Acasă Sănătate „Ziua ADN”, în organizarea UVVG

„Ziua ADN”, în organizarea UVVG

DISTRIBUIȚI

ADN1Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, a organizat, miercuri, 22 aprilie 2015, în Campusul Universitar „Vasile Goldiș”,  manifestarea „Ziua ADN la UVVG”, eveniment inițiat de prof. univ. dr. Valerica Belengeanu și conf. univ. dr. Cristina Popescu, din cadrul Facultății de Medicină, Farmacie și Medicină Dentară a UVVG.
În cadrul evenimentului, prof. univ. dr. Belengeanu Valerica, profesor de genetică și cercetător în cadrul Institutului de Științe ale Vieții din cadrul UVVG, a susținut prelegerea „Medicamentul trigger al terenului predispozant în patologie”.
În partea a doua a „Zilei ADN la UVVG”, au fost organizate ateliere de lucru coordonate de conf. univ. dr. Popescu Cristina care au cuprins: extracția și vizualizarea ADN-ului propriu; consiliere genetică – analiza pedigree (întocmirea arborelui genelogic al familiei); panel de informare – centrele de testare genetică din România și relevanța testelor genetice în diverse patologii, dar și un concurs pentru studenți și elevi: „Replicarea ADN pe înțelesul tuturor”.
Prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, ne-a declarat: „A fost o acțiune a Departamentului de genetică din cadrul Facultății de Medicină, Farmacie și Medicină Dentară și a Institutului de Științe ale Vieții, împreună cu prof. univ. dr. Valerica Belengeanu și conf. univ. dr. Cristina Popescu, pe care am susținut-o și o susținem mai departe. Manifestarea a fost extrem de atractivă prin acțiunile propuse, dar și interactivă”.
Prof. univ. dr. Valerica Belengeanu, profesor de genetică la Facultatea de Medicină, Farmacie și Medicină Dentară din cadrul UVVG Arad, cercetător în cadrul Institutului de Științe ale Vieții, a precizat: „Parafrazând un dicton celebru, putem simplifica acțiunea spunând că „Soarta este scrisă în stele!”. Prin manifestarea „Ziua ADN la UVVG” am dorit să susținem rolul medicinei moderne, a patrimoniului genetic individual țintit, în mod special, pe ceea ce beneficiază pacientul și anume pe medicația și pe terapia utilizată în boala pacientului. Mulțumesc în mod special doamnei rector, prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, care a înțeles foarte bine importanța acestei manifestări pentru studenți”.
„În cadrul acestei manifestări am dorit să îmbinăm partea clinică cu cea preclinică, unde să reamintim care este rolul geneticii în ziua de astăzi atât în patologia medicală, cât și în viața noastră de zi cu zi. Pe baza unei simple analize a pedigriului familial se poate interveni și se pot face prevenții, în cazul unor simptome patologice. Am organizat și ateliere de lucru, unde participanții – elevi și studenți, și-au putut lua acasă propriul ADN. Cel mai de succes a fost concursul nostru pe echipe, unde cei care s-au înscris și-au pus creativitatea la încercare în a explica replicarea ADN-ului pe înțelesul tuturor”, a subliniat conf. univ. dr. Cristina Popescu, biolog-cercetător, cadru didactic al Facultății de Medicină, Farmacie și Medicină Dentară din cadrul UVVG.
Daniel Albu

Comentarii

comentarii