Acasă Actualitate Ziua Mondială a Diabetului 2023

Ziua Mondială a Diabetului 2023

DISTRIBUIȚI

Miercuri, 14 noiembrie, este marcată în toată lumea Ziua Mondială a Diabetului, atenționează Centrul Medical Cristian Șerban din Buziaș.

În această zi se desfășoară cea mai mare campanie de conștientizare a diabetului în lume, de informare și implicare a oamenilor, pornind de la premisa că această afecțiune este o problemă majoră de sănătate.

Este o zi importantă pentru toți cei care, zi de zi, duc un stil de viață mai riguros, caută informații și soluții pentru a obține o cât mai bună complianță la tratament și astfel,  o calitate superioară a vieții.

Viața cu diabet poate fi dificilă, dar rămâne viață – atrage atenția medicii de la Centrul Medical din Buziaș.

Diabetul reprezintă o provocare globală semnificativă pentru sănătatea și bunăstarea indivizilor, familiilor și țărilor – atenționează Institutul Național de Sănătate Publică.

Ziua Mondială a Diabetului (ZMD) este una dintre cele mai mari campanii de  conștientizare a diabetului în lume și este marcată în fiecare an la data de 14 noiembrie.

Lansată în 1991 de către Federația Internatională de Diabet (IDF) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), ZMD urmărește promovarea importanței unei acţiuni coordonate şi concertate pentru abordarea diabetului ca problemă critică globală de sănătate.

Evenimentul unește o audiență mondială de peste un miliard de oameni din peste 160 de țări, printre care și România, pentru a conștientiza nevoia de îngrijire, educație și resurse de sprijin pentru cei cu diabet.

Diabetul este o boală cronică netransmisibilă care apare atunci când pancreasul nu mai poate produce insulina (sau nu produce deloc), sau atunci când organismul nu mai poate utiliza insulina cum trebuie.

Insulina este un hormon produs de pancreas, care acționează ca o cheie care permite glucozei din alimentele ingerate să treacă din circulația sanguină în celulele corpului pentru a produce energie.În sânge, toți carbohidrații din alimente sunt transformați în glucoză. Insulina ajută glucoza să intre în celule.

Profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să știe cum să depisteze precoce diabetul și să ofere cea mai bună îngrijire posibilă, iar persoanele care trăiesc cu diabet au nevoie de acces la educația continuă pentru a înțelege această condiție și pentru a-și asigura îngrijirea zilnică esențială pentru a rămâne sănătoase și a evita complicațiile.

În lume, trăiesc cu diabet 537 milioane de  adulți (1 din 10) și se estimează că numărul va crește la 643 milioane până în 2030 și peste 700 milioane în 2045.

Măsurile simple pentru un stil de viață sănătos s-au dovedit a fi eficiente în prevenirea sau amânarea debutului diabetului tip 2. Pentru a preveni diabetul tip 2 și complicațiile acestuia, orice persoană trebuie:

Să atingă și să mențină greutatea corporală normală.

Să fie activă fizic – cel puțin 30 de minute de activitate regulată, moderată ca intensitate în majoritatea zilelor.

Să mănânce alimente sănătoase, cu evitarea aportului de zahar și grăsimilor saturate.

Să evite consumul de tutun – fumatul crește riscul de diabet și boli cardiovasculare.

Comentarii

comentarii