Acasă Cultura Zilele culturii germanilor din Banat şi a mass-media de expresie germană

Zilele culturii germanilor din Banat şi a mass-media de expresie germană

DISTRIBUIȚI

La 20 de ani de la căderea Cortinei de fier şi de la deschiderea graniţelor, jurnaliştii de expresie germană se întâlnesc la Timişoara, în cadrul unor manifestări dedicate acestor evenimente, în perioada 22 – 24 mai, în cadrul Zilelor culturii germanilor din Banat, ediţia a IX-a, şi a Zilelor mass-media de expresie germană, ediţia a V-a. Şirul manifestărilor debutează joi, 21 mai, la ora 18, la Casa Adam-Müller-Guttenbrunn cu vernisajul unei expoziţii organizate Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien – “60 de ani de presă germană în România”.
Zilele mass-media de expresie germană continuă vineri, 22 mai, la ora 16, la Casa Adam-Müller-Guttenbrunn, cu un simpozion mass-media, având ca temă “20 de ani de libertate de exprimare în această parte a Europei”, unde vor fi lansate oficial două portale mediatice online în limba germană: www.funkforum.net, dedicat publicului larg, şi www.pausenradio.net, dedicat tinerilor.
Alături de jurnaliştii de expresie germană din România şi Ungaria şi-au anunţat prezenţa oficialităţi din Germania şi România, printre care îi menţionăm pe: Frank Willenberg, director general în cadrul Ministerul Federal German de Interne, Julian Fricke, ataşat de presă al Ambasadei Germaniei la Bucureşti, Rolf Maruhn, consul al Germaniei la Timişoara, Ovidiu Ganţ, deputat al comunităţii germane în Parlamentul României, Gheorghe Ciuhandu, primarul Municipiului Timişoara, şi Björn Akstinat, preşedintele Asociaţiei Internaţionale de Sprijin pentru Mass-Media.
Programul acestui sfârşit de săptămână continuă cu un spectacol folcloric intitulat “Germanii revin în Banat” care deschide “Zilele culturii germanilor din Banat”, vineri, 22 mai, de la ora 20, în Piaţa Unirii, în cadrul Festivalului “Timişoara, Mica Vienă” al Primăriei Municipiului Timişoara. Pe scena din Piaţa Unirii vor evolua: Fanfara ”Eisenbahner Musikanten” şi Trupa de dansuri din Singen, Germania, Ansamblul folcloric “Leöwey” al germanilor din Pécs, Ungaria, Ansamblul de dansuri populare săseşti al Forumului German din Sibiu, Ansamblurile de dansuri populare şvăbeşti “Banater Rosmarein” şi “Hänschenklein” din Timişoara. “Zilele culturii germanilor din Banat” se vor întinde pe tot parcursul sfârşitului de săptămână cu numeroase alte momente, toate sub motto-ul acestei ediţii: “20 de ani de istorie nouă”.

Comentarii

comentarii