Acasă Actualitate Ziua deținuților politici! IPS Ioan – slujbă de pomenire, la Catedrala Mitropolitană...

Ziua deținuților politici! IPS Ioan – slujbă de pomenire, la Catedrala Mitropolitană Timișoara: ”Sunteți cărți vii de istorie…!”

DISTRIBUIȚI

Cu prilejul Zilei deținuților politic din România, joi, 9 martie 2023, ÎPS Ioan, mitropolitul Banatului, în colaborare cu Asociația Foștilor Deținuți Politic Timișoara, a organizat la Catedrala mitropolitană o slujbă de pomenire și de cinstire a vrednicilor înaintași care au suferit și au murit „în lagăre, închisori și deportări” ori în timpul confruntărilor cu organele de represiune ale puterii comuniste.

Slujba parastasului a fost oficiată de Părintele Mitropolit Ioan al Banatului, împreună cu clerici de la Centrul eparhial, preoți și diaconi catedrali. În cuvântul rostit, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat lupta cea bună, pe care acești eroi ai credinței au dus-o împotriva regimului comunist ateu.

”Astăzi pomenim pe Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia Armeniei, care au pătimit pentru credința în Dumnezeu și, odată cu ei, facem pomenirea eroilor și martirilor neamului nostru care au pătimit în vremea regimului comunist ateu, de până în 1989. În anul 1918 înaintașii noștri au mers la Alba Iulia și au înfăptuit Unirea cea mare, iar „răsplata„ pentru lupta lor a fost, în perioada de după 1945, aceea de a fi arestați pe nedrept și aruncați în închisorile comuniste, la canal ori în deltă, unde au suferit, au pătimit din greu, au fost umiliți și mulți  dintre ei și-au pierdut viața.

Aceștia deținuți politic nu au căzut întru putreziciune, ci au căzut în istorie. Dumneavoastră, cei ce ați pătimit în anii comunismului, ați fost închiși ori deportați în Bărăgan, împreună cu bunicii și părinții dumneavoastră, sunteți cărți vii de istorie pentru generațiile de azi și cele de mâine și aveți datoria sfântă de a consemna tot ceea ce știți și tot ceea ce ați pătimit în lagăre, în închisori, deportări. Odată cu aceasta, ne rugăm bunului Dumnezeu să nu mai întoarcă vreodată roata istoriei și neamul nostru să pătimească ceea ce ați pătimit dumneavoastră și înaintașii dumneavoastră”, a spus Părintele Mitropolit Ioan.

Comentarii

comentarii