Acasă Actualitate 5 tablouri celebre ce înfățișează scene cu jucători

5 tablouri celebre ce înfățișează scene cu jucători

DISTRIBUIȚI

Cu o pasiune de nestăvilit în a evolua, oamenii au căutat secole la rândul sentimentul de împlinire, într-o formă sau alta. Nu suntem filozofi și nu avem pretenția că știm ce înseamnă foamea de afirmare, dar fiecare individ a simțit la un moment dat dorința de validare. Așa a apărut arta în diversele ei manifestări, de la care am primit moștenire multiple lucrări care mai de care mai impunătoare, de la artiști cât se poate de valoroși prin viziunile și imaginația lor asupra lumii, tratând subiecte care mai de care mai incitante.

O temă care abia de curând a reușit să se impună în rândul plasticienilor este cazinoul cu ale sale jocuri de noroc, observate că motive recurente în unele dintre cele mai impunătoare schițe. Acestea, cât și participanții au inspirat artiștii să creeze picturi uimitoare de-a lungul istoriei, de la epoca Renașterii până la impresionism. Jocurile de noroc s-au reflectat în desenele celor mai mari artiști, iar unii dintre ei au condamnat jocurile de noroc, în timp ce alții au arătat rutina de zi cu zi a societății din perioada lor prin picturi.

Cu toate că în cele mai vechi timpuri nu se știa despre sloturi precum Sizzling Hot, avem câteva tablouri care surprind fiorii pariurilor, unele despre care ar trebui să citești mai mult, pentru că sunt atât de multe de povestit despre ele – dar iată mai jos care ar fi cele despre care ar trebui să te documentezi.

„Trișorii” de Michelangelo Merisi da Caravaggio

Dacă vei da o căutare pe Google, cu siguranță că vei recunoaște această pictură, pentru că are multe reinterpretări, mai mult sau mai puțin originale.

Aceasta oferă o privire asupra culturii de pariuri, pictorul italian dorindu-și să surprindă modul în care jocurile de noroc erau percepute în timpurile sale, vorbim mai exact de secolul al XVI (a fost pictat între 1594-1596), când jocurile de noroc abia ce se lansau la nivel de comunitate. Vorbim aici despre o situație dramatică a unui tip naiv și ghinionist, exploatat chiar de partenerii săi în joc, cei care dau și numele lucrării – Trișorii.

În prezent, tabloul se află expus la The Art Museum în Kimball (Fort Worth, USA)

„Trișorul cu Careu de Ași” de Georges de la Tour

Artiștii din secolele trecute, apelau la orice subiecte pentru a surprinde natura umană, iar acum jocurile de noroc erau un subiect tot mai fierbinte, cu siguranță că se profita de asta. Așa a apărut și „Trișorul cu Careu de Ași” de Georges de la Tour, într-o perioadă când se exploata tema jocurilor de noroc.

Aici vorbim despre o situație care servește ca un avertisment pentru privitor, care ar putea fi înșelat, ba chiar părăsit de noroc și să ajungă în atenția turiștilor, care îl păcălesc. În pictură este surprins un bărbat, înconjurat de trei femei, una dintre ele o curtezană, cea care și orchestreaza înșelătoria, ajutată de servitoarea ei, care l-a îmbătat pe tânăr pentru a-i scădea vigilența; însă și el este prevăzător și ascunde o pereche de ași în plus la spate.

Ruletă de Edvard Munch

“At the Roulette Table în Monte Carlo” este rezultatul unui pictor expresionist, Edvard Munch, cunoscut și pentru celebrul The Scream. Pentru ruletă a fost inspirat de vizitele sale la serile de club cu poker din Monte Carlo și care și-a dorit să surprindă atmosfera de la o astfel de masă de joc mai mult fiind concentrat pe stări decât pe un individ anume.

În prezent, lucrarea făcută la final de secol XIX, se afla expusă în Oslo, la Muzeul Munch – criticii au convenit că tabloul surprinde într-un mod autentic disperarea, neajutorare și obsesia, drama și suspansul, totul redat prin culori contrastante ca alb și negru, roșu și verde.

„Jucătorii de Cărți” de Paul Cézanne

Paul Cezanne a creat o serie întreagă de picturi care imortalizează activități de jocuri de cărți, mai ales oameni de rând care își petrec serile într-un pub. Fiecare tablou reprezintă o viziune unică asupra personajelor, punandu-se extrem de mult accent pe detalii. A cincea lucrare din acest set este și cea mai cunoscută, respectiv „Jucătorii de Cărți” unde sunt surprinși țărani francezi din Provence,

doi bărbați care savurează un joc de cărți la o masă șubredă într-o cafenea mică și își fumează pipele – se transmit emoții de bucurie prin gesturi și expresii faciale.

Realizarea de la finalul anilor 1890 a ajuns într-o colecție privată, din 2011, la familia regală din Qatar, care a plătit undeva la 250 de milioane de dolari pentru achiziție.

„Câini Jucând Poker” de Cassius Marcellus Coolidge

Un desen făcut la cerere, din dorința unei companii de trabucuri, pentru a-și promova produsele, avea să ajungă și una dintre cele mai cunoscute tablouri despre jocurile de noroc – au fost realizate la începutul anilor 1900.

Pictura lui Cassius Marcellus Coolidge este parte dintr-o serie de 18 pânze, aici fiind vorba despre niște câini, figuri antropomorfizati, care iau parte la activități umane. În ideea de surprinde atmosfera jocurilor de noroc, mai exact a cluburilor de poker, câinii beau alcool, fumează și au emoții cât mai expresive și sugestive.

Concluzie

Aceste desene, cât se poate de populare, surprind – mai ales – modul în care jocurile de noroc îi pot inspira pe artiști să înfățișeze emoțiile și expresiile umane în timpul partidelor, toate având în comun emoțiile evocate. Și există și reversul medaliei, că avem și jocuri de cazinou online cu teme artistice, dar despre asta cu altă ocazie, că acum ne-am axat pe opere de artă celebre cu tematica jocurilor de noroc – lista nu este complet cuprinzătoare, așa că te încurajăm să mai faci câteva explorări.

 

Comentarii

comentarii