important în istoria Timişoarei, iar acum, vizitatorii pot vedea unul dintre cele mai vechi şi importante vestigii industriale din oraşul nostru”, spune Mircea Cristian, directorul Colterm.
La început a fost Bega, a urmat canalizare râului din 1728 şi transformarea lui în canal navigabil modern, pe care au fost amenajate şase noduri hidrotehnice. Pe teritoriul Timişoarei a fost necesară construirea unor stăvilare, întrucât Bega „sălbatică” avea multe braţe şi canale, formând o adevărată „Veneţie”, dovadă stând arhitectura neobişnuită, oblică, a multor străzi de azi din cartierul Fabric, pe care le putem numi „plutitoare”, întrucât sunt construite pe aceste braţe haotice.
Stăvilarele aveau menirea să asigure căderea de apă necesară acţionării roţilor morilor de apă, care erau opt la număr. La solicitarea consiliului orăşenesc, societatea de morărit „Prima moară artificială” a comandat un studiu cu privire la exploatarea mai judicioasă a apelor Canalului Bega, beneficiar al centralei hidro fiind S.A. Tramvaie Comunale din Timişoara, un mare consumator de energie electrică la acea vreme.
Monografia Timişoarei menţionează faptul că luând în considerare concluziile a două studii, inginerul şef al Timişoarei, Emil Szilard, a decis ridicarea unei uzine hidroelectrice, lucru hotărât în anul 1902 de către administraţia locală, Timişoara fiind un pionier şi în acest domeniu, deoarece construcţia de hidrocentrale era în faşă în întreaga Europă, primele hidrocentrale fiind înfiinţate în ultimele decenii ale secolului al XIX-lea.

Comentarii

comentarii