Acasă Actualitate Ziua Poliţiei Române – 202 ani de la înființare

Ziua Poliţiei Române – 202 ani de la înființare

DISTRIBUIȚI

Ziua Poliţiei Române este sărbătorită pe 25 martie, dată în care este prăznuită sărbătoarea creştină Buna Vestire, al cărei simbol se afla pe primul steag al Marii Agii, preluat ulterior şi pe actualul drapel al Poliţiei Române.

Conform documentelor istorice, data de 25 martie a fost aleasă drept simbolul creștin al Bunei Vestiri aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat și pe actualul drapel al Poliției Române.

În anul 1822 domnitorul Grigore Dimitrie Ghica i-a înmânat Marelui Agă Mihăiță Filipescu (șeful poliției din acele timpuri) drapelul pe care este cusută sigla Steagului Agiei. Alături de siglă se află o ghirlandă din aur în interiorul căreia este prezentată Maica Domnului, înaintea îngerului ce-i aduce vestea cea bună (Buna Vestire).

În anul 1831, prin Regulamentele Organice, agia a devenit poliţie şi s-a creat Poliţia din Capitală, atribuţiile fiind apropiate de cele actuale (ordinea, paza oraşului în timpul nopţii şi păstrarea liniştii, supravegherea tuturor persoanelor care intrau în oraş).

Într-o formă sau alta, sub diferite denumiri, simţindu-se nevoia statornicirii unor norme şi reguli de ordine şi siguranţă, de funcţionare în linişte şi pace, poliţia, ca instituţie, a însoţit statul în toate orânduirile cunoscute de istorie.

Data de 25 martie a fost desemnată Ziua Poliţiei Române prin articolul 50 din legea nr. 218 din 23.04.2002.

Alegerea este legată de simbolul creştin al Bunei Vestiri, aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat şi pe actualul drapel al Poliţiei Române.

Garantul respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale românilor, al respectării ordinii și liniștii publice, al prevenirii faptelor antisociale, instituția poliției este una dintre cele mai vechi structuri ale statului român modern, care s-a dezvoltat și a trecut prin multe transformări pe parcursul existenței sale.

Denumirea de poliție a fost folosită pentru prima oară în anul 1806 și s-a referit la grupul de menținere a ordinii publice în București. Există multe evenimente remarcabile pe parcursul istoriei polițiștilor români, de citit și de rememorat în această zi, în fiecare an.

Luni 25 martie 2024, se împlinesc 202 ani de existență a Poliției Române.

La mulți ani, Poliția Română!

Comentarii

comentarii