Acasă Actualitate Viorel Matei, PSD Timiş: „Deasupra României sunt nori negri – e secetă...

Viorel Matei, PSD Timiş: „Deasupra României sunt nori negri – e secetă în buget şi în buzunarele fermierilor”

DISTRIBUIȚI

„Deasupra României sunt nori negri – e secetă în buget şi în buzunarele fermierilor. Suntem cei mai dezordonaţi din Uniunea Europeană”, a spus Viorel Matei, PSD Timiş, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), luni, 12 decembrie, la reuniunea fermierilor din Timiş, Serbia şi Moldova, de la Timişoara.

Nu rezistăm încă doi ani

Una dintre cele mai mari probleme o reprezintă faptul că producătorul agricol român primeşte pe unitatea de suprafaţă 100 de euro, cel mai puţin din Uniunea Europeană, în timp ce agricultorul francez primeşte 350 euro, ungar 280 euro, iar bulgar 230 euro. De ce se întâmplă asta? Calculul se face pentru 8,7 milioane de hectare, dar banii se împart pentru 10,4 milioane hectare.

„Suntem pe ultimul loc. Se preconizează că, în 2013, subvenţia se va ridica la 115 euro. Cine crede că vom rezista încă doi ani cu 100 euro se înşeală. Egalitate nu poate fi între fermierul francez sau german şi cel român, fiindcă noi nu avem aceeaşi contribuţie, dar echitate poate fi, să nu existe o discrepanţă de 200% între ţări. Problema şi mai gravă este faptul că avem multe programe şi proiecte eligibile, dar nu sunt finanţate”, a atras atenţia Matei. Astfel, fermierii din cele trei ţări vecine au pus la punct mai multe proiecte transfrontaliere în scopul atragerii fondurilor europene, iar, marţi, la Timişoara, s-au analizat modul de punere în practică.

Avem nevoie de o PAC puternică şi mai corectă

Valeriu Constanciuc, ministrul Agriculturii din Republica Moldova, prezent al eveniment, a spus că fermierii din Moldova au nevoie de experienţa agricolă a fermierilor români de la FNPAR, pentru a obţine finanţare şi a avea acces la pieţele UE. „Vrem să creăm o platformă agricolă de-a lungul Prutului. În Republica Moldova există puţin bani, de aceea fermierii au nevoie de acces la sursele de finanţare ale UE şi la pieţele UE”, a spus ministrul moldovean.

O altă întâlnire a fermierilor a avut loc la Budapesta, între 28 și 29 noiembrie. Atunci au participat agricultori din Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, FNPAR (România), Estonia, Letonia, Lituania şi Croaţia. Împreună au pus la punct o declaraţie comună, cu privire la propunerile legislative ale Comisiei Europene, faţă de viitoare Politică Agricolă Comună (PAC). „Ultimii cinci ani din regulamentul PAC s-au dovedit a fi o dezamăgire. Mărimea şi puterea agriculturii noastre în cele mai multe cazuri a pierdut teren, în loc să continue să se dezvolte, iar veniturile fermierilor au scăzut în loc să se stabilizeze. Avem nevoie de o PAC puternică, mai simplă şi mai corectă, decât cea propusă în prezent de Comisia Europeană”, se arată în declaraţia comună a fermierilor din cele nouă ţări.

Comentarii

comentarii