Acasă Actualitate 1500 de ani distanță! Trei ierarhi bănățeni ai condeiului de odinioară. Clericii...

1500 de ani distanță! Trei ierarhi bănățeni ai condeiului de odinioară. Clericii Iosif-Iuliu Olariu, Iosif-Traian Bădescu și David Voniga

DISTRIBUIȚI

În prezența ÎPS Ioan, la Facultatea de Litere Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest Timișoara, a avut loc conferința „Trei ierarhi bănățeni ai condeiului de odinioară. Clericii Iosif-Iuliu Olariu, Iosif-Traian Bădescu și David Voniga”, susținută de preotul lect. dr. Alin Scridon.

La această conferință a participat și Părintele Mitropolit Ioan, care a apreciat exortația părintelui Alin Scridon și a îndemnat pe cei prezenți, preoți profesori și studenți, să ia aminte la viața și scrierile acestor trei teologi bănățeni, care prin scrierile lor au influențat în mod pozitiv dezvoltarea teologiei ortodoxe în această parte de țară.

Părintele Alin Scridon a evocat pe cele trei personalități ale Bisericii bănățene, din Banatul de munte și din cel de câmpie, subliniind pregătirea lor teologică și culturală deosebită. „Ne vom întreba ce au în comun episcopul Iosif-Traian Bădescu, protos Iosif-Iuliu Olariu și preotul David Voniga cu Sfinții Trei Ierarhi, Vasile, Grigorie și Ioan, pentru că îi desparte o perioadă de 1500 de ani? Din istorie aflăm că Sfinții Trei Ierarhi, episcopul Bădescu și cei doi preoți bănățeni, au iubit Biserica, au prețuit-o și ne-au lăsat un mare dar: cartea. Elitele bisericești și culturale bănățene evocate au publicat peste 10.000 de pagini de scrieri teologice, în special scrieri cu tematică biblică. Chiar dacă nu sunt atât de cunoscuți publicului larg, toți cei trei teologi amintiți au iubit poporul român și au luptat pentru crearea României Mari, dovadă și participarea lor la Marea Unire din 1 decembrie 1918”, a precizat preotul lect. dr. Alin Scridon.

La finalul conferinței, corul studenților teologi timișeni, coordonat de către Pr. Asist. Asoc. Laurian Popa, a intonat un mănunchi de imne religioase dedicate praznicului Sfinților Trei Ierahi și Maicii Domnului. În ziua prăznuirii Sfinților Trei Ierarhi, 30 ianuarie 2023, în Capela Facultății de Litere, Istorie și Teologie, (str. Oituz), preoții profesori vor săvârși Sfânta Liturghie, la care vor participa studenții teologi, răspunsurile liturgice fiind date de corul studenților. Sfânta Liturghie va începe la ora 9:30. Evenimentul dedicat Sfinților Trei Ierarhi, ocrotitorii învățământului teologic ortodox, a fost organizat de Mitropolia Banatului și Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara – atenționează Mitropolia Banatului.

 

 

Comentarii

comentarii