Acasă Actualitate Vor intra Timișoara și Lugojul în carantină? DSP Timiș analizează situația

Vor intra Timișoara și Lugojul în carantină? DSP Timiș analizează situația

1975
DISTRIBUIȚI

Prefectul Liliana Oneț a convocat miercuri, 18 noiembrie, o ședință online cu primarii din Timiș, la care s-a discutat posibilitatea impunerii sau prelungirii carantinei în mai multe localități. În primul rând, ar fi vorba despre prelungirea duratei carantinării a șase din cele 10 localități pentru care a fost deja dat ordin. În plus, DSP Timiș analizează dacă este cazul carantinării Timișoarei și Lugojului.

Din cele opt localități deja carantinate începând cu data 5 octombrie, cinci nu au înregistrat scăderi ale ratei de infectare cu COVID-19. Este vorba despre Moșnita Nouă, Giroc, Ghiroda, Dudeștii Noi și Dumbrăvița. Pentru acestea, dar și pentru Becicherecu Mic, Fibiș și Pesac, carantina ar trebui să se finalizeze joi, 19 octombrie, la ora 05.00.

„Direcția de Sănătate Publică Timiș analizează dacă se impune prelungirea carantinării. O analiză privind necesitatea carantinării se face, de către Direcția de Sănătate Publică,  și pentru municipiile Timișoara și Lugoj”, transmit reprezentanții Instituției Prefectului Județului Timiș, în cazul acestora.

Alte două orașe, Ciacova și Sânnicolau Mare, ar trebui să își încheie sâmbătă, de la ora 12.00, perioada de carantinare. „Dacă la Ciacova se observă un trend descrescător vizibil, la Sânnicolau Mare acesta nu este descrescător, iar DSP analizează dacă se impune prelungirea măsurii de carantinare”, adaugă reprezentanții prefecturii.

Pentru localitățile neincluse în aceste prezentări, adică Becicherecu Mic, Fibiș, Pesac și Ciacova, se așteaptă un aviz al INSP, până când să poată fi încheiată carantina. Tot de un aviz de la INSP, dar și de o hotărâre a CJSU și aprobare din partea Comandantului Operațiunii, secretarul de stat Raed Arafat, este nevoie până ca Timișoara și Lugojul să înceapă – iar celelalte șase localități (Moșnița Nouă, Giroc, Ghiroda, Dudeștii Noi, Dumbrăvița și Sânnicolau Mare) să își prelungească –  perioada de carantină.

Reprezentanții prefecturii mai transmit: „Prefectul județului Timiș a cerut primarilor să țină în permanență legătura cu cetățenii, mesajul fiind recomandarea  evitării oricăror întâlniri, fără a respecta normele de protecție, chiar dacă este vorba de rude apropiate. În acest moment este o răspândire  comunitară a coronavirusului și toată lumea trebuie să fie conștientă de importanța măsurilor de protecție.

De asemenea, conform Direcției de Sănătate Publică Timiș, la ora actuală  trendul pe județ este într-o ușoară creștere, pe o analiză pentru ultimele 14 zile. La ora actuală avem o stagnare  la nivelul cazurilor și în condițiile în care se respectă măsurile, se așteaptă ca la sfârșitul acestei luni să se treacă pe un trend descrescător”.

Un alt subiect al ședinței s-a referit la organizarea alegerilor parlamentare din 6 decembrie 2020. În legătură cu acesta, se transmite: ”Primarii au fost informați că pentru secțiile de votare se vor primi mănuși de protecție, măști și dezinfectanți de mâini, achiziționate de Ministerul Afacerilor Interne. Prefectul Liliana Oneț a mai cerut primarilor să facă încă o verificare a secțiile de votare și unde sunt locații mai mici să se instaleze separatoare din plexiglas, astfel încât procesul de votare să se organizeze în condiții de siguranță sanitară, atât pentru reprezentanții secțiilor de votare, cât și pentru cetățenii care se prezintă la urne.

Totodată, primarii au fost informați că vineri, 27 noiembrie, între orele 10-12, instruirile pentru președinții secțiilor de votare din județ se vor face online, aceștia urmând să se afle în spațiile puse la dispoziție de primării”.

Pe lângă primarii unităților administrativ teritoriale din județul Timiș, la ședința de miercuri au participat reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică, Inspectoratului Județean de Poliție, Inspectoratului de Jandarmi Județean, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Banat și Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Comentarii

comentarii