Acasă Actualitate Ziua deținuților politici, cinstită la Timișoara, în prezența ÎPSS Ioan

Ziua deținuților politici, cinstită la Timișoara, în prezența ÎPSS Ioan

DISTRIBUIȚI

De Ziua deținuților politici, în 9 martie, a fost cinstită la Catedrala Mitropolitană Timișoara, în prezența IPSS Ioan, Mitropolitul Banatului, în același timp cu pomenirea sfinților 40 de mucenici din Sevastia Armeniei.

Manifestările comemorative au fost organizate de către Centrul eparhial din cadrul Mitropoliei Banatului,  în colaborare cu Asociația Foștilor Deținuți Politic din România – filiala Timișoara.

Slujba de pomenire a fost oficiată de Părintele Mitropolit Ioan al Banatului, împreună cu preoții și diaconii catedrali. În cuvântul său, Înaltpreasfinția Sa a subliniat curajul și determinarea cu care acești eroi ai credinței s-au opus regimului comunist ateu.

„În Banat s-a împletit suferința mai multor frați de mai multe etnii și a rămas peste decenii acest model de unitate de nedezbinat în ceea ce privește viața interetnică și  interreligioasă de aici. Această unitate  s-a topit în focul suferinței  celor ce au trăit și trăiesc azi în Banat, aparținând mai multor etnii și credințe”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Ioan.

S-a făcut și pomenirea Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia Armeniei, care au pătimit pentru credința în Dumnezeu, dar și  eroilor și martirilor neamului nostru care au suferit în vremea regimului comunist ateu, până în 1989.

„Această zi este un omagiu adus celor care au luptat, adesea până la sacrificiul suprem, împotriva instaurării unui regim politic totalitar și ostil față de credința creștină în România”, a încheiat Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan.

În semn de recunoștință, Biserica îi pomenește pe toți cei ce și-au dăruit viața pentru țară și popor, pentru credință și libertate.

Acești mărturisitori ai libertății, modele de curaj, demnitate, perseverență în credință și patriotism, sunt pomeniți de Biserică la fiecare Sfântă Liturghie, alături de eroii din toate timpurile și din toate locurile, pentru că ei s-au sacrificat viața în lagăre și închisori pentru libertatea, unitatea și demnitatea poporului român.

Slujba de pomenire a fost oficiată în prezența foștilor deținuți politic și foști deportați în Bărăgan, a rudelor  celor comemorați, de față fiind preoți, credincioși, elevi și studenți teologi.

Printre cei pomeniți s-au numărat și reprezentanți ai Bisericii: ierarhi, profesori de teologie, studenți, monahi, intelectuali creștini și peste 1.800 de preoți ortodocși, care au fost anchetați și arestați, deportați în Bărăgan, în Siberia, sau trimiși să lucreze la canalul Dunăre-Marea Neagră, fiind considerați periculoși pentru noul regim politic de stat ateu.

Comemorarea deținuților politic anticomuniști din perioada 1944-1989 în Ziua Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia Armeniei a fost stabilită de Parlamentul României în anul 2011, prin Legea 247.

Comentarii

comentarii