Acasă Stiri recomandate Zeci de protestatari au cerut demisia episcopului-vicar Paisie Lugojanul, pe treptele Catedralei...

Zeci de protestatari au cerut demisia episcopului-vicar Paisie Lugojanul, pe treptele Catedralei din Timişoara

DISTRIBUIȚI

protest paisie

GALERIE FOTO

Zeci de persoane au cerut duminică demisia episcopului vicar al Timişoarei, Paisie Lugojanul. Protestul spontan s-a desfăşurat chiar pe treptele Catedralei Mitropolitane, imediat după slujbă. Protestul s-a desfăşurat paşnic, deşi mai multe persoane au scandat slogane de genul: „Hoţii!”, „Daţi banii înapoi!” sau „Şobolanul”.

Cei mai mulţi dintre oamenii ce au vociferat împotriva lui Paisie erau părinţi ai copiilor din centrele educaţionale administrate de Arhiepiscopia Timişoarei şi închise în urma unui scandal enorm, ce vizează un furt de bani europeni fără precedent. Paisie Lugojanul va fi în curând audiat la DNA în dosarul „Şpagă din bani europeni”. Protestatarii suţin că vor veni săptămânal pe treptele catedralei, până când Paisie nu va fi suspendat din funcţie de către patriarhul României, Preafericitul Daniel. Înaltele feţe bisericeşti de la Timişoara au cerut şpagă lunară de 500 de lei din salariile celor 22 de angajaţi de la centrele educaţionale din Timiş. Tot ei au furat bursele lunare ale peste 100 de copii din aceste centre. Bieţii micuţi au fost puşi şi la cură de slăbire. Deşi proiectul european prevedea două mese pe zi, oamenii Domnului au decis, cu de la sine putere, că o masă este mai mult decât suficientă…

 

„Paisie nu reprezintă biserica!”

Protestul de pe treptele Catedralei Mitropolitane din Timişoara nu a avut autorizaţie. Un echipaj de jandarmi a intervenit, dar oamenii legii au plecat spăşiţi după ce au realizat că protestatarii nu reprezintă niciun pericol pentru ordinea şi liniştea public. „Este un abuz fără margini. Copilul meu trebuia să primească, conform proiectului european două mese pe zi şi o bursă de 100 de lei pe lună. Nu a primit decât două luni bursa şi aveau o singură masă pe zi. Degeaba am făcut plângeri către Mitropolie. Ne-au promis că ne vor da banii, dar ei nu au mai venit niciodată”, a spus Farus Bichler, unul dintre părinţii care avea copilul la centrele educaţionale închise după un gest de lăcomie fără precedent al oamenilor Domnului. Oamenii nemulţumiţi au arborat şi două pancarte pe care se putea citi cu litere de o şchioapă: Paisie să plece!” şi „Paisie nu reprezintă biserica!”

Luptă pentru banii copiilor…

Violeta Mureşan, una dintre fostele angajate la centrul educaţional de la Deta a venit la protest. Deşi femeia şi-a primit toţi banii pe care Arhiepiscopia Timişoarei îi cerea lunar din salariul plătit din bani europeni, Violeta Mureşan a ales să lupte pentru un principiu. Şi pentru copii necăjiţi din Deta. “Eu nu mai lupt pentru niciun ban, mă zbat însă pentru amărâţii de copii cărora li s-au furat efectiv banii de alocaţii. Este o restanţă de 1.100 de lei pentru fiecare copil. Dacă au măcar cea mai mică frică de Dumnezeu le dau banii mâine. Sunt banii copiilor şi nu ai lor. Până la urmă am putea înţelege şi că ne-au cerut nouă şpagă din salarii, dar bieţii copii chiar nu au nicio vină”, a spus Violeta Mureşan.

Cer patriarhului să-l suspende pe Paisie…

Iniţiatoarea unei campanii media extrem de dure împotriva abuzurilor săvârşite de Paisie Lugojanul, jurnalista Lia Lucia Epure a fost şi ea la protest. Directorul ziarului ZIUA de Vest şi-a asumat rolul de purtător de cuvânt al protestatarilor în faţa jandarmilor care au venit să-i ia la întrebări. Dacă autorităţile consideră că un protest spontan ar trebui să fie sancţionat, Lia Epure s-a angajat că ea va fi cea care va plăti o viitoare amendă pentru supărările protestatarilor. „Paisie Lugojeanul este în acest moment anchetat de DNA pentru că a cerut locotenenţilor săi (preoţilor) să ia abuziv, lunar atât angajatelor cât şi beneficiarilor proiectului european POSDRU sume importante de bani despre, lucruri semnalate adesea de noi în cotidianul ZIUA de Vest. Facem un apel la Patriarhul României să îl suspende din funcţie pe perioada anchetei DNA. Orice persoană din România ar fi suspendată din funcţie pentru asemenea fapte. Aşa cum am protestat două luni când i-a fost retras dreptul de semnătură mitopolitului o vom face şi acum, până când se va lua o măsură împotriva lui Paisie”, a spus directorul ziarului ZIUA de Vest, Lia Lucia Epure.

Cum se percepea “şpaga” de către Arhiepiscopia Timişoarei

Inculpaţii în teribilul dosar “Şpagă din bani europeni” în care Arhiepiscopia Timişoarei este îngropată până la gât sunt Ion Gheorghe (Preasfinţitul Paisie Lugojanul), episcopul vicar al Timişoarei, preoţii Alin Cuza şi Cristian Pavel şi contabila Mihaela Zărie. Paisie va trebui să explice de ce a solicitat donaţii lunare consistente angajaţilor din cinci centre educaţionale din Timiş gestionate de Arhiepiscopia Timişoarei. Toate cele cinci centre (Timişoara, Lugoj, Făget, Deta, Sînnicolau Mare) au fost închise după ce a fost dat în vileag mârşăvia feţelor bisericeşti. Mai multe centre educaţionale din toată ţara au fost nevoite de asemenea să pună lacătul pe uşă din caua celor întâmplate la Timişoara. Centrele educaţionale au fost create în baza unui proiect european POSDRU – “Reţea interregională de centre educaţionale” numărul 91/2.2/S/61137. Proiectul coordonat de Asociaţia Filantropia Alba-Iulia şi Arhiepiscopia Alba Iulia avea ca partener Arhiepiscopia Timişoarei. De la Timişoara, de fapt, a început declinul rapid al acestui proiect, ce trebuia să se termine abia în iulie 2013. Aici, Arhiepiscopia Timişoarei a cerut „şpagă” din bani europeni, solicitând câte 500 de lei lunar ca „donaţie”, din salariul fiecăruia dintre cei 22 de angajaţi ai centrelor. Iniţial, aceşti bani au fost daţi în nume colectiv, pe chitanţe, apoi nu a mai existat nici o hârtie oficială, banii se dădeau şi se primeau la negru. După închiderea centrelor majoritatea angajaţilor şi-au primit “donaţiile” înapoi pentru a li se închide gura…

S-au bucurat şi de mâncare celor mai amărâţi

Proiectul european POSDRU a început în mai 2011. August 2011 a fost ultima lună în care copiii din centrele educaţionale au primit bursa din fonduri europene, în Timiş. În 11 luni, înaltele feţe bisericeşti din Timiş au tras 137.500 de lei din banii a 125 de copii amărâţi de la centrele din Timiş. Aceiaşi oameni din fruntea bisericii au decis să-i lase fără 41.000 de porţii de mâncare pe aceiaşi copii. Proiectul prevedea două mese pe zi, dar s-a mâncat o singură dată, pentru că aşa cereau coordonatorii de la Arhiepiscopia Timişoarei. Paisie şi compania sunt cercetaţi pentru abuz în serviciu şi corupţie.

{vsig}galerie/protest catedrala paisie{/vsig}

Comentarii

comentarii