Acasă Actualitate Victorie măreaţă a Tribunalului Timiş pentru şapte păgubiţi, în lupta cu ANRP...

Victorie măreaţă a Tribunalului Timiş pentru şapte păgubiţi, în lupta cu ANRP Bucureşti

DISTRIBUIȚI

avocat Alin SocolÎn multiplele cazuri de despăgubiri neonorate de către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANPR) Bucureşti, Tribunalul Timiş a înregistrat o victorie măreaţă, în cazul a şapte păgubiţi, care aşteaptă de peste 10 ani să li se facă dreptate.

11 ani de luptă cu birocraţia

După ani de luptă acerbă  cu birocraţia, şapte păgubiţi au reuşit să obţină hotărârea definitivă nr. 647 din 2012 emisă de Comisia Judeţeană de Aplicare a Legii nr. 290 din 2003 din cadrul Prefecturii Timiş. Prin aceasta li s-a aprobat acordarea sumei de aproape 500.000 lei despăgubire. Din păcate, de la emiterea documentului, au trecut 4 ani, iar ANRP Bucureşti  nu a vrut să comunice titlul de plată. Numai  de la înregistrarea notificării s-au scurs 11 ani. De altfel, această instituţie aşa procedează de cele mai multe ori, umilindu-i pe păgubiţii care nu au bani de procese şi pile la nivel înalt. Mulţi dintre ei aşteaptă de 26 de ani despăgubirile, care nu se mai fac. „Cei şapte reclamanţi au formulat diferite cereri către intimată (pârâtă), însă au întâmpinat diferite dificultăţi din partea acesteia. Aceasta în loc să răspundă argumentat juridic care este stadiul dosarului, a solicitat împuternicirea vocaţială a reprezentantului legal. După ce a fost comunicată împuternicirea avocaţială solicitată, nu s-a mai primit niciun răspuns, drept pentru care a fost formulată acţiunea în instanţă în vederea validării hotătârii Comisiei Judeţene din cadrul Prefecturii Timiş”, se arată în sentinţa Tribunalului Timiş. Cei şapte păgubiţi au mai cerut obligarea intimatei ANRP Bucureşti ca titlul de plată să fie actualizat cu indicele preţului de consum pentru perioada de la emiterea hotărârii până la introducerea documentului în instanţă.

ANRP răspunde cu o întâmpinare la tribunal

Din păcate ANRP a căutat motive de neplată şi a depus întâmpinare în octombrie 2015. Astfel a invocat excepţia prematurităţii acţiunii şi excepţia lipsei calităţii procesuale pasive. De asemenea, pârâta a cerut exonerarea de plata cheltuielilor de judecată. Instanţa a respins prin încheierea din 15 decembrie 2015 excepţia prematurităţii şi excepţia lipsei calităţii procesuale pasive invocate prin întâmpinarea ANRP. Procesul nu s-a oprit aici, iar cei şapte reclamanţi au chemat în instanţă şi Prefectura Timiş – Comisia Judeţeană pentru Aplicarea Legii nr. 9 din 1998 şi a Legii nr. 290 din 2003. Prefectura Timiş a depus întâmpinare pentru a fi respinsă acţiunea reclamanţilor, în 25 martie 2016, susţinând că cererea lor a fost soluţionată încă din 2012, cu hotărârea nr. 647.

Tribunalul Timiş a făcut dreptate păgubiţilor

În cele din urmă, Tribunalul Timiş a stabilit prin sentinţa din 21 aprilie 2016 că hotărârea a căror beneficiari sunt reclamanţii este emisă înainte intrării în vigoare a Legii nr. 164 din 2014, de aceea este un act prin care se stabileşte dreptul la despăgubire. Articolul nr. 10 din Legea nr. 164 stabileşte clar că plata despăgubirilor se efectuează în ordine cronologică a emiterii actelor administrative în tranşe anuale egale, eşalonat pe o perioadă de cinci ani, începând cu data de 1 ianuarie 2015. De asemenea, legea mai prevede că valoarea acestor acte administrative se actualizează cu indicele de creştere a preţurilor de consum şi constituie obligaţie de plată. Actualizarea sumei se face prin decizie a preşedintelui ANRP. Pentru fiecare tranşă anuală ANRP emite un titlu de plată, în original, care se comunică în cel mult 5 zile Ministerului Finanţelor Publice şi persoanelor îndreptăţite. De fapt Legea 164 din 2014 a fost adoptată în vederea stabilirii unor măsuri pentru accelerarea şi finalizarea procesului de soluţionare a cererilor de despăgubire conform Legii nr. 9 din 1998 şi a Legii 290 din 2003. Instanţa a mai stabilit că solicitarea celor şapte reclamanţi de obligare a ANRP la emiterea titlului de plată este întemeiată şi obligă ANRP la emiterea acestui titlu cu suma actualizată conform indicelui de creştere a preţurilor de consum. Vom vedea dacă urmează recursul. „Astfel, deşi Guvernul Cioloş a dat o ordonanţă prin care suspendă executarea silită a ANRP, Tribunalul Timiş a emis o hotărâre prin care constată faptul că emiterea titlurilor de plată pentru despăgubire este posibilă, pentru hotărârile date de comisiile judeţene de aplicarea Legii 290, din 2003, anterior intrării în vigoare a Legii nr. 164 din 2014, în ciuda ordonanţei guvernului”, a spus avocatul Alin Socol.

Comentarii

comentarii