Acasă Actualitate Vrăjitoare, vraci şi bioenergeticieni – salvarea românilor când au probleme psihologice

Vrăjitoare, vraci şi bioenergeticieni – salvarea românilor când au probleme psihologice

DISTRIBUIȚI

la vraci si vrajitoare -prof. dr. mihai anitei Vrăjitoare, vraci, bioenergeticieni, specialişti în magie  – aceştia reprezintă salvarea multor români atunci când au probleme de ordin psihologic –arată un studiu organizat în perioada 19 iunie –1 iulie, la iniţitiva Colegiului Psihologilor din România (CPR).

 

Numărul psihologilor este redus

Un procent de 68,8% dintre români nu a fost niciodată la psiholog. CPR susţine că, în 2013, nu există programe de asistenţă psihologică pentru categorii de persoane vulnerabile din punct de vedere psihologic care să beneficieze de decontare prin sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum: consilierea psihologică pentru sarcină şi naştere, consilierea psihologică şi psihoterapia familiei, consilierea psihologică pentru siguranţa circulaţiei, consilierea psihologică a copiilor, asistenţa psihologică a copiilor autişti si a familiilor acestora, asistenţa psihologică în cazuri de divorţ, asistenţa psihologică în cazuri de accident rutier, pentru victime şi autori, asistenţa psihologică  a cadrelor didactice, asistenţa psihologică a persoanelor cu handicap. De asemenea, nu există programe de  asistenţă psihologică a învinuiţilor şi inculpaţilor pe perioada urmăririi penale si a judecăţii, asistenţa psihologică a bolnavilor aflaţi în fază terminală, asistenţa psihologică a persoanelor aflate în şomaj şi a minorilor aflaţi în situaţia de risc de abandon şcolar, asistenţa psihologică a copiilor în cazul intervenţiilor stomatologice, asistenţa psihologică a copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, precum şi alte servicii psihologice de urgenţă. În acelaşi timp, numărul psihologilor angajaţi în sistemul de sănătate este insuficient în raport cu numărul pacienţilor.

79,6% dintre români consideră incorect ca policlinicile medicale să furnizeze servicii psihologice

„Mai mult, în condiţiile în care instituţiile statului român încurajează direct sau indirect furnizorii ilegali de servicii psihologice să presteze în continuare aceste servicii, scăzând astfel nivelul calitativ al actului psihologic, asistăm la o imposibilitate a psihologilor de a păstra standardele de calitate optime pentru serviciile prestate”, susţine prof. univ. dr. Mihai Aniţei, preşedintele CPR. Astfel, potrivit studiului, 79,6% dintre români consideră incorect ca policlinicile medicale să furnizeze servicii psihologice. Relevant pentru nivelul calitativ la care furnizorii ilegali de servicii psihologice au adus aceste servicii în România sunt datele referitoare la permisul de conducere. Potrivit datelor obţinute, 46,2% dintre români consideră că examenul psihologic pentru permisul de conducere a fost foarte uşor, iar 44,4% îl consideră uşor, în timp ce numai un procent de 2,3% dintre români consideră că au trecut cu greu de examenul psihologic. Date asemănătoare au fost înregistrate şi în ceea ce priveşte permisul de port armă. Potrivit raportului de cercetare socială, 65.2% dintre români apreciază examenul psihologic pentru permisul de port armă ca fiind uşor, iar 17,4% îl consideră foarte uşor, în timp ce numai 17,4% îl apreciază ca fiind dificil. Raportat la numărul total al examinărilor, procentul de 17,4% coincide cu procentul aproximativ deţinut de cabinetele psihologice în piaţă.

Comentarii

comentarii