Acas─â Politica Vom avea un nou Guvern! Garantat!

Vom avea un nou Guvern! Garantat!

862
DISTRIBUIȚI

├Än oricare dintre scenarii ne-am plasa, acest an nu se va ├«ncheia cu Guvernul pe care ├«l avem azi la Palatul Victoria. Vom asista fie la o remaniere sever─â, fie la o schimbare a premierului, fie chiar la o reconfigurare a majorit─â╚Ťii parlamentare. ├Än toate aceste variante, nu vom mai putea vorbi despre acela╚Öi Guvern. S─â ├«ncerc─âm deci o succint─â prognoz─â.

Raporturile de for╚Ťe din interiorul PNL cunosc pe zi ce trece o dinamic─â din ce ├«n ce mai periculoas─â. Ludovic Orban este singurul pre╚Öedinte al acestui partid care nu a demisionat ╚Öi nici nu a fost aruncat peste bord imediat dup─â pierderea alegerilor parlamentare. S-a ├«nc─âp─â╚Ť├ónat s─â r─âm├ón─â ag─â╚Ťat de pozi╚Ťia de pre╚Öedinte. Din care a tras toate sforile pe care le putea trage. ├Än acest moment, dac─â ar avea loc Congresul, Orban ar beneficia de mai multe voturi. Dar Congresul este ├«n septembrie. ╚śi, ├«n intervalul de timp care urmeaz─â, pozi╚Ťiile sale ├«n teritoriu vor fi r├ónd pe r├ónd ╚Öubrezite. Ca s─â nu mai vorbim c─â, ├«n mod cert, pre╚Öedintele Klaus Iohannis trage sforile ├«n favoarea lui C├«╚Ťu. Iar aceast─â opera╚Ťiune ├«╚Öi va produce la timpul potrivit efectele. Majoritatea anali╚Ötilor s-au pus a╚Öadar de acord, ├«n sensul c─â, dac─â b─ât─âlia se va da ├«n final ├«ntre cei doi, viitorul pre╚Öedinte al PNL va fi Florin C├«╚Ťu.

Ce se va ├«nt├ómpla ├«n aceast─â ipotez─â? B─ât─âlia electoral─â care s-a dat p├ón─â ├«n prezent ╚Öi terenul pe care se vor desf─â╚Öura ╚Öi ├«n continuare ostilit─â╚Ťile vizeaz─â ├«n primul r├ónd raporturile dintre PNL ╚Öi USR. V├órful de atac anti-Orban ├«l constituie acuza╚Ťiile aduse ace╚Ötia c─â, pentru a ob╚Ťine pozi╚Ťia de pre╚Öedinte al Camerei Deputa╚Ťilor, din care poate trage o serie de sfori ├«n folos propriu, a sacrificat ├«n mod dramatic interesele PNL, cu ocazia desemn─ârii membrilor Guvernului. Practic nu ╚Öi-a consultat echipa ╚Öi nu a avut acordul ei, atunci c├ónd a cedat, ├«n beneficiul USR, pozi╚Ťii ├«n Executiv dintre cele mai importante. Aceast─â disput─â nu ar avea sens dac─â nu ar fi ├«nso╚Ťit─â ╚Öi de grave ╚Öi justificate acuza╚Ťii legate de contraperforman╚Ťa unor demnitari USR sau chiar de reaua lor credin╚Ť─â. ├Än aceste condi╚Ťii, este absolut logic, dar chiar ╚Öi obligatoriu ca, ├«n eventualitatea ├«n care C├«╚Ťu c├ó╚Ötig─â pre╚Öedin╚Ťia partidului, s─â remanieze Executivul ├«n calitate de premier, dar ╚Öi de lider al coali╚Ťiei aflate la guvernare. ╚śi nu doar at├ót. E de presupus c─â va avea loc cu acest prilej, dincolo de remaniere, ╚Öi o restructurare a Executivului. Sf├ór╚Öitul anului ne va prinde deci cu un nou Guvern. Dar cu acela╚Öi premier.

├Än cea de-a doua ipotez─â, ├«n care vasta experien╚Ťa de om politic a lui Ludovic Orban ├«╚Öi va spune totu╚Öi cuv├óntul ╚Öi ├«n care el va reu╚Öi totu╚Öi s─â c├ó╚Ötige un nou mandat de pre╚Öedinte PNL, din nou vom asista, ├«n cel mai bun caz, la o remaniere sever─â. ╚śi poate, din nou, la o restructurare a Guvernului. De aceast─â dat─â, remanierea va fi generat─â de dorin╚Ťa lui Ludovic Orban de a se debarasa de membrii Executivului care l-au tr─âdat. Iar ace╚Ötia sunt numero╚Öi. Se va face luntre ╚Öi punte pentru a-i arunca peste bord chiar a doua zi, dup─â ce se va sim╚Ťi pe cai mari ├«n PNL pentru urm─âtorul ciclu de c├ó╚Ťiva ani. El nu va putea ├«ns─â face o asemenea mi╚Öcare ampl─â, f─âr─â a o ├«nso╚Ťi ╚Öi de c├óteva elimin─âri, de altfel absolut necesare, a unor useri╚Öti din Guvern. ╚śi, din nou, deznod─âm├óntul va consta cel pu╚Ťin ├«ntr-o remaniere sever─â ╚Öi poate o restructurare. De data asta ├«ns─â, nu este deloc exclus ca Ludovic Orban s─â se spele pe m├óini ╚Öi de Florin C├«╚Ťu. For╚Ť├óndu-l pe acesta, nu se ╚Ötie ├«nc─â cum, s─â demisioneze. Sau proced├ónd ├«n a╚Öa fel ├«nc├ót acesta s─â fie demis.

╚śi iat─â c─â ajungem la un al treilea scenariu care, de╚Öi sugerat, nu a fost ├«nc─â analizat de nimeni ├«n mod temeinic. Sim╚Ťind c─â pierde pe zi ce trece teren ╚Öi av├ónd certitudinea c─â pre╚Öedintele Klaus Iohannis se preg─âte╚Öte s─â-i aplice lovitura fatal─â, Ludovic Orban poate ├«ncerca o mi╚Öcare ├«ndr─âznea╚Ť─â pe tabla de ╚Öah politic. Poate ├«ncheia o alian╚Ť─â la vedere sau nu cu PSD, ├«n scopul d─âr├óm─ârii Guvernului C├«╚Ťu printr-o mo╚Ťiune de cenzur─â. Cu sus╚Ťinerea, la vedere sau nu, a PSD, va avea posibilitatea s─â propun─â un nou premier ╚Öi s─â aduc─â la butoane un nou Guvern. ├Äntruc├ót se va lovi de cerbicia lui Klaus Iohannis, va fi probabil silit s─â ├«ncheie cu PSD o alian╚Ť─â transparent─â, fie din capul locului, fie ├«n ultimul moment, ├«nainte de a merge la Cotroceni la consult─âri, c├ónd va fi silit s─â-i demonstreze pre╚Öedintelui c─â dispune de o majoritate ├«n Parlament. Este fix scenariul sugerat de c├óteva ori de Vasile D├óncu, care, ├«n mod indiscutabil, este ideologul PSD. ╚śi strategul ╚Öef. Un asemenea scenariu ├«nseamn─â nici mai mult nici mai pu╚Ťin dec├ót trimiterea USR ├«n b─âncile opozi╚Ťiei. Iat─â a╚Öadar c─â ╚Öi ├«n acest scenariu, ├«n c├óteva luni, acest Guvern, ├«n formula de azi, nu va mai exista.

O altă ipoteză de lucru, a patra, pur și simplu nu există.

Comentarii

comentarii