Acasă Actualitate Vor primi marii fermieri din Timiș mai puțini bani de la UE,...

Vor primi marii fermieri din Timiș mai puțini bani de la UE, începând cu 2021?

DISTRIBUIȚI

Vor primi marii fermieri din Timiș mai puțini bani de la Uniunea Europeană, începând cu anul 2021? Subiectul cel mai disputat, în această perioadă, îl reprezintă intenția Comisiei Europene  de a plafona subvențiile, prin Politica Agricolă Comună 2021 -2027.

Plafonarea (capping) subvențiilor presupune limitarea sprijinului agricol primit de marile ferme, iar sumele astfel economisite vor fi direcţionate către dezvoltarea rurală.

Așadar se dorește ca prin PAC 2021-2027  plăţile directe acordate fermierilor din bani europeni să fie plafonate. Pentru plăţile ce depăşesc 60.000 euro pe an pe fermă vor fi aplicate reduceri până la 100.000 euro pe fermă, sumă din care vor fi scăzute costurile cu forţa de muncă. România va primi 20 de miliarde de euro prin PAC 2021-2027, iar subvenţia pe suprafaţă (SAPS) va creşte. Evident că nu numai Ministerul Agriculturii și marii fermieri nu sunt de acord cu această măsură, dar inclusiv mulți dintre fermierii mici nu vor să fie reduse subvențiile, fiindcă va avea e suferit agricultura românească în ansamblu. Se ridică întrebarea: “Fermierii vor fi tratați în mod egal în întreaga UE?”

Noul cadru al PAC prevede convergența sporită a nivelurilor plăților directe între statele membre, eliminând 50 % din discrepanța existentă între nivelurile ajutoarelor pe hectar în UE și 90 % din media UE. Aceasta contribuie și la angajamentul Comisiei de a asigura o distribuire mai echitabilă a plăților directe. 

 

Ce spun fermierii din Timiș despre noile măsuri?

 

Alin Mihalache, administratorul fermei de peste 1.000 ha Agri-Mondo din Hodoni, cu spațiu de stocare de 5.000 de tone, trei silozuri de 3.100 tone și o magazie de 2.000 tone.

„Pentru fermierii mari și foarte mari va fi clar un dezavantaj, dar pentru fermierii mici nu. Dacă tot suntem în Uniunea Europeană cel mai bine ar fi fost ca să egalizeze subvențiile, nu să le plafoneze. Atunci, toți fermierii vor porni de la același start, chiar dacă cei din țările occidentale bogate sunt mult mai tehnologizați ca noi. O fermă de 1.000 de ha acum primește aproape 200.000 euro, dar faptul că te stopează la 100.000 euro atunci te blochează pe partea investițională, fiindcă din surplusul de profit cam toți alocăm o parte pe investiții și dezvoltare. E clar că nu vei mai reuși să faci producție marfă, iar investițiile vor fi reduse mult. Pe de altă parte, te determină să îți împarți ferma mare în mai multe ferme, ca să rămâi negustor cinstit, dar asta nu mi se pare în regulă. Eu aș prefera egalizarea subvențiilor, fiindcă atunci vom putea ca să pornim de la egal la egal cu agricultorii din Germania, Franța sau Italia. Totuși nu cred că se va reuși asta. Nu cred că neamțul și francezul vor fi de acord. Dacă se va face convergența subvențiilor, atunci ceea ce va face diferența dintre noi și ei va fi calitatea terenului și factorul climatic”, este de părere Alin Mihalache.

Samson Popescu, administratorul fermei Semislend din Cărpiniș

“În condițiile în care cea mai mare suprafață agricolă din România este deținută de fermele mari și foarte mari, este evident că agricultura pe total va fi afectată, dacă vor fi plafonate plățile. Atunci, fermierii vor apela la tot felul de subterfugii pentru a reuși să își primească în continuare banii ca înainte. Așadar vor fi numai decizii negative pentru agricultura noastră, în condițiile în care avem cea mai mică subvenție din UE. Dacă ne va plafona și plățile la 100.000 euro va fi grav. Noi nu suntem Germania, unde sunt foarte multe ferme mici de familie. La noi există o altă structură, care va avea mult de suferit dacă va fi aplicată plafonarea. Eu am 300 de ha, nu cred că voi fi afectat, dar mă gândesc la efectul grav ce îl va avea la nivel național. Nu va fi bine pentru agricultura românească. Corect ar fi ca subvențiile să fie egalizate, dar nu cred că se va ajunge la asta. Nu am certitudinea. Fermierii români au fost tratați ca fermieri de mâna a doua, întotdeauna, de vestul Europei. E clar că nu se va ajunge acolo, să avem subvenții egale cu fermierii din Occident, dar ar fi normal și echitabil, dacă tot suntem în Uniunea Europeană”, a declarat Samson Popescu.

Mircea Boteanu, fermier din Comloșul Mic

“Pe mine nu mă va afecta plafonarea subvențiilor. Eu am 140 de ha. Nu cred că voi avea probleme, din această cauză. Eu sunt un fermier mic și mă aflu sub plafonul de 100.000 euro. Agricultorii mari vor avea de pierdut. Va fi o lipsă de bani. Vor avea mai puține finanțe pentru investiții. Cred că toată agricultura românească va avea de suferit, fiindcă mulți bani nu vor mai intra în sector”, a spus Boteanu.

Nelu Stan, din Checea, care lucrează 600 de ha.

„Din punctul meu de vedere, ar fi bine să se plafoneze subvențiile. Ar trebui ajutați fermierii mici mai mult, cei care lucrează 100 -200 -300 ha, muncesc pământul cu familia și mai au doi trei angajați. Eu nu am nimic cu cei mari, dar când primești sute de mii de euro de la UE e ușor să dai salarii de 2000 euro la un angajat. Cei mici de unde să dea asemenea salarii? În plus inputurile toate s-au scumpit. Nu e corect ca unii să ia prea mult și alții prea puțin. Pe de altă parte, din moment ce toți suntem în UE ar trebuie ca toți fermierii, indiferent că sunt germani, francezi sau austrieci, să primească subvenții egale. Nu știu pe ce criterii fermierii români primesc cele mai mici subvenții. Aici sunt și produse de mâna a doua. La fel e și cu subvențiile, dar nu mi se pare normal”, a spus Nelu Stan.

Ioan Turc, administratorul fermei Comagra, din Beregsăul Mare

“Eu am înțeles că nu va fi așa. În caz contrar trebuie să fie ceva adiacent pe lângă o asemenea măsură. Sigur că toată agricultura românească va avea de pierdut, dacă se vor plafona plățile la 100.000 euro, indiferent că ai câteva zeci de ha sau câteva mii. Efectul negativ va fi la nivel național. Vom fi foarte loviți. Deocamdată părerile sunt împărțite, dar mulți spun că nu vor fi plafonate plățile. Eu zic trebuie să așteptăm, să vedem în mod concret ce se va întâmpla. De asemenea, nu cred că subvențiile vor fi egalizate la toți fermierii din UE. Întrebarea este: “Majorează subvențiile noastre la nivelul celor din Occident sau subvențiile fermierilor din țările occidentale le vor coborî la nivelul nostru?” Ca să-i egalizeze pe toți trebuie să aleagă una dintre cele două variante sau o pot alege pe cea de mijloc. Cele mari să le coboare la jumătate, iar cele mici să le ridice până la jumătate. Bine ar fi să ne egalizele la nivelul celor din Occident, nu invers. Tot se vorbește de mulți ani de faptul că fermierii români au cea mai mică subvenție din Uniunea Europeană. Subvenția tot mică a rămas. Dacă vor ca din 2021 toți fermierii din UE să aibă aceeași subvenție bine ar fi, dar până atunci să așteptăm. Să vedem ce va fi, fiindcă de părerea noastră oricum nu țin cont cei de la Bruxelles”, crede Ioan Turc.

 

Comentarii

comentarii