Acasă Actualitate Ziua Mondială a Sănătăţii sau despre sănătate şi îmbătrânire

Ziua Mondială a Sănătăţii sau despre sănătate şi îmbătrânire

DISTRIBUIȚI

Sâmbătă, 7 aprilie, se marchează atât în Timişoara, cât şi în întreaga ţară, Ziua Mondială a Sănătăţii, având ca temă sănătatea şi îmbătrânirea. Această celebrare coincide şi cu marcarea anului 2012 ca „Anul european al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii”, sub auspiciile Comisiei Europene.

O îmbătrânire sănătoasă

Sloganul zilei este: „O stare bună de sănătate adaugă viaţă anilor – vârstnici sănătoşi, activi şi fericiţi!”.

 

În această săptămână, Ministerul Sănătăţii, prin specialiştii departamentelor de promovare a sănătăţii din direcţiile de sănătate publică, în colaborare cu parteneri de la nivel local, au demarat o campanie de promovare. Scopul acesteia a fost acela de implicare a autorităţilor responsabile – de la decidenţi până la politicieni, precum şi a membrilor societăţii, vârstnici, dar şi tineri, pentru a ajuta la protejarea şi îmbunătăţirea stării de sănătate odată cu îmbătrânirea, a acţiona în scopul creării unei societăţi care apreciază şi recunoaşte vârstnicii ca fiind resurse valoroase şi susţinerea participării lor deplină în societate.

Obiectivele principale ale campaniei au fost reprezentate de conştientizarea opiniei publice şi grupurilor ţintă privind problematica îmbătrânirii sănătoase, elaborarea de planuri de acţiuni judeţene specifice pentru o îmbătrânire sănătoasă şi activă şi crearea de medii de comunicare pentru a asigura implicarea autorităţilor responsabile şi membrilor societăţii la elaborarea şi implementarea planurilor menţionate.

Mesajele cheie ale campaniei sunt:

• Vârstnicii reprezintă membri valoroşi ai societăţii.

Combaterea discriminării de vârstă este apanajul societaţilor avansate.
• Comunităţile care acordă aprecierea cuvenită vârstnicilor şi încurajază participarea lor activă la viaţa socială sunt mai bine pregătite pentru încercările viitorului.
• Sistemele de sănătate şi sociale trebuie adaptate nevoilor unei populaţii vârstnice în continuă creştere.
• Prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, pe parcursul întregii vieţi, puteţi avea o bătrâneţe activă, sănătoasă şi fericită.
De asemenea, au fost transmise populaţiei 10 recomandări pentru a avea o stare bună de sănătate şi la bătrâneţe.
1. Menţineţi-vă tensiunea arterială în limite normale!
2. Renunţaţi la fumat!
3. Preveniţi şi detectaţi precoce cancerul!
4. Protejaţi-vă de bolile infecţioase!
5. Preveniţi diabetul zahara (DZ) II!
6. Scădeţi valoarea colesterolului!
7. Fiţi activi pentru a vă îmbunătăţi starea de sănătate!
8. Menţineţi-vă o stare bună de sănătate a musculaturii, oaselor şi articulaţiilor!
9. Participaţi la viaţa socială!
10. Menţineţi-vă o stare bună de sănătate mintală!

În România

De-a lungul ultimelor decenii, analiza datelor populaţionale a indicat accelerarea îmbătrânirii populaţiei, ridicând astfel semnale de alarmă privind consecinţele acestui proces. Speranţa de viaţă este în creştere, ratele de fertilitate sunt în scădere, iar generaţiile născute în perioadele de maximă fertilitate sunt pe cale de a ieşi din activitate, urmând să mărească, în viitorul apropiat, numărul pensionarilor.

La nivel global, din 1980 şi până în prezent, numărul persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani s-a dublat, iar numărul persoanelor cu vârsta peste 80 de ani va fi până în 2050 de 395 milioane, de patru ori mai mare decât astăzi. Se prognozează, până în 2050, că persoanele peste 60 de ani vor depăşi numeric copiii sub 14 ani.
De reţinut şi poziţia României, în anul 2060, pe poziţia a treia, cu 41,0% din totalul populaţiei format din persoane de 60 ani şi peste.

Populaţia de 80 ani şi peste va creşte în următorii ani, ajungând, la nivelul UE, în 2030 şi 2060 la 35,3 milioane (7,0%), respectiv 61,4 milioane (12,1%) faţă de 23,3 milioane (4,6%) în 2010.

Procentul femeilor de 80 ani şi peste în total femei, în anul 2030, respectiv 2060, va reprezenta 8,7%, respectiv 14,1% faţă de 6,0% în 2010, fiind net superior procentului bărbaţilor de 80 ani şi peste în total bărbaţi: 5,2% – 2030, 10,2% – 2060, respectiv 3,2% – 2010.
Poziţia României, în anul 2060, va fi pe poziţia a cincea, cu 13,1% din totalul populaţiei format din persoane de 80 ani şi peste această vârstă.

Comentarii

comentarii