Acasă Eveniment Bacalaureat 2011: Timiş, Arad şi Caraş-Severin

Bacalaureat 2011: Timiş, Arad şi Caraş-Severin

DISTRIBUIȚI

Cei aproape 7.000 de absolvenţi de liceu din Timiş au susţinut, vineri, ultima probă a examenului de bacalaureat. Chiar dacă, cel puţin teoretic, fiind proba la alegere a profilului, ar fi trebuit să existe mai puţine probleme, alţi trei elevi au fost eliminaţi din examen, după ce au fost prinşi în timp ce încercau să copieze prin intermediul clasicelor fiţuici sau direct din carte…

 

Duminică se afişează primele rezultate

Doi dintre abosolvenţii de clasa a XII-a au pierdut bacalaureatul la centrele de examinare din Timişoara, la Grupul Şcolar de Chimie „Azur” şi Grupul Şcolar „Tudor Tănăsescu”. Ambii au fost prinşi cu fiţuici. Un al treilea elev a fost eliminat din bacalaureat la Grupul Şcolar „Valeriu Branişte” din Lugoj. Acesta a fost prins cu o carte în bancă, după începerea examenului. Astfel, numărul celor eliminaţi din examenul de bacalaureat în acest an, în Timiş, a ajuns la 12. Elevii eliminaţi vor putea susţine din nou examenul abia în septembrie 2012.  „Azi (n.r. – vineri) trei elevi au fost eliminaţi din examenul de bacalaureat, pentru fraudă. Doi au fost prinşi cu fiţuici, iar altul s-a inspirat direct din carte. Nu a fost necesară folosirea subiectului de rezervă, neexistând elevi întârziaţi motivat. Până la această oră, pe linia de telverde nu au fost făcute reclamaţii”, a spus Marin Popescu, inspectorul şcolar general de Timiş.  Proba din aria curriculară a profilului a fost la alegere dintre biologie, anatomie, chimie (anorganică sau organică), fizică, informatică, geografie, logică şi argumentare, economie, filosofie, psihologie sau sociologie. Elevii din Timiş au preferat biologia, chimia şi fizica. Primele rezultatele ale examenului de bacalaureat vor fi afişate duminică, 3 iulie. Contestatiile vor putea fi depuse în 4 iulie, între orele 8-12. Soluţionarea lor se va desfăşura în zilele de 5-7 iulie, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 8 iulie.

Pot pierde bacalaureatul, chiar dacă se văd cu diploma în mână

Conform metodologiei din acest an a examneului de bacalaureat, elevii pot pierde bacalaureatul dacă au copiat, chiar şi dacă nu au fost prinşi în timpul examenului. Camere web de monitorizare au fost instalate în toate cele 390 de săli în care s-au desfăşurat probele scrise ale bacalaureatului în Timiş. Imaginile vor fi vizionate doar dacă există sesizări despre posibile fraude la probele scrise ale bacalaureatului. Frauda dovedită poate bate şi diploma de bacalaureat. „Dacă frauda se constată după încheierea examenului, lucrarea candiatului care a încercat să fraudeze sau a fost ajutat să fraudeze examenul va fi anulată, iar acesta va pierde bacalaureatul. Chiar şi în cazul în care i se eliberează diploma de bacalaureat şi se dovedeşte o fraudă, inspectoratul şcolar va sesiza instanţele de judecată şi va cere anularea diplomei dobândite ilegal”, spune Marin Popescu, inspectorul şcolar general de Timiş.

23 de eliminaţi la Arad

La Arad au susţinut examenul de bacalaureat peste 4.000 de elevi, în 12 centre de examinare. Dintre aceştia, 23 au fost eliminaţi pentru că au fost prinşi copiind. În prima zi, la proba de limba şi literatura română au fost eliminate din BAC două fete, una de la Pecica şi cealaltă de la Gurahonţ, pentru că au fost prinse cu fiţuici. La cea de-a două probă scrisă au fost eliminaţi zece elevi, opt băieţi şi două fete. Doi dintre ei au pierdut examenul pentru că nu şi-au predat telefoanele mobile la intrarea în sală. La ultima probă, numărul eliminaţilor a crescut la 11. Astfel, câte patru sunt absolvenţi ai Grupului Şcolar Chişineu Criş şi ai Liceului Particular nr.1 şi câte unul de la Liceul UCECOM, Grupul Şcolar „Aurel Vlaicu”şi Grupul Şcolar Sebiş.

În Caraş-Severin, 14 elevi scoşi din „cursă”

Peste 3.000 de elevi au susținut, în Caraș-Severin, primele probe ale examenului de bacalaureat. Încă de la primele examene, din 29 iunie, potrivit informațiilor pe care le deține Inspectoratul Școlar Județean, 14 absolvenți ai claselor a XII-a au fost eliminați (zece luni și patru miercuri) de la susținerea unui examen care ar fi trebuit să fie important în viața lor. Elevii eliminați, care, în ciuda faptului că exista supraveghere video, au venit cu mijloace digitale de comunicare sau clasicele fițuici proveneau din Reșița și Anina. Elevii de clasa a XII-a au susţinut proba scrisă obligatorie a profilului: matematică sau istorie. În ceea ce priveşte numărul absenţilor, acesta a fost de 108, a precizat Adrian Doxan, inspectorul general școlar. Eliminările s-au produs în urma observațiilor asistenţilor sau reprezentanţilor inspectoratului şcolar. Elevii eliminați vor putea să-şi susţină examenul de maturitate. Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin a cumpărat, din resurse proprii, aproximativ 230 de camere web, care au costat aproape. 12.000 de lei. Până la ora documentării noastre, la susținerea ultimei probe, niciun candidat nu a fost eliminat din testare, iar cadrele didactice implicate susțin că examenele au decurs bine.

O. MĂRĂSCU, S. TROCAN, D. BOTGROS

Comentarii

comentarii