Acasă Administraţie Ziua Dunării 2021. Tu câte știi despre bătrânul fluviu? ABAB Timișoara a...

Ziua Dunării 2021. Tu câte știi despre bătrânul fluviu? ABAB Timișoara a dat răspunsul

507
DISTRIBUIȚI

Se apropie Ziua Dunării! Tu câte știi despre bătrânul fluviu? Specialiștii Administrației Bazinale de Apă Banat Timișoara au dat răspunsul.

De la intrarea în țară, de la Baziaș, județul Caraș-Severin, și până la vărsarea în Marea Neagră, Dunărea poartă poveștile și amintirile multor națiuni!

În drumul său spre Marea Neagră, pe o lungime de aproape 3.000 de kilometri, Dunărea străbate zece țări din Europa: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova și Ucraina) și patru capitale: Viena (Austria), Bratislava (Slovacia), Budapesta (Ungaria) și Belgrad (Serbia).

Al doilea fluviu din Europa ca lungime după Volga, Dunărea are un bazin de colectare de peste 800 mii de km pătrați și cuprinde teritoriile a 19 state, dintre care 14 au peste 2000 kmp. 97% din teritoriul României, Slovaciei și Austriei, 81% din teritoriul Sloveniei, 74,9% din cel al Bosniei și Herțegovinei și 27,5% din Republica Cehă se află în bazinul receptor al Dunării.

Știați că…..

Dunărea este cel mai mare fluviu european care curge de la vest către est și s-a format în urmă cu circa un milion de ani.

În Dunăre, ajunge apă din Elveția, Italia, Polonia, Albania și Macedonia.

Orașele cu cel mai mare număr de locuitori prin care trece Dunărea sunt Viena (peste 1,9 milioane de locuitori) și Budapesta (peste 1,8 milioane). Cel mai mic oraș este Sulina (5.000 de locuitori).

În clasamentul mondial al râurilor, Dunărea ocupă locul 28 din punct de vedere al debitului și poziția a treia în ceea ce privește biodiversitatea, cu peste 5.000 de specii de plante și animale.

Dunărea și afluenții săi izvorăsc din munți cu precipitații abundente, după care curg prin zone de șes și bazine uscate. În Dunăre, își varsă apa, provenită din zăpadă și ploaie, circa 300 de râuri. Râurile cu debitul cel mai mare sunt Sava, Tisa, Inn, Drava, Siret și Morava Mare.

 

Comentarii

comentarii