Acasă Actualitate Ziua mondială a donatorului de sânge 2020, marcată la Timișoara, prin donarea...

Ziua mondială a donatorului de sânge 2020, marcată la Timișoara, prin donarea de sânge

1069
DISTRIBUIȚI

Cu prilejul Zilei mondiale a donatorului de sânge, care se marchează an de an, în 14 iunie, tinerii umaniști timișoreni, membrii Partidului Puterii Umaniste -social liberale (PPU-sl) Timiș, au participat la o acțiune de donare de sânge, la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine din cadrul Spitalului Clinic Județean din Timișoara, la sfârșitul săptămâni.

Cu acest prilej, ei au adresat următorul îndemn cetățenilor: ”Sângele salvează vieți! Nu vă temeți de actul donării de sânge! A dona sânge când ești sănătos este un act umanitar și de altruism, dar mai ales unul de previziune, iar carnetul de donator de sânge este, de fapt, un certificat de conștiință civică!”.

Data de 14 iunie a fost aleasă de Organizația Mondială a Sănătății pentru a sărbători Ziua donatorului de sânge în amintirea imunologului austriac Karl Landsteiner, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în anul 1930, pentru descoperirea grupelor de sânge AB0. Datorită lui, transfuziile de sânge au devenit astăzi proceduri medicale de rutină, capabile să salveze vieți. Data de 14 iunie a fost instituită în urma succesului de care s-a bucurat Ziua Mondială a Sănătății din anul 2000, ce a avut ca temă importanța donării de sânge și s-a desfășurat sub sloganul “Sângele salvează vieți”. Apoi, prima Zi mondială a donatorului de sânge s-a sărbătorit în 2004 la în Africa de Sud.

Comentarii

comentarii