Acasă Actualitate Zaher Iskandarani, “Printul Banatului”, a scăpat de închisoare. Tribunalul București a constatat...

Zaher Iskandarani, “Printul Banatului”, a scăpat de închisoare. Tribunalul București a constatat că pedeapsa aplicată s-a prescris

DISTRIBUIȚI

Zaher Iskandarani, celebrul contrabandist de tutun și alcool supranumit și ”Prințul Banatului”, pare sa fi scăpat condamnarea la 5 ani de închisoare pentru evaziune fiscală. Tribunalul București i-a admis, la termenul din 26 aprilie, contestația la executare și a anulat mandatul de executare a pedepsei, după ce s-a constatat împlinirea termenul de prescriere a executării pedepsei.

„Admite contestația la executare formulată de către petentul condamnat Iskandarani Zaher. Constată intervenită prescripția executării pedepsei de 5 ani închisoare aplicată condamnatului Iskandarani Zaher prin sentința penală nr. nr. 694/10.10.2012 pronunțata de Tribunalul București – Secția a II-a Penală în dosarul nr. 21649/3/2006, astfel cum a fost modificată prin decizia penala nr. 431/A/04.04.2014 pronunțata de Curtea de Apel București – Secția a II-a Penală.

Dispune anularea M.E.P.I. nr. 1298/13.06.2017 emis de Tribunalul București – Secția a II-a Penală și a tuturor formelor de executare subsecvente emise în baza sentinței penale nr. 465/07.03.2017 a Tribunalului București – Secția I Penală, definitivă prin decizia penală nr. 262/CO/08.06.2017 a Curții de Apel București – Secția a II a Penală, mandatul european de arestare nr. 35/26.06.2017 și solicitarea de dare în urmărire internațională nr. 35/26.06.2017 emise de Tribunalul București – Secția a II-a Penală. Cu drept de contestație în 3 zile de la comunicare”, se menționează in Hotărârea nr. 567/2024, pronunțată în 26.04.2024.

Zaher Iskandarani a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare, în aprilie 2014, in dosarul de contrabandă cu țigări în care a fost judecat pentru că a prejudiciat statul cu circa două milioane de lei. În același dosar au fost condamnate, la câte 3 ani de închisoare cu executare, alte două persoane de origine arabă. Potrivit deciziei CAB, cei trei condamnați din dosar au fost obligați să plătească aproape 1,9 milioane de lei, plus dobânzile aferente acestei sume, către ANAF.

Decizia Curții de Apel a venit după ce, în 10 octombrie 2012, Tribunalul București a dispus achitarea lui Zaher Iskandarani. Tot atunci, instanța a decis încetarea procesului împotriva lui Eugen Iovescu, după ce acesta a decedat.

Zaher Iskandarani a fost trimis în judecată, în 15 iunie 2006, fiind acuzat de infracțiuni privind operațiunile vamale ilicite cu utilaje de producție a țigărilor și alcoolului, în afara antrepozitului fiscal, precum și ascunderea sursei impozabile, prejudiciul adus statului fiind de aproape doua milioane de lei noi (aproape 580.000 de euro).

Anchetatorii au stabilit că, începând din 1990, Iskandarani a avut un rol important în contrafacerea și contrabanda cu țigări, fiind proprietarul unei fabrici din localitatea Jimbolia, județul Timiș. Potrivit acestora, țigările erau destinate atât pieței din Europa de Vest, cât și Orientului Mijlociu. Tutunul era livrat de la o firmă din Liban, care ar fi controlată de familia lui Iskandarani.

Probele administrate au arătat implicarea lui Zaher Iskandarani, Iovescu Eugen și Ghannoum Obayda în contrabanda cu utilaje de producție de țigarete importate din Italia. Totodată, Zaher Iskandarani și-ar fi creat o rețea de distribuție a țigaretelor contrafăcute, produse în fabrica de la Săcălaz. În perioada 2004-2005, Zaher Iskandarani ar fi coordonat și controlat întreaga activitate a firmelor și fabricilor de țigarete, dar și de producția de alcool în fabrica de la Lenauheim, județul Timiș. La sfârșitul anului 2005, în urma unor percheziții la fabricile și domiciliile lui Zaher și a celor trei complici, anchetatorii au descoperit matrițe, timbre fiscale românești falsificate, cantități mari de țigări și cartoane pentru pachete.

Zaher Iskandarani a fost arestat preventiv în 2005, tot pentru acuzații legate de contrabandă cu țigări si alcool, ulterior fiind eliberat. El este cercetat de procurorii DIICOT Timișoara și într-un dosar privind furtul de energie electrică. Potrivit anchetatorilor, prejudiciul cauzat de Iskandarani în dosarul furtului de curent electric a fost de 25.000 de lei.

Sursa: impactpress.ro

Comentarii

comentarii