Acasă Actualitate “Vom protesta cu biscuiţi la grătar, chiar în curtea inspectoratului de poliţie”

“Vom protesta cu biscuiţi la grătar, chiar în curtea inspectoratului de poliţie”

322
DISTRIBUIȚI

Doinel (Malcoci) îl cheamă pe Săndel (Palade) la luptă sindicală

Zeci de mii de poliţişti din România sunt la un pas de a ieşi în stradă pentru a-şi recâştiga mai multe drepturi pierdute. Primele de vacanţă, banii pentru haine, plafonul de benzină şi banii de chirie vor scoate şi la Timişoara sute de poliţişti în stradă. Între 17 şi 21 august, la Timişoara, poliţiştii vor picheta prefectura şi sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie. Comisarul-şef Doinel Malcoci (foto) promite că în cadrul protestului de la Timişoara, va avea loc o manifestare şoc. “Vom protesta cu biscuiţi la grătar, chiar în curtea Inspectoratului de Poliţie. Vom aduce chiar şi iarbă artificială, pentru ca totul să fie ca la carte. Vom prăji biscuiţii şi ne vom imagina că mâncăm delicatese”.

Protest la limita legii…

Poliţiştii din Timiş susţin că au ajuns la capătul puterilor, după ce, peste noapte, le-au fost tăiate primele de vacanţă, banii de chirie şi indemnizaţiile pentru haine. Aceştia spun că au ajuns să-şi dea aproape jumătate din salariu pentru benzină. Acum nimeni nu le va mai plăti nici carburantul. „Este prea de tot. Am dat mai multe ultimatumuri guvernanţilor şi Ministerului de Interne. Nimeni nu pare, însă, să ne bage în seamă. Dacă până pe 14 august nu primim înapoi drepturile pierdute, mişcările de protest vor începe”, spune Doinel Malcoci. Se va protesta între orele 10-12, chiar în timpul programului de lucru. Chiar dacă legea interzice aşa ceva, poliţiştii au găsit repede un alibi. „Doar în primul trimestru din 2009, la nivel naţional, poliţiştii au lucrat peste 500.000 de ore suplimentare. Nimeni nu a plătit pentru ele şi nimeni nu a acordat nici măcar vreo zi liberă. Nu vreau să fac speculaţii, dar dacă nimic nu se rezolvă este posibil să intrăm şi în grevă”, susţine liderul filialei timişene a Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual.

Cu 9.000 de lei mai puţin în fiecare an

Dacă se va ajunge până la grevă, haosul nu se va instaura, totuşi, pe străzi. Poliţiştii ar putea intra într-o grevă exact aşa cum lucrează. Un protest în schimburi… „Indiferent ce s-ar întâmpla, nu ne putem bate joc de program şi de oameni. O eventuală grevă nu va afecta programul normal. Putem face grevă în schimburi”, mai spune Doinel Malcoci. Acesta îl cheamă la lupta sindicală şi pe Săndel Palade, şeful Poliţiei Timiş, care face parte din acelaşi sindicat ca şi Malcoci. Filiala timişeană a Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual cuprinde aproximativ 1.300 de poliţişti şi alţi angajaţi ai Ministerului de Interne. Sindicaliştii au făcut şi un calcul, pentru a vedea cât au pierdut poliţiştii prin tăierea sporurilor şi a plafonului de benzină. Pe an, fiecare poliţist pierde între 800-1.500 de lei prima de vacanţă, 5.000-6.000 de lei chiria şi 1.000 – 1.500 de lei, banii de haine. În total se poate ajunge la o gaură în bugetul unui poliţist de  aproximativ 9.000 de lei în fiecare an.
 

Comentarii

comentarii