Acasă Actualitate Zeci de medici de familie şi din ambulatorii protestează în faţa Prefecturii...

Zeci de medici de familie şi din ambulatorii protestează în faţa Prefecturii Timiş

DISTRIBUIȚI

Clasicul slogan “Azi în Timișoara, mâine în toată țara!” a răsunat iarăși în fața Prefecturii Timiș, dar și alte mesaje precum “SOS Sănătatea!” sau “Vrem să fim plătiți nu batjocoriți!” miercuri 17 ianuarie, strigate de către doctorii din Timiș.
 
Societatea Medicilor de Familie (SMF) Timiș a organizat un nou protest pentru a atenționa că, de 25 de ani, în sistemul de asigurări, medicină de familie a fost și a rămas Cenușăreasa sistemului!
 
Pe pancartele medicilor se mai putea citi:
 
“Falimentul medicinei de familie – atentat la siguranță națională!”, “Încurajați medicii de familie tineri!”, “Nu semnez pentru faliment!” sau “Fondul asigurărilor de sănătate să rămână la sănătate!”.
Dr. Elisabeta Spătaru, vicepreședinta SMF Timiș, a declarat:
 
“Ne-am adunat aici la în fața Prefecturii Timiș pentru a protesta cu privire la nemulțumirile medicilor de familie, fiindcă nu s-a negociat cu medicii înainte de a fi tăiat bugetul alocat din Fondul Național de Sănătate.
 
Un lucru este clar: pentru binele tuturor banii din sănătate trebuie să rămână în sănătate.
Nu este corect ca din banii alocați pentru Fondul de Asigurări de Sănătate să fie echilibrat deficitul bugetar.
 
Scăderea cu 30% a veniturilor medicilor cabinetelor medicilor de familie, mai ales în județul Timiș, unde există o acoperire foarte bună cu aceste cabinete în serviciul cetățenilor va duce la închiderea multor cabinete.
 
Asta înseamnă că populația nu va mai beneficia de asistență medicală primară.
 
Bolnavii nu se pot adresa numai spitalelor ei merg la cabinetele medicilor de familie care rezolvă de obicei 80% din cazuristică.
 
În cazul închiderii acestor cabinete într-un număr atât de mare, nu vor mai fi vaccinați copiii în plină epidemie, gravidele nu vor mai fi monitorizate, bolnavii cronici se vor decompensa și vor ajunge în spitale, iar urgențele și acuți și subacuții se vor adresa la UPU, dacă asta se dorește”.
    
Mihai Iacob, președintele Societății de Medicină Familiei Timiș:
 
“Protestăm încă o zi acum în fața Prefecturii Timiș care este reprezentanta guvernului în teritoriu.
 
Mesajul medicilor de familie este că trebuie să se ia măsuri urgente pentru a rezolva o greșeală pe care au făcut-o. 
 
Nu mi se pare normal ca să taie numai de la medicii de familie și medicilor de specialitate din ambulatoriu cu 30% veniturile, în condițiile în care toate prețurile au crescut, impozitele și taxele au crescut.
Medicii de familie se confruntă cu o finanțare cronică de peste 10 ani de zile.
 
Trebuie întărită medicina de familie să să fie atrași tinerii în sector, dar acum îi alungăm, ceea ce este foarte trist.
 
Medicina de familie este interfața sistemului medical. Fiecare pacient cetățean din România poate accesa direct medicul lui de familie”.
 
SMF Timiș a reamintit marile probleme nerezolvate ale sectorului. 
 
Este vorba de subfinanțare cronică, îngrădirea dreptului și independenței profesionale ale medicului de familie, venituri ale cabinetului care nu au fost niciodată aliniate cu creșterile salariale din sistemul bugetar. 
 
Astfel că nu s-au atins niciodată salarii ale personalului medical din cabinet echivalente cu ale celor din sistemul bugetar.
 
De la 1 februarie 2024, se dorește scăderea venitului cabinetului de medicină familiei cu 30% care faptic, ținând cont de majorările fiscale introduse din acest an la impozite, taxe, plus ale cheltuielilor de funcționare, va fi de 40%.
 
Astfel în consecință este falimentarea, închiderea de cabinete, reducerea de personal, în condițiile în care se cunoaște și se recunoaște că există o lipsa majoră de medici de familie la nivel național.
 
Ce solicită medicii de familie din Timiș?
 
Să se păstreze valoarea punctului la servicii și capitație conform contractului semnat la 1 iulie 2023, în concordanță cu solicitarea Băncii Mondiale care a cerut României finanțare corectă a medicinei de familie.
 
Modificările la norme să fie în favoarea asiguratului, care să nu mai fie plimbat între medici și alți specialiști pentru scrisori medicale.
 
Să putem efectua orice serviciu ne intră în atribuții ca și curiculă de specialitate – ar fi și mai economic pentru sistem – să nu mai fie limitat numărul de servicii pentru un asigurat, fiindcă oricum este limitat numărul de servicii pe zi.
 
Cel puțin să nu se modifice actualul contract până la noi negocieri” – este mesajul SMF Timiș.

Comentarii

comentarii