Acasă Cultura ZIUA de Vest a acordat un Premiu de Excelenţă în cadrul Concursului...

ZIUA de Vest a acordat un Premiu de Excelenţă în cadrul Concursului Internaţional de Pian „Ella Phillip”

DISTRIBUIȚI

Cea de-a treia ediţie a prestigiosului Concurs Internaţional de Pian „Ella Phillip” s-a desfăşurat în perioada 24-30 iunie 2011, la Timişoara. Facultatea de Muzică a Universităţii de Vest, Filarmonica „Banatul”, Consiliul Judeţean Timiş, Consiliul Local şi Primăria Timişoara au pus umărul, şi în acest an, la introducerea Timişoarei în circuitul concursurilor internaţionale de pian. Conform fondatoarei şi directoarei proiectului, prof. dr. Felicia Stancovici, concursul „reprezintă un omagiu adus profesoarei Ella Philipp, de al cărei nume se leagă destinul profesional al multor interpreţi şi pedagogi ai pianului”. În acelaşi timp, Concursul Internaţional de Pian „Ella Philipp” este singurul concurs de concerte pentru pian şi orchestră din România.

În 2011, Concursul Internaţional de Pian „Ella Philipp” a atras candidaţi valoroşi din ţară (Timişoara, Cluj, Bucureşti) şi din străinătate (Germania, Spania, Ucraina, Ungaria, Serbia, Japonia, Anglia, Rusia, Polonia, Austria). După cele trei zile de selecţie, desfăşurată la Sala „Orpheum” a Facultăţii de Muzică, au fost desemnaţi patru finalişti. Aceştia au fost, în ordinea intrării în concurs, Anna Kazaryan (Rusia, Moscova), Szczepan Konczal (Polonia, Katowice), Adelina Suvergel (România, Timişoara) şi Nicolae Vezure (România, Timişoara). Finala concursului a avut loc în Sala Capitol, concurenţii interpretând concerte alături de Orchestra Filarmonicii „Banatul”, la pupitrul dirijoral aflându-se maestrul Gheorghe Costin. Juriul concursului a reunit pianişti-pedagogi din domeniul învăţământului artistic din străinătate şi din ţară: pianistul american Stan Ford, profesor la Universitatea „Mozarteum” din Salzburg (Austria), pianistul Kerek Ferenc, prof dr., decan al Facultăţii de Muzică din Szeged (Ungaria), pianistul concertist Michelangelo Carbonara (Italia) şi pianistul Sorin Dogariu, solist al Filarmonicii din Arad şi lect. dr. la Facultatea de Muzică din Timişoara. Preşedinţia juriului i-a revenit pianistei Felicia Stancovici, prof. dr., ex-decan al Facultăţii de Muzică, fondatoarea şi directoarea proiectului.

La finalul concursului, premiul I, în valoare de 3000 de euro, i-a fost înmânat pianistului Polonez Szczepan Konczal. Premiul al II-a, în valoare de 2000 de euro, a fost câştigat de pianistul Nicolae Vezure, student în anul 3 la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. De asemenea, Nicolae Vezure a primit şi premiul Radio Timişoara. Premiul al III-a nu a fost decernat, niciuna dintre cele două finaliste rămase neîntrunind baremul necesar.

Publicaţiile ZIUA de Vest şi Focus Vest, alături de organizatorii concursului

La fel ca la ediţiile anterioare, publicaţiile ZIUA de Vest şi Focus Vest au fost alături de organizatori, acordând Premiul Presei, un premiu de excelenţă pentru performanţe deosebite în cadrul concursului. Premiul i-a revenit pianistului Nicolae Vezure, cel mai tânăr concurent din finala competiţiei, care a impresionat atât juriul, cât şi asistenţa, printr-o prestaţie de excepţie, mai ales în partea a doua a Concertului nr. 3 de Beethoven.  Născut la Târgu-Jiu, în data de 2 ianuarie 1989, Nicolae Vezure – Nucu, aşa cum îl numesc prietenii – a fost un pianist muncitor de mic, câştigând numeroase premii. A început cursurile de pian încă din clasa I, impresionat fiind de acest instrument. În prezent, este studentul profesoarei dr. Felicia Stancovici, care l-a cunoscut pe când era elev şi l-a tratat ca pe un al doilea fiu. Profesoara a lucrat cu tânărul pianist ore întregi, aproape zilnic, timp de peste trei ani. Rezultatul a fost unul spectaculos, dintr-un copil timid, Nucu ajungând un pianist matur, plin de căldură.

„Are o tehnică complexă prin care să se exprime, are deja capacitatea de a înţelege în profunzime o partitură, şi este apt, ca structură psihică, să iasă pe scenă şi să re-creeze în public o capodoperă. Din acest punct de destin artistic, într-o ţară normală, ar urma lansarea la apă. La noi, diferenţa de altitudine între elite şi restul societăţii creează adevărate drame. În cazul lui Nucu, este nevoie de o aripă care să-i protejeze drumul deschis”, spune şi profesoara Lava Bratu despre Nicolae Vezure.

Păstrându-şi o admirabilă modestie, pianistul Nicolae Vezure îi este mulţumitor profesoarei Felicia Stancovici şi speră ca, după terminarea facultăţii, să poată urma cursurile de master ale unei universităţi din Austria sau din Germania. Muzica este în centrul viziunii sale asupra viitorului, iar noi, cu siguranţă, vom mai auzi de el. Prin premiul oferit, publicaţiile ZIUA de Vest şi Focus Vest onorează munca şi sacrificiile unui pianist lăsat de Divinitate cu talent şi pasiune pentru a ne încânta pe noi, muritorii de rând.

Comentarii

comentarii