Acasă Economic Zeci de specialiști internaționali în domeniul economiei sociale, la UVT

Zeci de specialiști internaționali în domeniul economiei sociale, la UVT

365
DISTRIBUIȚI

uvt 11Cea de-a patra ediție a Școlii de vară internațională EMES pentru doctoranzi se va desfășura la Universitatea de Vest din Timișoara, în perioada 29 iunie – 2 iulie. 50 de profesori și doctoranzi în domeniul economiei sociale din întreaga lume se vor afla în următoarele zile la UVT.

Școala de vară din acest an este derulată de Asociația profesională academică EMES, în organizarea Universității de Vest din Timișoara. EMES este cea mai vizibilă organizație internațională ce activează în domeniul teoriei și practicii întreprinderii sociale. Sub umbrela ei a fost elaborată cea mai cunoscută definiție a întreprinderii sociale și o consistentă literatură dedicată acesteia, respectiv conceptelor sale complementare: antreprenorialul social și economia socială. Pe fundalul crizei economice, se accentuează recunoașterea publică a rolului socio-economic al organizațiilor economiei sociale (organizații nonprofit, cooperative, societăți mutuale, întreprinderi de inserție). Tendința se regăsește și în abordarea Uniunii Europene care dezvoltă un instrumentar complex de susținere printr-o politică publică dezvoltarea economiei sociale. “Interesul academic pentru concepte precum antreprenoriatul social, economia, inovația socială a crescut mult în ultimii zece ani în universitățile din vestul Europei. Prin acest eveniment deschidem noi oportunități pentru mediul academic românesc, oportunități de aprofundare a subiectului și punem Timișoara pe harta mondială a cercetării în domeniul economiei sociale”, spune rectorul Universității de Vest din Timișoara, Prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

De ce școală de vară internațională EMES pentru doctoranzi?

Numeroase teze de doctorat și dizertații masterale pe teme legate de acest domeniu extins sunt pregătite atât în cadrul unor școli doctorale – cum sunt științele politice, sociologia, științele economice, antropologia, etc., precum și în școli de afaceri. Pe de altă parte, programe doctorale specifice pentru instruirea tinerilor cercetători în domenii, programe care să acopere atât aspecte teoretice, cât și pragmatice privind problematica cercetării nu numai ca sunt rare, dar cele care există se focalizează fie pe o perspectiva socio-politică, fie pe una nonprofit. În acest context, ideea unei școlii de vară internaționale EMES pentru doctoranzi în domeniul antreprenoriatului, întreprinderii și economiei sociale este să completeze și să lărgească oferta disponibilă viitorilor cercetători prin oferirea unui important cadru analitic.

Comentarii

comentarii