Acasă Actualitate Ziua câmpului de cercetare 2018, la Stațiunea de Dezvoltare Agricolă Lovrin Timiș

Ziua câmpului de cercetare 2018, la Stațiunea de Dezvoltare Agricolă Lovrin Timiș

DISTRIBUIȚI

Fermierii din Timiș și din Arad sunt invitați la una dintre cele mai mari sărbători agricole din Banat – Ziua câmpului 2018, la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Lovrin, Timiș, la 47 de km de Timișoara, miercuri  30 mai, de la ora 10.

“Vom promova cele 23 de soiuri de grâu ale noastre și va fi o vizită în câmpurile de cercetare și de ameliorare. Vom invita fermieri din zona de vest, reprezentanții USAMVB Timișoara și reprezentanții multinaționalelor partenere. Vor fi prezentate loturile de rapiță și grâu, dar și laboratoarele de cercetare de ovăz, grâu, porumb”, a spus conf. univ. dr. Marinel Horablaga, directorul stațiunii. În 2018, la Lovrin sunt cultivate 3.000 de ha cu cereale.

În Banat şi Câmpia de Vest a României, cercetările agricole au o bogată tradiţie. De-a lungul timpului la Lovrin s-au înregistrat succese importante prin omologarea a 23 soiuri de grâu, mai mulți hibrizi simpli de porumb, mai multe soiuri de sfeclă furajeră, de rapiţă şi un soi de gulie furajeră. S-a colaborat şi la obţinerea soiului de sfeclă de zahăr R. Poli 7, care se află răspândiţi în cultură în toate zonele agricole din ţară. Prin cercetările desfăşurate, staţiunea a contribuit la generalizarea în producţie a noilor soiuri de hibrizi de grâu, orz, ovăz, porumb, floarea-soarelui, soia, fasole, mazăre, în, cânepă, sfeclă de zahăr şi la culturile furajere, asigurând, totodată, şi mari cantităţi de seminţe din categoriile biologice prebază şi bază, reproducători şi animale de prăsilă, precum şi tehnologiile pentru principalele plante cultivate în zonă.

Activitatea de cercetare s-a finalizat şi prin lucrări ştiinţifice publicate în ţară şi străinătate, elaborarea de publicaţii, broşuri şi pliante, cărţi, monografii, pentru promovarea ştiinţei agricole, precum şi prin organizarea de centre de cercetare şi loturi demonstrative cu soiuri, hibrizi şi verigi de tehnologie în zona de activitate. După 1989, stațiunea a început o decădere vertiginoasă. Iată că de trei ani, de când a fost aleasă noua conducere, în frunte cu tânărul Marinel Horablaga, cadru didactic la USAMVB Timișoara, stațiunea a cunoscut o noua etapă de dezvoltare de mare succes, nu numai la nivel național, ci și internațional. Ziua câmpului a fost organizată pentru prima dată în 2016 și se dorește să devină o tradiție.

Comentarii

comentarii