Acasă Actualitate 20 de ani de activitate la Facultatea de Management în Producţie şi...

20 de ani de activitate la Facultatea de Management în Producţie şi Transporturi

DISTRIBUIȚI

mocan 13Interviu cu Marian Mocan, decanul Facultăţii

 Facultatea de Management în Producţie şi Transporturi (FMPT) a ajuns la ceas jubiliar – 20 de ani de activitate. Cu toate că a fost înfiinţată în 1996, ca răspuns la cererea tot mai mare de ingineri specializaţi pe inginerie economică (actual inginerie şi management), primele încercări de formare a inginerilor economişti au fost făcute încă de la înfiinţarea Politehnicii din Timişoara.

Despre povestea de succes a FMPT vorbeşte Marian Liviu Mocan, decanul Facultăţii, într-un interviu acordat ZIUA de Vest.

ZdV: Cum a început povestea FMPT?

Marian Liviu Mocan: În raportul rectorului Victor Vâlcovici pentru anul şcolar 1929/1930 se propunea ”…împărţirea şcoalei în secțiuni. În cadrul legii existente Şcoala Politehnică din Timişoara şi-a organizat deocamdată două secţiuni şi în acelaşi timp s-a studiat în amănunte organizarea a încă două secţiuni cerute de viaţa economică a ţării: Secţiunea de Inginer constructor şi Secţiunea de Ingineri economişti (comerciali)”.
Din lipsa resurselor bugetare, noua specializare de ”Ingineri economişti” nu a putut fi realizată.
La nivel mondial, Ingineria economică a apărut în Statele Unite ale Americii încă de la începutul secolului XX. Trecerea de la producţia tradiţională spre producţia în flux, realizată la uzinele Ford din SUA, a fost pusă la punct şi prin implicarea acestor specialişti care îmbină Ingineria cu Economia. După SUA, şcoli de inginerie economică au apărut şi în Germania, Franţa, Marea Britanie, etc.

ZdV: Ce s-a realizat prin ”ieşirea” primelor serii de ingineri economişti din FMPT?

M.L.M.: Primele serii de ingineri economişti care au ieşit de la facultatea noastră au reuşit să umple un gol apărut pe piaţa muncii de la noi. Au fost angajaţi în firme de prestigiu din domenii diverse sau şi-au făcut firme proprii.

La începuturi, unii dintre absolvenţi au plecat în străinătate realizându-se profesional pe diferite continente. Chiar săptămâna trecută am corespondat cu un absolvent care lucra în SUA şi cu alta, care era în Chile, ca angajată a unui concern italian şi detaşată acolo.

ZdV: Cum se prezintă facultatea acum?

M.L.M.: În prezent, în facultate există două profiluri – Inginerie şi Management şi Ştiințe Administrative. Avem trei cicluri de pregătire, respectiv. Licenţă – 4 ani la Inginerie şi Management şi 3 ani la Ştiinţe Administrative; Masterat – 2 ani; Doctorat – 3 ani.
Avem un colectiv puternic, cu cadre didactice de calitate, care îmbină experienţa trecutului, determinarea prezentului şi optimismul viitorului.
Avem 5 conducători de doctorat care îndrumă doctoranzi din România, Germania, Belgia, Algeria, Spania, Slovenia, etc şi peste 900 de studenţi şi masteranzi la cursurile de zi. Avem, de asemenea, semnate acorduri de colaborare şi parteneriat cu peste 20 firme importante din Romania şi cu 17 universităţi de prestigiu din Europa, SUA, Asia şi Africa.
Suntem în relaţii foarte bune cu facultăţile de acelaşi profil sau profile apropiate din România, avem o multitudine de proiecte de cercetare la nivel naţional şi internaţional.

ZdV: Cu ce gânduri întâmpinaţi aniversarea jubiliară? Cum priviţi viitorul?

M.L.M.: Aniversarea celor 20 ani de existenţă a facultăţii noastre ne dă dreptul să privim cu optimism viitorul având un trecut solid şi plin de substanţă. Am reuşit să construim o entitate nouă, prima de acest fel din România într-o universitate tehnică, prin multă muncă, perseverenţă şi determinare. Am fost, suntem şi vom fi o facultate inovativă, fie că e vorba despre cursuri, seminarii, laboratoare, proiecte, de relaţia profesor student, de legătura cu mediul economic, de lucrările de diplomă, de disertaţie sau de doctorat.
Nu este uşor să pui bazele unei noi facultăţi, dar este şi mai greu să creşti şi să te menţii pe poziţii fruntaşe. Am crescut sănătos, am adăugat valoare, am integrat un nou profil – Ştiinţe Administrative” – cu care ne mândrim cel puţin la fel de mult ca şi cu cel de ”Inginerie şi Management”. ”Clientul” nostru principal – studentul – beneficiază de toate premisele pentru a ajunge un specialist apreciat, dorit şi ”vânat” pe piaţa muncii. Din ceea ce vedem că se întâmplă pe piaţă, se pare că am reuşit.
Depinde numai de noi să ducem înainte această facultate, să o dezvoltăm şi să o punem pe locul pe care îl merită. Cadrele didactice, personalul administrativ şi cel auxiliar angajat în Facultatea de Management în Producţie şi Transporturi deţine toate calităţile pentru a realiza acest obiectiv.

Comentarii

comentarii