Acasă Actualitate 200 de clădiri monumente istorice din Timişoara ar putea fi reabilitate cu...

200 de clădiri monumente istorice din Timişoara ar putea fi reabilitate cu fonduri germane

DISTRIBUIȚI

Reprezentanţii Primăriei Timişoara stabilesc, în aceste zile, ultimele detalii privind un proiect de colaborare româno-german care va avea ca rezultat reabilitarea a numeroase imobile din totalul de aproximativ 600 de clădiri monumente istorice din Timişoara. Cele cinci milioane de euro (din care trei milioane credit şi două milioane grant) acordate de Guvernul Germaniei, prin KFW Bank, vor putea fi folosite de municipalitatea timişoreană pentru refacerea a până la 200 de clădiri-monument din oraş, în următorii 30 de ani.

 La cele cinci milioane de euro se adaugă asistenţă tehnică în valoare de 2,2 milioane de euro, oferită tot de germani. Primele lucrări de reabilitare ar putea demara la începutul anului viitor. 

 
Proprietarii restituie banii în decurs de 10 ani
 
Proiectul se întinde pe 30 de ani, discuţiile purtate în această perioadă cu reprezentanţii germani vizând tocmai coordonarea proiectul, din punct de vedere tehnic, în viitor. Conform reprezentanţilor Primăriei Timişoara, proiectul ar trebui să se deruleze relativ simplu. Contractul de finanţare a fost deja aprobat prin ordonanţă de urgenţă a guvernului, urmând să fie aprobat şi de parlament. După aceea, cele cinci milioane de euro ajung la municipalitatea timişoreană, care va executa lucrările de reabilitare la mai multe imobile monumente istorice. Ulterior, în decurs de 10 ani, proprietarii imobilelor vor restitui suma investită de municipalitate în reconstrucţia clădirii. Metodologia care trebuie urmată de proprietarii de clădiri istorice care vor să-şi vadă imobilul restaurat nu a fost încă stabilită. Ce este clar însă deocamdată este că imobilul trebuie să fie monument istoric şi că proprietarii trebuie să depună o garanţie pentru obţinerea creditului, probabil fiind pusă ipotecă pe clădire. „Proprietarii trebuie deocamdată să-şi manifeste interesul, să depună cereri. Vor trebui să depună însă şi garanţii pentru obţinerea ajutorului, probabil ipotecă pe clădire, pentru că aceasta e garanţia prevăzută în legislaţia României”, spune Aura Junie, directorul Direcţiei Dezvoltare din cadrul Primăriei Timişoara. Clădirile vor fi alese în funcţie de zonă, de gradul de degradare în care se află, dar şi în funcţie de veniturile proprietarilor. Conform lui Adrian Bodo, directorul Direcţiei Fiscale a Municipiului Timişoara, se doreşte sprijinirea proprietarilor cu resurse financiare mici, şi nu vor fi reabilitate clădirile unde locuiesc oameni înstăriţi, care ar putea să-şi refacă imobilul din resurse proprii. „Este unul dintre cele mai interesante proiecte pe care România le derulează cu ajutor străin. Vreau să mulţumesc Guvernului German pentru sprijinul acordat”, a mai declarat Aura Junie. „Ne aflăm în ultima etapă a pregătirii proiectului de colaborare român-german. Suntem fericiţi că am acompaniat România în drumul său de accedere în Uniunea Europeană, drum în care Timişoara a jucat un rol foarte important, fiind un oraş deschis, cu vederi foarte largi, care îşi cunoaşte drumul spre dezvoltare. Ne bucurăm că acum putem ajuta la reabilitarea a numeroase clădiri istorice din centrul Timişoarei”, a declarat Leo Kreutz, director în Ministerul Federal German pentru Cooperare.
 

Comentarii

comentarii